• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7743
  • Leu / USD4.8344
Ziarul de Duminică

CARTEA DE ARTA / Lucrarea de grup inseamna sa fii mereu treaz

CARTEA DE ARTA / Lucrarea de grup inseamna sa fii mereu treaz

IN IMAGINI: 1. Coperta volumului; 2. Mihai Sarbulescu; 3. Matei Lazarescu; 4. Ion Grigorescu; 5. Horia Bernea

21.12.2009, 14:22 358

Studiul 3
Prolog
Institutul Cultural Roman

Prezentare grafica: Constantin Flondor. Versiune in limbaengleza: Samuel Onn.
Cu un sfert de secol in urma (1985), un grup de artisti deschideala Caminul Artei din Bucuresti o expozitie cu un titlu sugestiv:Floarea de mar. Era momentul fondarii grupului Prolog, ce iiincludea pe Constantin Flondor, Paul Gherasim, Cristian Paraschiv,Horea Pastina, Mihai Sârbulescu. Un an mai tarziu, se alaturagrupului Horia Bernea, urmat ulterior, cu prilejul altor expozitii,de Ion Grigorescu, Matei Lazarescu… "Ceea ce caracterizeaza artagrupului Prolog, in toate variantele sale, este spiritualitatea(...) indefinita si totusi staruitoare, cu sugestii religioase,care parca invaluie imaginea, emanand din ea", afirma pe atunciLivius Ciocârlie.
Grupul Prolog a expus, intre altele, in 1994, la Bologna, la "ArteFiera", sectiunea "Seduzione della differenza", si la Venezia,"Venise en abime", in 1995 la Limassol, Cipru (impreuna cu grupulexpun Ioana Batrânu si Mircea Tohatan) si in 2003 laBethonvilliers, Franta (impreuna cu grupul expune Matei Lazarescu).Expozitiile grupului Prolog au inclus si participarea altornume.
In mai-iunie 2008, membri grupului Prolog s-au adunat in satulCuptoare, in zona Resitei: Paul Gherasim, Constantin Flondor, HoreaPastina, Mihai Sarbulescu si gazdele lor din Timisoara:Marie-Jeanne Jutea Badescu, Ovidiu Badescu si Magdalena Marculescu.Au discutat, au pictat si rezultatul (unul dintre ele) este acestsuperb album, de o rara delicatete.
Albumul, cu texte semnate de Andrei Plesu, Ioan Alexandru, LiviusCiocârlie, Dumitru Staniloaie, omagiaza creatiile acestor artistide exceptie din arta plastica româneasca.
La un moment dat, Paul Gherasim afirma, intr-una din discutii:"Spunem: Prolog. Acest cuvant inseamna pentru noi toti acelasilucru? Prolog nu inseamna pictori care picteaza si expun laolalta.Grupuri tot rasar, ca ciupercile. A fost intre razboiae<<Grupul celor patru>>: Tonitza, Dumitrescu, Sirato siOscar Han. Au mai fost grupuri. Noi nu semanam cu ele! Nu taberelede pictura ne-au apropiat (nici Tescani, nici Brebu, niciBethonvilliers...) si nici galeriile, nici expozitiile! Noi nici nuam cautat sa ne facem un renume - <<Gruparea Prolog!>>;cel mai greu este sa faci parte dintr-o impreuna lucrare. Estefoarte greu! Ce inseamna <<impreuna>>? Inseamna sa fiimereu treaz si sa iei parte la ceea ce urmeaza sa fie facut,impreuna. Iar impreuna, lucrarea grupului trebuie sa se vada inceea ce dovedeste, fiecare dintre noi, ca face. Fiindca nu putem fiimpreuna si deodata cineva sa zica: <<Eu am altceva defacut!>>"

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0101
Ieri: 4.9449
Azi: 4.8344
Diferență: 0,5324
Ieri: 4.8088
Azi: 5.7743
Diferență: -0,1763
Ieri: 5.7845
Azi: 4.9860
Diferență: 0,1808
Ieri: 4.9770