Ziarul de Duminică

Când regele este un pisoi... / de Elisabeta Lăsconi

Când regele este un pisoi... / de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

20.07.2012, 00:06 279

Bestseller-ul Editurii Humanitas fiction la Bookfest şi probabil bestseller-ul verii este o carte minunată despre un pisoi care a stăpânit vreme de aproape 20 de ani biblioteca unui orăşel american, Spencer, din statul Iowa, şi inimile tuturor, din America până în Japonia. Cartea este scrisă de Vicki Myron, directoarea bibliotecii, în colaborare cu Brett Witter, şi narează nu doar viaţa pisoiului, ci şi a celei ce l-a adoptat şi a orăşelului.

Care este povestea pisoiului ce a înduioşat o lume întreagă şi a cucerit atâţia copii şi adulţi? Într-o dimineaţă cumplit de friguroasă, când temperaturile au coborât vertiginos, bibliotecarele au găsit un pisoi rebegit în cutia metalică folosită pentru a se restitui cărţile automat şi după încheierea programului. L-au îngrijit, l-au îmbăiat în apă caldă ca să-şi revină, l-au dus la medicul veterinar. A fost noaptea cea mai grea a pisoiului, urmată de ziua lui cea mai norocoasă.

Pisoiul a fost adoptat de bibliotecari şi de locuitorii oraşului, biblioteca s-a transformat în împărăţia lui, i-a uluit pe toţi prin inteligenţă şi înţelepciune. Ştia cum să se poarte cu oamenii loviţi de criza care a lovit oraşul şi statul Iowa acum trei decenii, ştia cum să se joace cu micuţii veniţi la "Ora poveştilor", cum să-i amuze pe copiii mai mari veniţi să-l vadă. Într-un cuvânt - un pisoi fabulos!

Dar povestea unui pisoi spune multe despre ce înseamnă o comunitate, despre un anume spirit şi o anume tradiţie, prea puţin vizibile şi preţuite la noi. Vicki Myron conduce o bibliotecă ca să fie de folos comunităţii, ca să adune cât mai mulţi oameni, să ofere ajutor mamelor care lucrează, organizând programe pentru cei mici, ca să-i sprijine pe fermierii şi muncitorii loviţi de criză şi rămaşi fără slujbe.

Directoarea ştie să preţuiască personalitatea ieşită din comun a pisoiului, cere sprijin şi-l primeşte ca să facă din Dewey (numele motanului este dat de sistemul de catalogare al cărţilor în bibliotecile americane) atracţia bibliotecii, apoi atracţia oraşului Spencer şi o vedetă a statului Iowa. Vin reporteri să scrie despre Dewey, vin echipe de televiziune ca să facă reportaje, iar el se comportă ca un profesionist: îşi face toate numerele ca să fie filmat.

Năzdrăvăniile pisoiului îi amuză pe toţi: mănâncă elasticul folosit pentru cartoline, ajunge să păzească atent gurile de aerisire după ce în bibliotecă a pătruns un pui de liliac, prinde gust de libertate şi evadează pentru două-trei zile, dar este găsit sub o maşină parcată în apropiere, speriat de moarte. Îi trece definitiv cheful de ieşire în libertate şi se împacă apoi cu soarta de rege al bibliotecii, pe care vin să-l vadă turişti din tot statul Iowa, apoi din alte state americane.

Dewey are iubiri definitive: ştie cum să-i facă fericiţi pe copiii cu dizabilităţi, o iubeşte necondiţionat pe Jodi, fiica directoarei, în casa căreia îşi petrece sfârşitul de săptămână, în zilele când biblioteca era închisă. Intuiţia pisicească îl ajută să simtă cine are mai multă nevoie de mângâiere şi torsul lui linişteşte şi împacă suferinţe de toate felurile.

Vicki Myron relatează şi propria poveste, cu încercările prin care a trecut: căsătoria cu un soţ alcoolic, creşterea unui copil, studiile urmate relativ târziu, boli şi operaţii, drame care au lovit propria familie. Nu-şi etalează necazurile decât ca să arate bucuria adusă în viaţa ei de felina portocalie în viaţa ei. Fundalul este povestea comunităţii oraşului Spencer, al cărui suflet generos a fost Dewey.

Îţi pui întrebarea: cine pe cine a salvat? Pisoiul rebegit a scăpat de la o moarte sigură prin grija oamenilor cărţii, apoi a fost iubit şi răsfăţat, dar constaţi la sfârşit că el i-a salvat pe locuitorii din Spencer de sentimentul eşecului, a atras turişti, când orăşelul a depăşit criza. A salvat-o chiar pe salvatoarea lui, dăruindu-i începutul fericit al fiecărei zile: o aştepta şi o saluta ridicându-şi lăbuţa. Şi va descreţi fruntea oricărui cititor, indiferent dacă este ori nu este "pisicar".

Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oraş cucereşte lumea de Vicki Myron în colaborare cu Bret Witter, traducere din limba engleză de Ines Hristea, Editura Humanitas fiction, 2012; 272 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO