Ziarul de Duminică

Cartea care va schimba modul în care percepem economia

Cartea care va schimba modul în care percepem economia

Autor: Ziarul de Duminica

20.06.2015, 08:55 3356

Thomas Piketty

Capitalul în secolul XXI

Editura Litera

 

Colecţia CEO must read. Traducere din limba franceză de Irina Brateş şi Lucia Popovici.

„Cartea care va schimba modul în care percepem societatea şi în care gândim economia”, aşa caracteriza această carte, succint, în urmă cu doi, la apariţie, Paul Krugman, Premiul Nobel pentru economie, 2008. Cartea e rezultatul a cincisprezece ani de cercetări consacrate în principal dinamicii istorice a veniturilor şi patrimoniilor.

Repartizarea avuţiilor este una dintre chestiunile cele mai arzătoare şi mai dezbătute în prezent. Dar ce se ştie cu adevărat despre evoluţia acesteia pe termen lung? Dinamica acumulării capitalului privat conduce oare în mod inevitabil la o concentrare din ce în ce mai puternică a avuţiei şi a puterii în câteva mâini, aşa cum a crezut Marx în secolul al XIX-lea? Sau poate forţele echilibrante ale creşterii, ale concurenţei şi ale progresului tehnic conduc în mod spontan la o reducere a inegalităţilor şi la o stabilizare armonioasă, în etapele avansate ale dezvoltării, aşa cum gândea Kuznets în secolul XX? Ce se ştie despre evoluţia repartizării veniturilor şi a patrimoniilor începând din secolul al XVIII-lea şi ce învăţăminte se pot trage pentru secolul XXI?

Unii sunt de părere că inegalităţile se vor adânci în continuare, într-o lume din ce în ce mai nedreaptă. Alţii cred că asistăm în prezent la o reducere naturală a ecarturilor şi că orice intervenţie ar risca să perturbe această tendinţă armonioasă. Rezultatul a cincisprezece ani de cercetări, studiul lui Thomas Piketty, cel mai ambiţios întreprins vreodată pe această temă, se sprijină pe date istorice şi comparative mult mai vaste decât orice lucrare anterioară. Extins pe durata a trei secole şi pentru douăzeci de ţări, studiul ne schimbă în întregime înţelegerea dinamicii capitalismului, situând contradicţia fundamentală a acestuia în raportul dintre creşterea economică şi randamentul capitalului.

Dacă răspândirea cunoştinţelor apare drept forţa principală de egalizare a condiţiilor pe termen lung, în prezent creşterea rapidă a celor mai mari salarii şi mai ales concentrarea extremă a patrimoniilor ameninţă valorile meritocraţiei şi ale justiţiei sociale a societăţilor democratice. Extrăgând din experienţa secolelor trecute lecţii pentru viitor, Thomas Piketty ne  arată că există mijloacele pentru a inversa această tendinţă. O carte provocatoare, impresionant de bogată în informaţii, care ne simplifică extraordinar de mult înţelegerea istoriei economice şi ne pune faţă în faţă cu lecţii dure privitoare la timpurile pe care le trăim.

Thomas Piketty, director ştiinţific al Şcolii de Înalte Studii în Ştiinţele Sociale şi profesor la Şcoala de Economie din Paris, este autorul a numeroase studii de istorie şi teorie, pentru care a primit, în 2013, Premiul Yrjö Janhsson din partea Asociaţiei Economice Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO