• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Ziarul de Duminică

Cartea tipărită – de la „mausoleu” la gâlceavă/ de Lucian Vasilescu

Cartea tipărită – de la „mausoleu” la gâlceavă/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu

20.02.2015, 00:17 146

Cartea nu prea este un subiect de presă. Ea nu are amanţi secreţi, nu conduce beată, nu se dă în stambă în cluburi, în general nu face nimic interesant. În ultimele zile, însă, Cartea a intrat şi ea, chiar dacă indirect, în atenţia presei.

Mai întâi cu prilejul inaugurării celei mai spectaculoase librării din România, în centrul istoric al Bucureştilor, într-o clădire de patrimoniu. Conceptul noii librării are ceva „de fiţe” dar, până la urmă, de ce n-ar exista şi un astfel de loc „premium” (de la amenajare la preţuri) dedicat cărţii şi celor care le cumpără şi le citesc? Sau doar citesc, chiar dacă şi le cumpără din altă parte, unde sunt mai ieftine. Una peste alta, noua librărie merită vizitată. De ce? Cine-i va trece pragul are să afle.

După „lansarea la apă” a mega-librăriei, Cartea a revenit în atenţia opiniunii publice, de data aceasta în chestiunea Timbrului Literar, adică a proiectului noii legi a Timbrului Literar, care prevede aplicarea unui timbru (fizic, cu valoarea de 1 leu) pe toate exemplarele tuturor cărţilor publicate.

Editorii au sărit în sus, de parcă ei şi nu cumpărătorii (cititorii) ar plăti „suplimentul” de 1 leu per carte. Că moare cultura scrisă, că aoleu şi vai, vai, vai. De partea cealaltă, preşedintele organizaţiei de breaslă a scriitorilor a declarat, citez: „Editorii mint cu neruşinare! (...) Problema majoră a editorilor – asta este minciuna şi ţin s-o spun – este că vor să acopere evaziunea fiscală.”

Gâlceava continuă şi promite să menţină în actualitate subiectul „Carte”.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: