Ziarul de Duminică

Cartea de literatura

Cartea de literatura
19.02.2009, 16:56 52

 
 
Veronica Micle
 
Poezii
Editura Eikon
 
 
Cunoscuta mai ales datorita marii iubiri care i-a legat destinul de cel al lui Mihai Eminescu, Veronica Micle a fost infinit mai putin receptata prin versurile sale, de o candoare si delicatete care l-au determinat pe Tudor Vianu sa o defineasca drept „primul discipol al marelui poet". Volumul incearca sa elimine aceasta lacuna, propunand o selectie din creatia sa poetica inclusa in volume si periodice. Editie ingrijita de Ioan Pintea, cu un studiu introductiv semnat de Irina Petras care concluzioneaza ca Veronica Micle a fost „una dintre vocile, poate cea mai decenta in sens estetic, care s-a exersat pe marginea eminescianismului epocii".
 
 
 
 
Vasile Gogea  
 
Scene din viata lui Anselmus
Editura Limes
 
 
Editie definitiva a romanului publicat in toamna lui 1990 la Editura Litera si aproape ignorat, din pacate, de critica de specialitate. In prefata lucrarii, de fapt o ampla si exigenta analiza nu numai a textului din volum, ci a intregii opere si chiar a destinului politic dizident al autorului, criticul Ion Bogdan Lefter numeste romanul „o capodopera bizara, sumbra, grotesca. Evanghelie pe dos a unei lumi pe dos. Cutremuratoare…". Vasile Gogea este definit de acelasi critic drept „un scriitor atipic, greu clasabil si un «marginal»… pe care imprejurarile, in loc sa-l infranga, il radicalizeaza ca intelectual, in sens civic, si ca scriitor".
 
 
 
 
Marc Levy
 
Toate acele lucruri pe care nu ni le-am spus
Editura Trei
 
Cu doar cateva ore inainte de nunta, Julia primeste un telefon de la secretarul tatalui sau. Asa cum intuia, Anthony Walsh — om de afaceri stralucit, dar tata distant — nu va putea lua parte la ceremonie. Scuza este ireprosabila: tatal sau a murit! Ca si alte dati, dispare brusc din viata ei, bulversand-o cu totul. A doua zi dupa inmormantare, Julia descopera insa ca tatal sau ii rezerva o alta surpriza. Cea mai neobisnuita calatorie din viata ei... si ocazia de a-si spune, in sfarsit, lucruri pe care nu si le-au spus niciodata.
Regasim in aceasta poveste atmosfera incarcata de romantism si fantastic din Si daca e adevarat, romanul care l-a facut celebru pe Marc Levy. Traducere din franceza si note de Jeanne-Marie Vasiloiu.
 
 
Arthur Koestler, Albert Camus
 
Reflectii asupra pedepsei cu moartea
Editurea Humanitas
Aceste reflectii despre pedeapsa capitala fac parte din tot ce s-a scris mai adanc si mai onest in veacul al douazecilea. Sunt pagini destinate sa zguduie certitudinile filistine si sa ne inalte deasupra a tot ce tine de prejudecata, indiferenta, conformism si tabu. Ele au fost scrise atunci cand problema abolirii pedepsei cu moartea agita puternic scena europeana, dar isi pastreaza si isi vor pastra mereu actualitatea, atat pentru tarile unde pedeapsa capitala este inca aplicata, cat si pentru cele unde abolirea ei este pusa recurent in discutie. Editie revazuta si adaugita. Traducere din limba franceza de Ioana Ilie. Introducere si studiu de Jean Bloch-Michel.
 
 
 
Anna Gavalda
 
Cea care alina
Editura Polirom
 
Este cel mai recent roman al Annei Gavalda (aparut in 2008), care pune sub semnul intrebarii existenta extenuanta a omului contemporan, ingropat sub sarcini de serviciu si impovarat de termene-limita, si invita cititorul sa redescopere odata cu eroul gustul libertatii. Zguduit de vestea mortii unei prietene dragi, Charles Balanda, un arhitect parizian in varsta de patruzeci si sapte de ani, isi rememoreaza trecutul si isi da seama ca existenta lui se reduce la nesfarsite ore de munca, intalniri de afaceri si discutii cu clienti nemultumiti. Eroul pleaca intr‑o calatorie pe parcursul careia redescopera bucuriile simple ale vietii. Traducere din limba franceza si note de Mihaela Stanica.
 
 
 
 
Pascale Roze
 
Itic
Editura ART 
Un roman foarte scurt si emotionant despre fiul unui cizmar evreu nascut la inceputul secolului trecut la Varsovia, plecat la Berlin la fratele sau, fugit in Franta unde isi intemeiaza o familie si ajuns in lagar dupa izbucnirea razboiului. Itzoc va muri la Auschwitz. Autoarea este o romanciera si actrita franceza nascuta la Saigon, care o obtinut Premiul Goncourt in 1996, pentru primul sau roman. Cartea de fata a aparut in Franta anul trecut. Traducere din limba franceza si note de Madalin Rosioru.
 
 
 
 
 
Marin Malaicu-Hondrari
 
Cartea tuturor intentiilor
Editura Cartea Romaneasca
 
O carte a sinuciderilor, care se scrie in timp ce autorul inca viseaza s-o scrie. Mircea Cartarescu o recomanda cu entuziasm, iar cititorul ii va da dreptate: „Am citit-o cu sentimentul tot mai accentuat ca am dat de o floare de mina desfacuta-n obscuritate si care trebuie neaparat scoasa la lumina. (...) Cartea lui Marin Malaicu are, cred eu, sansa sa devina o carte-cult, definitorie pentru o generatie, asemenea Lupului de stepa al lui Hesse sau faimosului Pe drum de Kerouac. (...) O carte curata, puternica intelectual, a unui om care-a trait fapte nebunesti si a avut forta sa le noteze la rece."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO