Ziarul de Duminică

Cartea de literatura

Cartea de literatura
28.01.2009, 15:32 30

 
 
Irina Szasz
 
CuMinte la Dalai Lama
Editura Curtea Veche
 
Irina Szasz este primul jurnalist din Romania care a conceput si realizat unul dintre cele mai fascinante proiecte multimedia, intr-o intalnire memorabila cu Dalai Lama. Cartea este un jurnal de calatorie initiatica in geografia spirituala a Tibetului, dar curpinde si marturii socante din existenta refugiatilor tibetani, a calugarilor si a initiatilor budisti, precum si reflectii si conversatii spirituale despre simbolistica si imaginarul unei lumi putin cunoscute, care l-a fascinat si pe Mircea Eliade.
 
 
 
 
Livius Ciocarlie
 
Cu dintii de lana
 
Jurnal 1978-1983
Editura Humanitas
 
Insemnari care curg cronologic, conferind o impresie de autenticitate maxima. Autorul nu ascunde nimic din detaliile unei existente care i-a marcat pe cei varstnici: cozile la lapte, certurile familiale datorate neajunsurilor, nemultumirile profesionale. Singura lumina o da viata culturala, aparent mai intensa decat cea de astazi. "Intrebarea este - scrie Livius Ciocarlie - in ce conditii poate fi salvat jurnalul, adica poate fi adus in stare de opera durabila, ceea ce reprezinta aproape o contradictie in termeni, cata vreme jurnalul consemneaza efemerul. In principiu, rostul lui este mnemotehnic: a nota ce se petrece cu tine si in jurul tau sau ce iti trece fugar prin minte, fie din preocupare de tine, fie pentru a-ti servi mai tarziu. Pentru a afla mai tarziu ce ai uitat."
 
 
 
Vladimir Sorokin
 
Inimile celor patru
Editura ART
 
Vladimir Sorokin este cel mai in voga si mai popular scriitor rus contemporan. Romanul de fata este textul in care autorul experimenteaza mai mult ca oricand; poate cel mai sangeros roman realist din timp de pace. Crime oribile, violuri inimaginabile, sex, acte de pedofilie, mult sange (rece si cald), executii ingrozitoare descrise amanuntit, cu foarte multe verbe si cu o cruzime insuportabila, chiar si daca intelegem ca e „doar" un roman, un roman marca Sorokin. Dar e literatura, desigur, e pe hartie si – vorba lui Sorokin – fiecare e liber sa citeasca si sa interpreteze cum vrea. Traducere din limba rusa de Mihail Vakulovski.
 
 
 
 
Junot Díaz
 
Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao
Editura Polirom
 
O poveste hilara si induiosatoare. Oscar Wao este un dominican supraponderal, impatimit de jocurile video si romanele SF. In casa lui din New Jersey, unde locuieste cu mama de moda veche si cu sora rebela, Oscar viseaza ca va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial si, mai ales, ca va descoperi dragostea. Dar asta s‑ar putea sa nu se intample niciodata, din cauza unui blestem care urmareste familia lui Oscar de generatii intregi, condamnandu‑i pe membrii acesteia la inchisoare, tortura, accidente tragice sau iubiri nefericite. Traducere din limba engleza de Daniela Rogobete.
 

 
 
 
George Cosbuc  
 
Comentarii la Divina Comedie
Editura Eikon
 
 
O noua editie consacrata exegezei dantesti a lui Cosbuc, recompusa de istoricii literari din manuscrisele ramase dupa moartea poetului. Proiectata monografie, care urma sa aiba mai multe volume, nu este un comentariu propriu-zis al operei lui Dante, in sensul unei interventii auxiliare in subsolul versurilor pentru a le decripta, ci o abordare de ansamblu, care vizeaza „corectarea" cronologiei interioare a evenimentelor din Divina Comedie. O a doua miza importanta urmarita de Cosbuc, pe langa recalcularea datei calendaristice la care s-ar fi petrecut expeditia imaginara a lui Dante in Infern, tine de discutarea identitatii Beatricei. Prefata: Laszlo Alexandru. Introducere: Ovidiu Pecican.
 
 
 
 
Marta Petreu     
 
Despre bolile filosofilor. Cioran
 
Editurile Biblioteca Apostrof si Polirom
 
 
Eseu consacrat bolilor somato-psihice ale lui Cioran, care, asa cum noteaza autoarea, "au copt in el o mutatie pe care sunt tentata sa o numesc psihica, dar pe care el o numeste «metafizica»." Printr-o analiza subtila este pus in evidenta faptul ca Emil Cioran a descoperit de tanar valoarea filosofica a suferintei, functia ei de principium individuationis, a descoperit ca mecanismul sau creator parcurge neabatut drumul de la afectarea organica la trairea afectiva si apoi la expresia verbala. Pe baza marturisirilor filosofului facute in opera, corespondenta sau interviuri, este probata si analizata inlantuirea directa dintre traumele sale interioare si scrisul sau.
 
 
 
 
Vasile Igna
 
Lumina neagra
Editura Limes
 
Cartea aceasta ultima a extraordinarului poet Vasile Igna pompeaza prin arterele ei delicate o tristete si o resemnare biblice, din speta celor care-l animau pe Iov. Suntem la capatul experientei, al emotiei si al intelepciunii, la intalnirea cu „viitorul, adica totul, adica nimic". Altfel spus, „Se face tarziu. Pentru cei vechi/ totul pare prea mult./ Un fir de elegie/ se toarce-n absenta,/ la poarta deschisa,/ tremura cainii profetului./ Aproape, asteapta lupii tineri si/ gratia unor popoare barbare." Si totusi, si totusi: „Se-aude printre astre un murmur de poeme/ fosnid precar, asemeni unui caiet cu pagini/ mustind de neputinte si de visari boeme/ draceasca armonie, dumnezeiesti paragini." A treisprezecea carte de poezie a lui Vasile Igna. Numar cu noroc pentru poeti. (Ioan Es. Pop)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO