Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Vrajitorul din (Amos) Oz si alte povestiri stranii

CARTEA DE LITERATURA/ Vrajitorul din (Amos) Oz si alte povestiri stranii
14.10.2009, 15:34 90
Lawrence Goldstone
Anatomia minciunii
Editura RAO
Este romanul de debut al acestui scriitor american care a maiscris, impreuna cu sotia sa, doua carti de nonfictiune. Actiuneacartii de fata se petrece la Philadelphia, in 1889. La morga unuispital este adusa o frumoasa tanara, iar doctorul Ephraim Carrollincearca sa-si dea seama de oribilele evenimente care i-au adusmoartea. Actiunea se petrece intr-o perioada in care medicinacunoaste schimbari rapide, datorate in mare parte legalizariiautopsiilor, considerate infractiune cu cativa ani mai inainte. Ocarte despre fapte inimaginabile, crime, secrete si minciunile uneiinalte societati in care sarcina unei tinere necasatorite nu epermisa. Medicul este obligat sa aleaga intre a dezvaluiidentitatea unui criminal si a proteja viitorul medicinei.Traducere din limba engleza de Claudia Teodosia Spulber.
Shakespeare
Visul unei nopti de vara
A Midsummer Night's Dream
Editura Pandora M

Traducere de St.O. Iosif. Editie revizuita de Dan Amedeu Lazarescu.Titlul continua colectia Bilingva deschisa cu "Hamlet", "Sonete","Romeo si Julieta". Volumul cuprinde o introducere substantialaprivind istoricul piesei si, cum ne-a obisnuit deja cu precedentelevolume, o seama de note foarte detaliate si utile. "Faptul ca, dupaun secol, editorii romani de traduceri din Shakespeare continuasa-i faca mare credit lui St. O.Iosif nu se datoreaza, exclusiv,exceptionalelor, aproape unicelor, calitati de traducator aletanarului poet ardelean, ci si inexistentei unor alte traduceri devaloare deosebita."
Doina Rusti
Dictionar de teme si simboluri din literaturaromana
Editura Polirom
Este prima lucrare de acest gen din Romania. "Volumul DoineiRusti - afirma intr-un cuvant inainte redactorul cartii, GabrielChescu - este mai curand o enciclopedie care aduna teme, motive,imagini literare si arhetipuri, cu intentia declarata de a usuracalatoria pe cat de necesara, pe atat de aventuroasa prinlabirintul culturii romanesti. Dictionarul are in vedere peste 600de opere ale literaturii culte, numeroase creatii folclorice,precum si un numar insemnat de carti exegetice. Dintre cele aproape300 de articole, multe se opresc asupra unor teme majore, care nudoar intereseaza in sine, ci fac parte dintre coordonatele majoreale culturii romanesti. Editia a doua revazuta si adaugita.
Daniel-Silvian Petre
Napalm d'Or
Editura Brumar
Daniel-Silvian Petre (nascut in 1968) a fost cantaret rock, aavut o formatie, a sustinut nenumarate concerte, inainte de aincepe sa publice volume de versuri. Trecutul acesta de personajobisnuit cu publicul ii da o anume siguranta in manuirea cuvintelorsi in joc. Termeni obsedanti in volumele anterioare - moarte,sinucidere, trecere, spaima - revin si in cel de fata ("Te iubescpentru ca vei muri" apare in mai multe poezii). O poezie care secere rostita, chiar cantata. Imaginile si vorbele lui parautentice. "N-am nimic important sa-mi spun - / doar ca mi-e foartedor/ de mine".
Amos Oz
Rime despre viata si moarte
Editura Humanitas fiction
Eroul este un scriitor invitat la un eveniment literarorganizat cu prilejul aparitiei celui mai recent roman al sau.Plictisit de laudele sforaitoare pe care i le aduc gazdaevenimentului si criticii, scriitorul da frâu liber imaginatiei siii transforma pe cei prezenti in sala in personaje ale unui romanimprovizat, virtual, care se desfasoara in paralel cu realitateaimediata. Insa, pe masura ce povestirea prinde viata, creatorulpierde controlul asupra lumii pe care o credea a lui, conflictelesi intâmplarile imaginate incep sa prinda lustrul adevarului, iarautorul se vede prins intr-o intriga neprevazuta. Traduceredin ebraica si note de Ioana Petridean.
H.P.Lovecraft
Chemarea lui Chtulhu si alte povestiristranii
Editura Leda

Volumul de fata reuneste douasprezece texte celebre alemaestrului literaturii fantastice, de la primele povesti desprecosmaruri si nebunie ("Veneticul"), la cele grotesti("Dulaul"), culminand cu teroarea extraterestra din "Chemarea luiCthulhu", imbinare de suprarealism clasic cu elementescience-fiction. "H.P. Lovecraft este, incontestabil, cel mai marescriitor al genului horror." (Stephen King)"Lovecrafteste autorul american al secolului XX cel mai adesea comparat cuPoe, atat pentru maiestria artei sale, cat si a temelorpredilecte." (Joyce Carol Oates). Traducere dinlimba engleza de Ligia Caranfil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO