Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / De-a soarecele (care rage) si pisica

CARTEA DE LITERATURA  / De-a soarecele (care rage) si pisica
10.06.2009, 15:28 124

Gunter Grass
Pisica si soarecele
O nuvela
Editura Polirom
 
Este al doilea volum din „trilogia Danzingului" (primul – „Toba de tinichea", ultimul – „Ani de caine"). In centru povestirii se afla Joachim Mahlke, un baiat orfan de tata, iar actiunea se petrece in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Exmatriculat din scoala pentru furt, baiatul se alatura ca voluntar unei divizii de tancuri, dornic sa le demonstreze colegilor si profesorilor valoarea sa, este distins cu Crucea de fier pentru eroism, se intoarce la scoala sa le vorbeasca elevilor despre experienta sa, dar e refuzat si, lipsit de motivatia prezentei in amata, dezerteaza. Traducere din limba germana si note de Mariana Barbulescu.
 
 
 
Traian T. Cosovei
Poetii marilor orase
Citiri si recitiri
Editura Muzeul National al Literaturii Romane
 
„Poetii marilor orase nu sunt cei care canta in ritmul asfaltului ori al betonului, al sticlei ori al neonului, ci aceia care, asumandu-si autodistrugerea, sfarsesc prin a se indragosti de ea ca de un drog mortal, dar inaltator. Ei sunt asemenea speciilor rare si nepretuite care, odata redate libertatii abstracte, nu mai pot supravietui." Traian T. Cosovei scrie admirabil si foarte clar despre cartile a mai mult de 65 de poeti din ultimele doua-trei decenii.
 
 
Leonard Wibberley
Raget de soarece
Editura Humanitas
 
Cartea a aparut in colectia „Rasul lumii", este remarcabila prin umorul ei si apartine unui autor care a scris teatru, povestiri, literatura stiintifico-fantastica, romane istorice, carti pentru copii, dar si romane satirice. Actiunea se peterce intr-un ducat liliputan incremenit in secolul al paisprezecelea, condus de o tanara ahtiata dupa rodii si in care exista doua partide antagonice – Dilutionistii (adeptii indoirii vinului) si Antidilutionistii (aparatori ai puritatii vinului). Dupa acest roman s-a facut un film cu mare succes, cu Peter Sellers in rolul principal. Traducere din limba engleza de Luana Schidu.
 
Dan Persa
Cartile vietii
Editura Cartea Romaneasca
 
„Avem de-a face doar aparent cu un manunchi de biografii ale unor celebre personalitati istorice. Romanul are de toate: context istoric foarte prudent si acribios reconstituit, personaje coborate, aparent cu maxima fidelitate, de prin cronci putin frecventate, atmosfera de epoca, aventuri de capa si spada, conflicte politice, intrigi de curte, lupte pentru putere, lovituri de palat si, nu in ultimul rand, simt al comicului. Cu toate acestea, nu este vorba despre ui roman istoric incheiat la toti nasturii, caci autorul nu pune accentul pe fidelitatea fata de datele din documente, ci prefera sa inventeze psihologii." (Bogdan Cretu).
 
Conn Iggulden
Imparatul la portile Romei
Editura RAO
 
Conn Iggulden este un tanar scriitor britanic (nascut in 1971) care scrie fictiune istorica. A publicat o serie de patru carti sub titlul comun „Imparatul", bazate pe viata lui Iuliu Cezar, de la copilarie la conspiratia in urma careia a fost asasinat. Criticii spun ca seria este cunoscuta pentru multimea de erori istorice. Ulterior a inceput o noua serie, „Cuceritorul", bazata pe vietile conducatorilor mongoli Ghinghis Han si Kublai Han. Romanul de fata este primul din seria „Imparatul" si prezinta un tanar ambitios,aflat in fata celei mai mari provocari din viata sa, intr-o Roma in care lupta pentru putere este pe cale sa zguduie Republica din temelii. Traducere din limba engleza de Alina Stan si Oana Dontu.
 
V.M.Jones
In cautarea Soarelui
Karazan
Cartea a patra
Editura Corint Junior
 
Autoarea (Victoria Mary) s-a nascut in Zambia, dar traieste in Noua Zeelanda si a publicat nenumarate carti pentru copii. Cartea de fata este al patrulea roman din seria care povesteste aventurile unui baiat de doisprezece ani, Adam Equinox, abandonat cand era mic pe treptele unui orfelinat condus de o cruda Miss Pilcher. Printr-un computer este transportat in lumea fantastica Karazan, unde are parte de nenumarate aventuri. In cartea de fata eroul da peste un mare secret si trebuie sa se pregateasca pentru confruntarea finala cu maleficul... dar continuarea o vom afla in volumul urmator. Traducere de Diana Stanciulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO