Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ A trait Hitler pana la 90 de ani?

CARTEA DE LITERATURA/ A trait Hitler pana la 90 de ani?
17.03.2010, 15:14 64
Dan Stanca
Mutilare
Editura Cartea Romaneasca
"Ce rost are sa dezgropam trecutul? - spune un personaj dinacest roman. Daca e vorba de atrocitati, atunci nu avem cum sa fimsurprinsi." Autorul face insa o incursiune in trecut in acest romana carui actiune se desfasoara astazi, dar si in anii 40, inBasarabia, straduindu-se sa-si convinga cititorii ca ceea ce s-aintamplat atunci are ecou si in zilele noastre. Un roman plin decastrari, mutilari si profanari, greu de inghitit chiar daca leintelegi ca metafore. "Dan Stanca - spune editura - repune indiscutie statutul omului contemporan dezradacinat, intr-o lumedesacralizata, lipsita de repere autentice. O ampla viziuneapocaliptica leaga ultimele evenimente ale zilei de fapte -atestate istoric sau fabuloase - petrecute in subteranele unuitrecut tenebros. (...) Roman-dezbatere, <<Mutilare>> vastarni numeroase controverse, si nu doar in lumea literelor."
George Steiner
Procesul de la San Cristobal
Editura Humanitas
Cu o noua postfata a autorului. Romanul acesta a aparut subforma de carte prima oara in 1981 si socul a fost destul de mare,amplificat de dramatizarea pusa in scena la Londra. "Cum a fostposibil - spune Steiner - ca un scriitor, evreu pe deasupra, sa fieatat de pervers incat sa puna in gura lui Hitler (intr-un modoricat de fictiv, ironic sau parodic) provocari si argumentedialectice carora nu le da niciun raspuns si care nu au,intr-adevar, niciun raspuns?" Cartea e o fabulatie maiastra. Inanul 1977, in junga amazoniana, o echipa de vanatori de nazistireuseste sa captureze un batran de aproape nouazeci de ani care nue nimeni altul decat Adolf Hitler. O parabola despre abisulsuferintei. Traducere din engleza si note de Ovidiu Solonar.
Ileana Toma
Coloana
Momente, schite, marturii
Editura Vremea
Nascuta in Basarabia, fiica de preot ortodox de nationalitateromana, Ileana Toma este absolventa a Facultatii de Matematica aUniversitatii din Bucuresti. A lucrat toata viata ca cercetatorstiintific la Observatorul astronomic Bucuresti al AcademieiRomane. A scris numeroase lucrari in domeniul cercetariiastronomice si a primit premiul Gheorghe Lazar al Academiei Romanepentru lucrarea "Catalogul de stele slabe". A publicat prima schitain 1991, apoi, in 1995, un roman istoric ("Singuratatea lui ValdTepes"), iar in 2000 - "Ultimul Constantin", despre viata luiConstantin Brancoveanu. Din volumul de fata, care curpinde prozescurte, majoritatea textelor au aparut initial in reviste.
Ryunosuke Akutagawa
Viata unui prost
Editura Curtea veche
Traducere din limba japoneza si note de George Sipos.Patru proze, inotite de o postfata de prezentare a autorului si aoperei sale.
"Poarta Rasho" si "Panza de paianjen" sunt doua pieseclasice din creatia autorului japonez, mici bijuterii literare incare straluceste talentul sau de povestitor. "Viata unui prost"este un experiment modernist pe filon autobiografist, otulburatoare marturie despre starea sa psihica nu cu mult inaintede a se sinucide. In ultima povestire, "Kappa", Akutagawa culege otema din folclorul japonez pentru a o converti la satira - sarjelelui acide vizeaza societatea tokiota atinsa de tarelecapitalismului, pierzandu-si traditiile.
Alexandru Musina
Regele diminetii
Tracus Arte
Un volum machetat si ilustrat de Tudor Jebeleanu, carecuprinde poezii foarte triste, dar la fel de bune ca celebrul"Budila Expres" al autorului. "Noi suntem fiii iernii. Nascuti/ Incarpe putrede. In zilele/ Cand Mosul Soare tragea sa moara, undeva/Dincolo de mlastini, intr-o coliba/ Din oase si piele de ren."Probabil intrebarea majora va ramane cea care chiar deschidecartea: "Cu noi ce se intampla? Cine va tine/ Minte numele noastre?Si ajunsi/ Dincolo, milioane de ani, ce vom povesti?" Admirabileversuri.
Ihsan Oktay Anar
Atlasul continentelor incetosate
Editura Leda

Nascut in 1960, profesor de filosofie la Universitatea dinIzmir, Ihsan Oktay Anar a publicat pana acum cinci romane care auajuns bestselleruri. Toate sunt romane fantasy sprijinite pe fapteistorice din trecutul Imperiului Otoman. Cartea de fata a aparut in1995. Este o evocare a unor fapte de la sfarsitul veacului alXVII-lea, la Constantinopole. Fiind vorba de o fictiune, orasul senumeste Constantiniye. Povestea lui IhsanEfendi cel Lung ne poarta-n lungul si de-a latul orasului, prinGalata, Tophane, Tahtelkale, Fanar, Eyüp, Kasimpasa, Mahmutpasa, pelanga moscheile Sultan Ahmet, Bayezid, Araba, Eminönü, Eyüp, aSultanei Mama etc. Oameni, evenimente, intrigi, bani, versete dinCoran, isnafuri, ogeacuri, pliuri, talcuri pitite - toate intregesco arhitectura literara captivanta,despre putere si despreprimejdiile cunoasterii. Traducere din limba turca si note deLuminita Munteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO