• Leu / EUR4.9430
  • Leu / GBP5.7237
  • Leu / USD4.7005
Ziarul de Duminică

Cărţi cutremurătoare/ de Ziarul de duminică

Cărţi cutremurătoare/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

02.06.2016, 23:55 100

Dintre zecile de lansări care au loc în această săptămână la Târgul de carte Bookfest, am ales pentru această rubrică două apariţii la Meteor Publishing, două cărţi de istorie. Cutremurătoare.

 
 

Wendy Lower – Torţionarele lui Hitler. Femei germane pe câmpurile naziste ale morţii

 

Traducere de Eugen Damian.

Cartea lui Wendy Lower investighează rolul femeilor germane pe Frontul de Est nazist. Participarea acestora la Holocaust, inclusiv în postura de ucigaşe sângeroase, a fost în mare măsură ignorată. Autoarea identifică trei niveluri de „contribuţie” – martorele, complicele şi ucigaşele – şi încearcă să extragă motivele care le-au determinat acţiunile.

Pe baza cercetărilor desfăşurate pe durata a douăzeci de ani în arhivele Holocaustului, a accesului la documente post-sovietice şi a interviurilor luate unor martori germani, sunt dezvăluite pentru prima oară acţiunile directe a circa 500.000 de tinere femei pe câmpurile de luptă şi în lagărele de exterminare.

„Torţionarele lui Hitler” va desfiinţa unele dintre cele mai adânci convingeri privind rolul femeilor în timp de război şi va arăta că genocidul a fost comis şi cu sprijinul şi participarea lor directă, deşi dovezile au putut fi ascunse mai bine de şaptezeci de ani.

 

Melissa Müller şi Reinhard Piechocki - Alice Herz-Sommer. „Grădina Edenului în mijlocul iadului.” Cea mai longevivă supravieţuitoare a holocaustului.

 

Traducere de Alexandra Catrina Ciornei.

O cutremurătoare poveste despre destinul pianistei Alice Herz-Sommer,

cea mai longevivă supravieţuitoare a Holocaustului.

Născută în 1903 în Praga monarhiei habsburgice, Praga lui Franz Kafka, a lui Max Brod şi a lui Felix Weltsch, oaspeţi frecvenţi în casa familiei sale, ea îşi descoperă devreme dragostea pentru muzică şi ajunge printre cei mai renumiţi pianişti din oraş.

Este însă expusă ostilităţii antisemite încă din copilărie, iar în 1942 mama ei este deportată. Decizia curajoasă de a asculta ultimul sfat al mamei, de a exersa cele 24 de Studii de Chopin, piesele de pian cele mai dificile din punct de vedere tehnic, care le ridică probleme până şi celor mai mari interpreţi, a făcut-o să înţeleagă un adevăr simplu: muzica poate salva sufletul, fiind o cale spre mântuire.

Curajul, optimismul şi muzica au fost cele trei secrete care au ajutat-o şi în momentele de cumpănă prin care a trecut după ce a fost deportată la Theresienstadt, odată cu soţul ei şi cu fiul lor în vârstă de şase ani. În cele peste o sută de concerte susţinute în lagăr, ea le-a insuflat speranţă deţinuţilor, în mijlocul unei lumi de foamete, suferinţă şi moarte.

A fost nevoită să sufere şi după eliberare, sub teroarea lui Stalin, să emigreze în Israel şi apoi la Londra, unde s-a stins din viaţă la vârsta de 110 ani, în februarie 2014.

„The Lady in Number 6: Music Saved My Life”, filmul regizat de Malcolm Clarke şi dedicat acestei femei fără seamăn, ce şi-a învins moartea, a câştigat în anul 2014 Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar de scurtmetraj.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9430
Diferență: -0,0546
Ieri: 4.9457
Azi: 4.7005
Diferență: 0,6208
Ieri: 4.6715
Azi: 5.7237
Diferență: -0,0367
Ieri: 5.7258
Azi: 4.9319
Diferență: 0,793
Ieri: 4.8931