Ziarul de Duminică

Când nebunia iubirii te duce la asasinat/ de Stelian Ţurlea

Când nebunia iubirii te duce la asasinat/ de Stelian...

Autor: Stelian Turlea

12.02.2015, 23:57 100

Un roman excelent pentru o lectură de weekend, de vacanţă şi chiar de toate zilele. Guillaume Musso (născut în 1974) este unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. A debutat în 2001, cu romanul „Skidamarink”. Ideea romanului care i-a adus celebritatea (Et Après, 2004) i-a venit după ce a trecut printr-o experienţă terifiantă: la douăzeci şi patru de ani, a suferit un grav accident de maşină. Editura Allfa i-a tradus, cu mare succes, romanele „Vei fi acolo?”, „Ce-aş fi eu fără tine?”, „Fata de hârtie”, „Chemarea îngerului”,  „După şapte ani...” Romanul de faţă a apărut în Franţa în 2013 şi este excelent tradus în româneşte de Liliana Urian. E un amestec de intrigă poliţistă, suspans, triunghi amoros, romance, fantezie, excelent scris, care captivează chiar dacă la un moment dat intrigă. Eroii se cunosc pe internet, după ce el, Matthew Shapiro, profesor universitar de filosofie, văduv şi cu o fetiţă de patru ani, cumpără un laptop uzat care aparţinuse eroinei Emma Lovenstein şi îi trimite un mesaj, o invitaţie la care primeşte răspuns. Doar că, printr-o inginerie pe care nu e locul s-o demontăm şi explicăm aici, aceste mesaje se trimit şi se primesc la diferenţă de un an, şi încă de pe acelaşi laptop (mai precis, originea şi punctul de sosire al mesajului sunt identice. Ca şi cum e-mailul ar pleca în 2011 pentru a ajunge în 2010, pe acelaşi calculator). Iar faptele care se dezvăluie treptat nu sunt doar cumplite, ci şi palpitante, transformând romanul într-un thriller psihologic. Matthew făcea un cuplu fermecător cu soţia sa Kate, un chirurg celebru şi o femeie după care întorceau privirile toţi bărbaţii. Numai că această Kate ascunde un secret care se dezvăluie treptat, iubea din adolescenţă un alt bărbat, foarte bogat, iubirea îi era împărtăşită, doar că acesta suferea de o gravă malformaţie congenitală a inimii şi avea nevoie de un transplant. Kate dorise din toate puterile să ajungă un chirurg performant numai şi numai să-şi salveze adevărata iubire, care în plus, avea şi o grupă sanguină rarisimă. Pentru a-şi atinge obiectivul Kate se mărită cu un alt bărbat, despre care află accidental că are aceeaşi grupă sanguină rarisimă şi vreme de câţiva ani plănuieşte minuţios asasinarea acestuia şi salvarea iubitului adevărat.

„Până unde putem merge în Dragoste?

Până departe.

Foarte departe.

Există însă o limită dincolo de care puţine persoane sunt gata să se aventureze.

Kate o trecuse.”

„Ce simte Kate când înţelege că singurul mod de a-l salva pe bărbatul iubit este să devină asasină?

Cum trecem graniţa dintre iubire şi nebunie?”

Numai că, cu câteva clipe înainte ca Matthew să fie asasinat, maşina lui Kate este zdrobită de un camion şi ea nu mai apucă să dea semnalul de acţiune asasinului tocmit. Fireşte, lucrurile sunt ceva mai complicate, le veţi descoperi citind romanul. O lectură foarte plăcută.

 

*) Guillaume Musso – Mâine. Editura Allfa. Traducere din limba franceză de Liliana Urian

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO