Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de istorie
26.03.2009, 14:35 29

Jean Verdon

Dragostea in Evul Mediu
Trup, sexualitate si sentiment

 

Editura Humanitas
Traducere din franceza de Dana-Ligia Ilin. Prefata de Ioan Panzaru. Jean Verdon a predat istoria Evului Mediu la Universitatea din Limoges si a publicat numeroase volume referitoare la teme din acea epoca. In cartea de fata, el abordeaza diferitele aspecte ale iubirii, asa cum este ea categorisita de catre specialistii contemporani in diferitele discipline sociale. Ca atare, vom afla capitole despre libidoul sub supraveghere; societatea, casatoria si dragostea; de la cavaler la curtezan; cum sa faci curte si cum sa faci dragoste (o „harta a tandretii" era propsusa de trubaduri); despre viata conjudala si dragostea extraconjugala. Verdon realizeaza o sinteza pasionanta a cunostintelor disponibile, pornind de la textele biblice, predici si alte screiri teologice, ajungand la marea literatura medievala.
 

 

 

N. Iorga

 

Opinii sincere si pernicioase ale unui rau patriot

Editura Humanitas
Aparute inL'Independance Roumaine, publicatie bucuresteana de limba franceza, articolele tanarului profesor N. Iorga apar, dupa mai bine de o suta de ani, traduse si adnotate. Desi a trecut un veac, cititorul va descoperi o surprinzatoare asemanare cu starea institutiilor culturale din Romania contemporana. Cand sunt deosebiri, ele sunt in avantajul celor care, la sfarsitul secolului XIX, se straduiau sa construiasca o natiune, sa modernizeze o societate si sa intregeasca o tara. Ar fi nevoie de curajul pe care-l avea atunci Iorga de a denunta superficialitatea si egoismul personal in scoli, universitati, academie, teatru, muzee si presa. De aceea, lectura textelor lui Iorga poate sa inspire critica unor situatii din vremea noastra si evoca, in acelasi timp, un inaintas exemplar. Traducere, introducere si note de Andrei Pippidi.
 
 

Thierry Wolton

 

KGB-ul la putere

 

Sistemul Putin

Editura Humanitas 
Acum mai bine de treizeci de ani, Iuri Andropov, unul dintre fostii sefi ai KGB, sesiza stagnarea multipla a societatii sovietice. Partidul comunist isi pierduse initiativa, iar aparatul sau era mai degraba interesat sa-si conserve privilegiile decat sa intreprinda reforme. Cei care cunosteau cu adevarat realitatea au pus la cale un plan de revitalizare a imperiului. Insa glasnost si perestroika au esuat, iar imperiul s-a destramat. Epoca Eltin a parut sa aduca si in Rusia atributul esential al civilizatiei moderne: democratia. In anii tulburi care au urmat, Rusia s-a trezit napadita de o specie noua de pradatori, oligarhii, care si-au insusit imensele sale resurse naturale: petrolul, gazele, metalele si diamantele. Dar lantul trofic nu s-a oprit aici: oligarhii au cazut prada adevaratilor stapani ai societatii sovietice si postsovietice: membrii fostei politii politice KGB, care au avut dintotdeauna acces la control, decizie, informatie si expertiza. Stiind ca, in Rusia, este mai profitabil sa administrezi decat sa ai in posesie, Putin si oamenii sai ii forteaza pe oligarhi sa restituie statului (dar nu in folosul acestuia si nici al cetatenilor) ceea ce si-au insusit ilicit in anii 90. S-ar parea ca insatiabila Administratie Prezidentiala, reprezentata de Putin si de succesorul sau Medvedev, viseaza sa restaureze un sistem international bipolar. Concluzia lui Thierry Wolton, un specialist in materie de KGB care ne ofera acest terifiant tablou, este surprinzatoare: acaparata de un grup atat de pradalnic, lucrand impotriva cetatenilor ei, nimeni nu trebuie sa se teama de resurectia unei foste mari puteri. Rusia, condusa in sistem Putin, nu are nici un viitor. Traducere din franceza de Gabriela Ciubuc.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO