Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de istorie
28.05.2009, 14:17 39

Silvestru Molodvan, Nicolau Togan

Dictionarul numirilor de localitati cu popolatiune romana din Ungaria
Editura Scripta
Lucrarea de fata a aparut cu exact o suta de ani in urma, la Editura Asociatiunii din Sibiu. A fost socotita un instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatii de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice. De fapt, pe cotorul imensului volum chiar scrie „Dictionarul Transilvaniei istorice": populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana. In noua editie, sunt indicate denumirile actuale ale celor 4.048 de localitati inregistrate – inclusiv ale celor aflate in componenta altor state –, precum si denumirile unor asezari astazi disparute. Cititorul are la indemana, de fapt, doua dictionare: unul istoric, altul al prezentului. Dictionarul devine o carte de capatai pentru o multime de domenii: toponimie si geografie, istorie nationala si locala, istoria cultelor si, in special, a minoritatilor etnice, lingvistica, demografie, etnografie. Extrem de util le poate fi istoricilor: dupa numele vechi al localitatii (in romana si maghiara) si informatiile privind localizarea, numarul de locuitori si impartirea acestora pe credinte religioase, este mentionat si numele actual, de foarte multe ori cu totul diferit. Editie ingrijita si actualizata, studiu introductiv si note de conf. univ. dr. Nicolae Raus. A colaborat Dinu Moraru.
Comisar-sef Traian Tandin
Pe urmele criminalilor
Editura Scripta
O descrie fascinanta a celor mai spinoase crime si enigme criminalistice rezolvate.
Arsavir Acterian
Intelectualitatea interbelica intre ortodoxie si traditionalism
Editura Vremea
Arsavir Acterian (1907-1997), fratele lui Jeni Acterian (regizoare si memorialista) si al lui Haig Acterian (critic teatral, regizor, director al Teatrului National din Bucuresti, mort prematur pe front), a fost un distins avocat, jurnalist si scriitor roman de origine armeana. A absolvit cursurile Liceului "Spiru Haret" in 1928, odata cu Constantin Noica, Barbu Brezianu, Alexandru Eliad si alti viitori reprezentanti ai elitei intelectuale interbelice, din randul careia va avea si alti buni prieteni, precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu sau N. Steinhardt. A urmat cursurile Facultatilor de Litere si de Drept din Bucuresti. A fost membru al Miscarii Legionare. Redactor-sef al revistei „Vremea". A facut puscarie politica in doua randuri (1949-1953 si 1959-1964), trecand prin inchisorile de la Jilava, Aiud si Canal. Dupa ce a iesit din inchisoare, a lucrat ca mozaicar la Fabrica de Cerneluri si la Fabrica de Constructii, ca anticar si ca functionar la Institutul de Hematologie din Bucuresti. Volumul de fata, prima reeditare postbelica, cuprinde doua parti: „Mari personalitati ale ortodoxiei romanesti" si „Criterionistii – pagini de jurnal despre o generatie pierduta" (1929-1945). Editie ingrijita de Fabian Anton. Cuvant inainte de Eugen Ionescu, care scrie: „Arsavir Acterian, rugat de cativa, a prezentat spre premiere un manuscris: <>. Arsavir este acela din <> lui care traieste, singurul, autentic, problemele sale interioare, pe cand toti ceilalti le-au sustras livresc si si-au facut instrumente. Arsavir nu este naiv: e prea inteligent pentru a nu fi vazut aceasta; e prea intelept pentru a se fi mirat sau intristat; e prea sceptic pentru a se fi opus, critic, instaurarii valorilor proaste; si traieste prea adevarat problemele ca sa se zbata pentru o exterioara, tradatoare iesire in lume".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO