Ziarul de Duminică

CARTEA DE ARTA/ 1.000 de compozitori din toata lumea

CARTEA DE ARTA/ 1.000 de compozitori din toata lumea
14.04.2010, 13:34 96
Dictionar de marimuzicieni
Univers EnciclopedicGold
Diictionarul apare subcoorodnarea lui Antoine Golea si Marc Vignal. Traducere sicompletari privind compozitorii romani de Oltea Serban- Parau.Dictionarul cuprinde articole despre viata si opera a peste 1.000de compozitori din intreaga lume, de la Monteverdi, Bach sauBeethoven, pana la Wagner, Debussy sau Enescu. Selectia pe care aurealizat-o autorii dictionarului comporta - si autorii o spun - uninevitabil aspect de nedreptate si reflecta gustul acelora care auavut responsabilitatea scrierii lui (un colectiv foarte larg). Bachiar "multi dintre artistii contemporani inclusi in acestdictionar vor fi uitati peste douazeci sau treizeci de ani si multidintre cei care au fost neglijati isi vor gasi, atunci, un locprivilegiat in constiinta istorica sau estetica a publicului." Atatcompozitorii contemportani, cat si cei din trecut sunt abordatidintr-o perspectiva internationala. Pentru toti cei inclusi indictionar lucrarile principale sunt mentionate pe parcursularticolului, iar pentru cei importanti sunt comentate mai pe larg.Articolele furnizeaza informatii despre cariera compozitorului,despre stilul si creatiile sale muzicale si ii contureaza locul inistoria muzicii.

In versiunea franceza figurau doartrei compozitori romani - George Enescu, Tiberiu Olah, AnatolVieru. Dar traducatorii si editorii de la noi au obtinutpermisiunea de a include aproximativ optzeci de nume de creatoriromani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO