Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - selectiA Z.D.

Cartea in 100 de cuvinte - selectiA Z.D.
26.11.2008, 14:32 23

Filip Florian
Zilele regelui
Editura Polirom
Un capitan prusac de dragoni, caruia i se propune peste noapte sa conduca Principatele Unite de la gurile Dunarii, pleaca la mii de kilometri distanta, urmat de dentistul sau. Dar in noua tara cei doi se mai vad doar de cateva ori. Fiecare cu destinul sau: dentistul se va indragosti de o sarboaica si se va casatori, printul va avea diverse aventuri, se va clatina in hotararea de a ramane pe tron si in cele din urma, dupa razboiul de independenta, va deveni rege. Din acel moment vor incepe "zilele regelui". O carte care evoca admirabil un Bucuresti si o tara care se modernizeaza accelerat, la imboldurile suveranului.
 
Florina Ilis
Chemarea lui Matei
Editura Cartea Romaneasca
"La toate romanele mele de pana acum, titlul este o posibila cheie pentru descifrarea romanului. De pilda, Chemarea lui Matei este titlul unei picturi de Caravaggio, Chemarea Sfantului Matei.
In aceasta lucrare, vine Iisus si-l cheama la el pe vamesul Matei.
E o chemare pe care acesta o urmeaza imediat, se alatura lui Iisus; cand te cheama, il urmezi.
Asa era atunci. In zilele noastre, sunt foarte multe chemari, unele false, altele adevarate. Acest personaj al meu, Matei, este prins intr-o serie de chemari si este incapabil sa urmeze una dintre ele." (Florina Ilis)
 
Nicholas Shakespeare
Viziunea Elenei Sives
Editura Trei
In orasul Belen, adanc in inima junglei peruane, trei batrani stau pe o banca in piata orasului. Zi de zi, in soarele arzator, deapana povesti si isi aduc aminte de fata de care toti trei au fost indragostiti candva. O intrare aparent pasnica in... tumultul terorismului sud-american. Un thriller politic, o poveste exotica ce te arunca intr-un adevarat hatis de aventuri si secrete. Nicholas Shakespeare s-a nascut in 1957 ca fiu de diplomat. Viziunea Elenei Silves a primit aprecieri din partea criticii si a fost tradusa in numeroase limbi. Continuarea acestei epopei peruane, The Dancer Upstairs, a fost ecranizata de John Malkovich. Traducere din engleza de Marilena Dumitrescu.
 
Sandor Marai
Turneu la Bolzano
Editura Curtea Veche
"In fizionomia si in caracterul personajului meu, cititorii vor avea impresia ca descopera profilul specific si inconfundabil al renumitului Giacomo Casanova, controversatul aventurier din secolul al XVIII-lea. Mi-ar fi greu sa ma apar in fata acestei descoperiri, care in ochii unora este poate chiar o acuza. Personajul meu seamana cu acel peregrin decis sa intreprinda orice, apatrid si, probabil, nefericit in tot si in toate. Singura mea scuza este ca din biografia eroului nu atat intamplarile romantice m-au interesat, ci mai ales caracterul sau romantic." (Sandor Marai)
 
Andrei Ruse
Soni
Editura Tritonic
Care ar fi primul lucru pe care l-ai face daca ai sti ca ai muri? Sonia afla, la doar 26 de ani, ca nu mai are mai mult de cateva luni de trait, fiind diagnosticata cu cancer la stomac. Viata ei ia o intorsatura dramatica. In doar cateva zile isi schimba un intreg sistem de valori si concepte despre tot ceea ce o inconjoara, incercand sa se adapteze unor reguli noi si, poate cel mai important, incercand sa gaseasca un sens propriei existente. In lupta contra cronometru, se aventureaza in tot felul de experimente. Lucrurile se schimba insa cand il intalneste pe Mihai, un alt om apropiat de moarte, un barbat diagnosticat cu HIV cu cativa ani in urma.
 
Jay McInerney
Bright Lights, Big City
Editura Pandora M
Romanul a fost publicat in 1984 si un an mai tarziu ecranizat de James Bridges. Surprinde segmente din viata unui newyorkez, prins in ritmul haotic al orasului, un personaj tipic al metropolei americane din anii '80, a carui existenta pare sa se rateze pe toate planurile, pornind de la cel personal si culminand cu cel profesional si social. Titlul corespunde unui celebru blues din anii '50. Primele versuri ale cantecului formeaza un laitmotiv al romanului: "Lumini stralucitoare, oras mare... i s-au urcat la cap iubitei mele... Am incercat sa-i spun femeii... dar ea nu crede nimic din ce ii zic". Traducere din engleza de Raluca Maria Dumitru. PS (adica un fel de prezentare, intitulata Deliciu, decadenta, dezmat, delir) de Claudiu Constantinescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO