Ziarul de Duminică

Cartea unei generaţii/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

01.07.2016, 00:01 134

Andreea Nanu

Timpul spledorii

Editura Eikon

Prefaţă de Christian Crăciun. Prolifica tânără scriitoare (la numai 35 de ani a publicat o tetralogie masivă şi încă un volum de proză scurtă, are pregătite pentru tipar alte două romane şi lucrează la alte două!). Acest roman, tetralogia AnoTimpurilor şi saga familiei Tauber (precedentele părţi: „Ziua cea mai albă”, „Numele ei era Uitare”, „Insula Melc”). „Pictură, muzică, literatură se întrepătrund armonios, ca într-o sinteză a artelor, pentru a reprezenta dâra de farmec pe care o lasă trecerea unui om ales prin lume”, scrie Alex Ştefănescu. Autoarea este probabil singura din generaţia ei care începe un proiect dificil şi-l duce la capăt cu tenacitate.

 

Cornel George Popa

Cei care mor şi cei care vor muri

Aventurile unui bibliotecar

Editura Polirom

„La 73 de ani, Mihnea Pascal, un fost bibliotecar, văduv şi aproape sălbăticit de singurătate, se gândeşte obsesiv la viaţa pe care a trăit-o şi la cât i-a mai rămas de trăit, aşa cum, în anii tinereţii, virgin şi nefericit, se gândea în fiecare zi la sinucidere. Acum, la venerabila etate, reuşeşte să-şi învingă frica de moartea ce-l pândeşte după colţ şi, dintr-un pensionar cumsecade, devine Pascal Nebunul, «vedeta blocului» şi a cartierului, un personaj controversat care, printre multe altele, vizitează domnişoare şi se lasă vizitat de ele, aşa cum alţii vizitează ţări. Nu vrea să plece din această lume fără luptă, nu vrea să mai rateze nimic din micile plăceri, iar când va fi să moară, vrea să o facă după regulile lui.”

 

Nicolae Oprea

Ion D. Sîrbu şi timpul romanului

Editura Bibliotheca

„Reeditarea acestui studiu monografic, consacrat unui scriitor exemplar redescoperit în postumitate, aş fi vrut să marcheze 95 de ani de la naştere şi 25 de la moartea sa. N-a fost să fie, din diverse pricini. Ediţia a doua – care apare la 15 ani după prima, consultată (cred că profitabil) de numeroşi doctoranzi, atraşi între timp de viaţa şi opera scriitorului antitotalitarist – are, totuşi, un rost imediat: revin la scrierea numelui Sîrbu, în loc de Sârbu cum propuneam în deceniul trecut. Îmi întemeiam opţiunea pe semnătura iniţială şi pe actele de identificare (certificat de naştere, foi matricole, diplome de absolvire) care confirmau această grafie. Documente le-am consultat în arhiva familiei – prin bunăvoinţa doamnei Elisabeta Sîrbu – şi la Casa memorială din Petrila natală, patronată de pasionatul şi inventivul Ion Barbu. Cum se vede, nu am reuşit să conving opinia publică (şi critică). Sunt nevoit să mă aliniez opţiunii impuse editorial, spre a evita confuziile din istoria literaturii române. Chiar dacă a semnat toate prozele şi articolele de început cu Sârbu, scriitorul a avut neşansa (printre multe altele) să debuteze editorial după Reforma lingvistică de tip comunist din 1954, care hotăra să se scrie un singur sunet printr-o singură literă (cazul lui î)”.

 

Adrian Lesenciuc

Cartea de apă

Cu Borges, privind râul

Editura Cartea românească

Cartea s-a născut ca dialog imaginat între autor şi Jorge Luis Borges. Citind o pagină din propria operă cum citesc oamenii din anul două mii, Borges ar fi descoperit în el literatura anului două mii. Plecând de la această provocare lansată de maestrul argentinian, Adrian Lesenciuc îşi asumă şi dialogul, şi tema fundamentală a literaturii borgesiene, timpul. Cartea de apa e, aşadar, un experiment literar, un răspuns peste ani şi meridiane la Cartea de nisip şi un omagiu adus scriitorului Jorge Luis Borges. „Un pariu curajos şi, consider, câştigat.” (Radu Voinescu)

 

Kathryn Taylor

Saga Daringham Hall. Moştenirea

Partea 1

Editura RAO

Volumul începe o trilogie despre secrete demult ascunse şi uitate. „Ben Sterling, antreprenor newyorkez de succes, descoperă în mod neaşteptat că este fiul cel mare şi moştenitorul unei familii aristocrate din Anglia. Mânat de dorinţa de răzbunare pentru felul în care mama lui fusese tratată în trecut de bogata familie Camden, merge la Daringham Hall să îşi revendice moştenirea. După un accident, Ben suferă pentru scurtă vreme de pierderea memoriei, timp în care, prin intermediul doctoriţei veterinare Kate, ajunge să îşi cunoască rudele şi să le privească dintr-o nouă perspectivă. Decide să renunţe la planul de răzbunare şi să dea o şansă noii sale familii.”

 

Andreea Coscai

În liceu

Editura Intregral

38 de elevi din 21 de licee răspund la 22 de întrebări. Plus o profesoară de engleză. O adolescentă căreia îi place să scrie şi să vorbească în public pune o seamă de întrebări unor tineri ca ea, despre toate probleme cu care se confruntă şi le trec prin cap. Rezultă „o carte pentru toată lumea. Fără excepţii. Aici, nu te judecă nimeni nici după cum te îmbraci, nici după cum arăţi, nici după ce muzică asculţi, nici după ce muzică nu asculţi, nici după felul în care vorbeşti, sau după notele de la şcoală, sau după vârstă, sau după opiniile personale. Aici, chiar suntem egali cu toţii. Pentru că vei vedea diversitatea din răspunsuri, care, sinceră să fiu, m-a surprins şi pe mine. O să vezi poveşti diferite de la oameni diferiţi.

Asta e şi o carte multifuncţională. Citeşte-o când te-ai plictisit de aceleaşi idei şi vrei să vezi că există şi altele. Citeşte-o când ai nevoie să înţelegi pe altcineva. Citeşte-o din curiozitate. Citeşte-o ca să te regăseşti”. O carte care exprimă o generaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO