Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ „Marx era un onanist!”

CARTEA DE ISTORIE/ „Marx era un onanist!”
25.03.2010, 13:19 61
Dan Ciachir
Cand moare oepoca
Editura Timpul
Reeditare (prima editie a aparutla Anastasia, la inceputul deceniului trecut) a unei excelentecarti pentru paseisti, dar nu numai, despre o epoca incheiatademult. O carte scrisa alert, intr-un stil frumos, fara pretentiide a epuiza subiectul, prin urmare fara greoaie note de subsol, ocarte la fel de utila specialistilor si publicului larg. Estecontinuarea fireasca a volumului "Derusificarea sidezghetul", un fel de cronica fragmentara, poveste a unordecenii care aveau sa se sfarseasca in ceausism.

Sunt texte despre litoralulromanesc (de la Carmen Sylva la Eforie, Costinesti si Mangalia); odiscutie cu Petre Tutea si celebra lui replica "Marx era unonanist"; seratele muzicale ale lui Iosif Sava; smerenia unorparinti ai bisericii; noctambulul Tascu Gheorghiu; ultimiinegustori; anii 60 in Bucuresti; apogeul "dezghetului"; aminitirisecrete cu megalomania lui Eugen Barbu si a altora etc. Dan Ciachireste un admirabil portretist (Constantin Noica, perfect om de lume,"in smoching, valsand cu o cucoana cu tot spatele decoltat...";Iustin Moisescu pe "cand preda la Varsovia, inalt, brunet, cutamplele negre bine tunse, purtand cu distinctie fracul sausmochingul, cu o havana intre degete"), dar stie si sa extragaesenta din imaginea unei epoci: "In august 1969, Richard Nixonsosea la Bucuresti, unde mai fusese de vreo doua ori, insa acum ofacea in calitate de presedinte al Statelor Unite. Daca pentruvizita lui de Gaulle din mai 68 se construise la Craiova o cladireanume si niste liftrui fusesera inaltate cu cativa centimetri, invederea vizitei de o zi si o noapte a lui Nixon, care avea sascoata sute de mii de oameni pe strazile Capitalei, se largise sise asfaltase soseaua dintre Otopeni si aeroportul Baneasa, astfelincat sa para o veritabila autostrada. Nu trecusera opt ani decand, deasupra unei statui inaltate pe un soclu inalt, se puteaciti pe o firma scrisa cu litere de metal la intrarea in Herastrau:<<Parcul de cultura si odihna I.V. Stalin>>. Acum, inbarul proaspat inaugurat in subsolul hotelului <<AtheneePalace>>, unde costa o suta de lei intrarea si serveauchelneri imbracati in frac, tanara, supla, cu parul lung si negruca noaptea, Aura Urziceanu canta muzica de jazz."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO