Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE / Razboaiele nu explica de ce sunt de vina femeile

CARTEA DE ISTORIE / Razboaiele nu explica de ce sunt de vina femeile
10.06.2009, 14:52 53

Gheorghe I. Bratianu

File rupte din cartea razboiului
Editura Scripta
 
Cu mare intarziere semnalam aceasta reeditare despre care George Calinescu scria: „Interesante creionari ale atmosferei psihice din razboiul de intregire ale unui ochi ce stie sa surprinda dramaticul si sa dozeze rece umanitatea. Portret inedit al lui Ionel Bratianu". Martor si combatant in marea inclestare care avea sa decida soarta natiunii noastre in 1918, autorul, reputat istoric si om politic, reconstituie, cu realismul cercetatorului si, in acelasi timp, cu particpare afectiva, vicisitudinile luptelor si ale destinelor umane implicate in confruntare. Postfata de acad. Serban Papacostea.
 
George Toparceanu
Evocari de razboi. Turtucaia. Pirin-Planina
Editura Scripta

Pentru atmosfera din campaniile militare ale anilor 1913 si 1916, cu enormele greseli ale capeteniilor militare si cu nepregatirea cronica a trupelor noastre, memorialistica lui George Toparceanu reprezinta un document exceptional. „Acuratetea si precizia amanuntelor – remarca Nicolae Manolescu –, umorul, tonul direct al relatarii, fara ifose stilistice si fara inutila moralizare, fac din aceste pagini o literatura net superioara si mult mai moderna decat cea mai mare parte a prozei noastre din primele decenii ale secolului XX". Prefata de Nicolae Manolescu.
 
Gabriela Cretu
Femeile sunt de vina
Publicistica feminina
Editura Lumen
 
Gabriela Cretu, doctor in filosofie-epistemologie si filosofia stiintei, este autoare a numeroase carti, studii si articole pe teme de feminism si filosofie politica. Este prima care si-a creat un blog in politica romaneasca, unde continua sa scrie aproape zilnic despre politica si societate. Din ianuarie 2007 este deputata in Parlamentul European – membra a comisiilor pentru piata interna si protectia consumatorului, drepturile femeii si egalitate de gen, ocuparea fortei de munca si probleme sociale. Cartea de fata reuneste o seama de articole despre situatia sociala si politica a femeii la noi (unele au aparut pe blogul amintit, altele in ziarul „Cronica romana"), precum si un interviu luat de Cristian Teodorescu pentru revista „Le Monde diplomatique", in septembrie 2007. Articolele sunt rezultatul – o spune autoarea – „sentimentului neputintei absolute si al revoltei". Carte cuprinde ilustratii de Vlad Ciobanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO