Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Piratii din Somalia si Arca lui Noe

CARTEA DE LITERATURA / Piratii din Somalia si Arca lui Noe
21.12.2009, 15:25 120

Anca Mizumschi
Anca lui Noe
EdituraHumanitas

Interstitii critice de Iulian Costache. Comentariu grafic deVasile Muresan-Murivale. Proiectul acestei carti a inceput in 2008,cand autoarea le-a propus celorlalti doi colaborarea, un fel de"a-i da replica" in volum. Noe mai trebuie / mai trebuia sa salvezesi altceva pe corabia sa: mostenirea poeziei, Logosul cinstit. "dinmine poezia tasneste/ cu fiecare miscare dureroasa/ cu fiecare acde perfuzor/ cautand flamand ceva/ din melancolia uitarii// prinfisura din inima mea/ poezia se leaga direct/ de venele meledeschise/ in mare" Poemele Ancai Mizumschi despre melancolianobletei scriitorului sunt insotite din cand in cand de comentariimai mult sau mai putin explicative. Ca de pilda acesta: "Ca si intextele lui Cristian Popescu, cu care Anca Mizumschi este colega degeneratie, poezia este un gest de viziune, si nu de mestesug, faptce explica torsionarile imprevizibile ale discursului sub imperiulfictiunii."

Nicholas J. Karilodes, Margaret Bald, Dawn B. Sova
100 de carti interzise
Istoria cenzurii in literaturamondiala
Editura Paralela45

Editia a doua. Traducere de Daniel Duma. De-a lungul istoriei,state totalitare, institutii religioase sau chiar guvernedemocratice au interzis o sumedenie de carti care le contestau subo forma sau alta autoritatea. Se mai intampla chiar si in zilelenoastre, prin urmare antologia este bine venita si da de gandit. Auexistat opere literare cenzurate din motive politice (exemple:"Ferma animalelor", "Dr. Jivago", "Fructele maniei", "Colibaunchiului Tom"), din motive religioase (Biblia, Coranul, Talmudul,"Oliver Twist"), din motive sexuale ("Lolita", "Doamna Bovary","Amantul doamnei Chatterley"), din motive sociale ("Aventurile luiHuckleberry Finn", "Portocala mecanica", "Jurnalul Annei Franck").Fiecare articol al acestei carti include un rezumat al opereicenzurate si istoricul ei. O carte care n-ar trebui sa lipseascadin nicio biblioteca.

Kyriakos Mitsotakis
Kazantzakis despre Dumnezeu
EdituraOmonia

Traducere, cuvant-inainte si note de Andreas Rados si GheorgheBadea. Repere cronologice de Elena Lazar. "Descoperind unKazantzakis necunoscut, plin de mister, cu idei reformatoare alevietii materiale si spirituale a omului, pe care nu le banuiam, amconsiderat ca nu este lipsit de interes sa traducem volumul luiKyriakos Mitsotakis pentru a-l face cunoscut tuturor celor careiubesc opera marelui fiu al Cretei." Autorul a publicat mai bine de15 titluri, iar paginile biografice consacrate unor personalitatide exceptie ale insulei natale (Eleftherios Venizelos sau NikosKazantzakis) i-au adus renumele unui cercetator atent.


Bogdan Hrib, Sofia Matei
Somalia, Mon Amour
EdituraTritonic

In plin secol XXI, pirateria n-a disparut din largul coastelorSomaliei. Nave continua sa fie sechestrate, eliberarea echipajelorlor continua sa fie negociata pe sume mari (in caz contrar fiindamenintate cu moartea), indiferent de natiunea carora le apartin.Printre ei, si marinari romani. In paralel, in aceasta zona seincruciseaza interese economice, politice si strategice carecomplica si mai mult situatia. Acesta e punctul de plecare alromanului celor doi, in care eroina, Sofia Matei, are misiunea de aelibera cetatenii romani rapiti de pirati. Nimereste insa in miezulunei serparii de interese si este la randul ei rapita. Operatiunisecrete si confruntari militare, intr-o carte politista care vaavea, fara dubiu, succes.


Vasile Gogea
Scene din viata lui Anselmus
EdituraLimes

Editia a doua, corectata si completata de autor. Cu o prefata deIon Bogdan Lefter si insotita de cinci lecturi critice (MihaiDagolea, Stefan Borbely, Gh.Mocuta, Gabriela Gavril, Val.Condurache). Prima editie a acestui volum de debut a aparut in1990, dar n-a avut niciun ecou. Protagonistul Anselmus "isicolectiona gandurile asa cum altii isi adunau banii, sau timbrele,sau bijuteriile". Anume, eroul inregistreaza scene care se petrecin si in preajma blocului sau, pe care le distileaza in urcareainceata a scarilor pana la etajul VII, unde i se afla garsoniera."De ani de zile isi petrecea timpul urmarind la intamplare oameninecunoscuti". Un manunchi de singuratati surprinse intr-o luna deaugust. O proza de o calitate indiscutabila.


Simona-Grazia Dima
La ora fulgerului
EdituraLimes

"Sa prinzi curaj, sa mergi fara umbra,/ fara oglinzi. Sa uiticand te-ai nascut. Si daca./ Unii sa re vada prunc, altii carunt./Sa intre-n vartejul chipului tau ratacitor/ de cum iti iau valuljos. Sa nu-ti poata rapi/ geamantanul rabinic din maini, sarcina/propovaduirii tacute. Tu, in vantul/ dintre viata si moarte,nedoritor sa pierzi/ pretul jertfei, sa te domolesti. Pastrand/legamintele. Traind in foc. Ca si cand/ n-ar fi nici un ragaz de larasarit la apus./ Ci numai vantul, suierul lui, printre dinti denisip,/ bratul mortului care te-ndruma gingas/ prin deserturi."Fara indoiala, acesta este un foarte expresiv portret liric alautoarei si, totodata, al poeziei sale, fulgerul trimitand si laluminiscenta intensa, si la viteza cu care se deruleaza revelatia.Un spatiu personal si un timp personal isi dau mana in aceste atatde personale poezii care confirma o poeta de inalta respiratie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO