• Leu / EUR4.8909
  • Leu / GBP5.7696
  • Leu / USD4.7450
Ziarul de Duminică

Cărtărescu a primit premiul de stat al Austriei: „Nu mi-am abandonat convingerile artistice”/ de Dorina Călin

Cărtărescu a primit premiul de stat al Austriei: „Nu mi-am abandonat convingerile artistice”/ de Dorina Călin

Galerie foto

Autor: Dorina Călin

06.08.2015, 23:57 295

Mircea Cărtărescu a primit premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană luni, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Haus für Mozart din Salzburg. Evenimentul a fost deschis de Helga Rabl-Stadler, director al Festivalului de la Salzburg, şi Wilfried Haslauer, guvernator al landului Salzburg. Josef Ostermayer, ministrul federal al Artelor, Culturii, Constituţiei şi Mass-mediei, i-a oferit lui Mircea Cărtărescu distincţia pentru întreaga sa operă şi recunoaşterea internaţională de care se bucură, moment urmat de un laudatio susţinut de Ernest Wichner – traducător şi director al Literaturhaus Berlin.

„Mircea, povestitorul, este, în mod exemplar, ancorat în europenitate; viziunea sa asupra lumii nu cunoaşte însă o delimitare strict europeană, chiar dacă, tinzând către universalitate, romanul său este profund european din punct de vedere cultural. Nu numai că romanul a fost conceput în Amsterdam, Berlin, Viena şi la Palatul Solitude din Stuttgart, dar ajunge până în New Orleans şi pe coasta de nord olandeză, în spaţii reale şi fantastice, în grote şi palate subterane şi chiar până în microstructurile corpului uman”, este un fragment din discursul laudativ rostit de Ernest Wichner.

În discursul său de mulţumire, Mircea Cărtărescu a declarat: „Niciun moment nu mi-am abandonat (...) convingerile artistice şi ataşamentul faţă de rădăcinile mele – arta europeană”.

La decernare au participat Silvia Davidoiu, ambasadorul României în Republica Austria, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, şi Irina Cornişteanu, directorul Institutului Cultural Român (ICR) de la Viena. De asemenea, la eveniment a fost prezent Herbert Ohrlinger, directorul editurii Paul Zsolnay.

În toamna anului trecut, Mircea Cărtărescu a susţinut un turneu de promovare în spaţiul de limbă germană a ultimului volum din trilogia „Orbitor”, „Aripa dreaptă/ Die Flügel” (traducerea Ferdinand Leopold), organizat de editura Paul Zsolnay în colaborare cu Institutul Cultural Român. Trilogia a fost publicată de editura austriacă în anii 2007, 2011 şi 2014. Pentru „Corpul/ Der Körper” (traducerea Gerhardt Csejka şi Ferdinand Leopold, 2011), scriitorul şi traducătorii au obţinut, în anul 2012, premiul internaţional pentru literatură al Haus der Kulturen der Welt din Berlin. La începutul anului 2015, Mircea Cărtărescu a primit premiul pentru Înţelegere Europeană în deschiderea Târgului de Carte de la Leipzig.

În luna aprilie a acestui an, Mircea Cărtărescu a fost desemnat câştigătorul premiului de stat al Austriei pentru literatură europeană, în valoare de 25.000 de euro, pentru întreaga opera literară, care se bucură de o importantă recunoaştere internaţională.

După Eugène Ionesco, câştigătorul din 1970, Mircea Cărtărescu este primul autor român distins cu acest premiu literar, decernat din 1965. Printre laureaţii din anii trecuţi ai premiului se numără scriitori ca W. H. Auden, Harold Pinter, Vaclav Havel, Italo Calvino, Doris Lessing, Milan Kundera, Salman Rushdie, Umberto Eco, Patrick Modiano, Javier Marias, John Banville.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470