Ziarul de Duminică

Cărţi în dar, pentru copii/ de Stelian Ţurlea

Cărţi în dar, pentru copii/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

04.12.2015, 00:02 116

Stelian Ţurlea

Daniel şi Dracula

Editura Integral

Ediţia a doua. Ilustraţii de Cristina Ţurlea. În „Daniel şi Dracula”, Stelian Ţurlea modifică sensibil repertoriul şi ne propune o superbă metaforă despre modul total diferit în care un copil din era calculatorului vede mitul prefabricat al voievodului-vampir: având la îndemână tastele computerului, el poate deveni oricând stăpânul poveştii, continuând-o sau întrerupând-o în orice clipă, aşa cum se întâmplă de altfel şi cu cartea de faţă. Probabil ca un pretext pentru o nouă viitoa­re aventură literară. Sigur este că, dacă aveţi un copil de 10-12 ani şi nu ştiţi ce să-i puneţi în ghetuţe de Moş Nicolae, ori sub pom de Cră­ciun, cumpăraţi „Daniel şi Dracula”. Chiar dacă, după aceea, vi se va cere şi o scurtă escapadă la Bran...  (C. Popa)

 

Veniamin G. Chiţu

Super-eroi de poveste

Făt-Frumos cu plete azurii

Editura Integral

Autorul textelor este şi autorul ilustraţiilor. Un basm minunat în care Făt Frumos cu plete azurii reuşeşte să îl îmblânzească pe Zmeul Gorun şi să îl transforme în prietenul oamenilor. Împreună reuşesc să îi învingă pe Balaur şi pe Muma Pădurii. Un basm neobişnuit, cu întorsături neaşteptate şi cu un un final fericit. Grafica izbutită, în format de benzi desenate, oferă dinamism poveştii, într-un format agreat de tinerii cititori.

 

Petre Ispirescu

Ţugulea

Casa Radio

Roman grafic de Alexandru Ciubotariu după o dramatizare de Grigore Băjenaru. Scenariul radiofonic integrat în BD este o prelucrare după basmul lui Petre Ispirescu, Ţugulea, fiul unchiaşului şi al mătuşei, din volumul Legende sau basmele românilor (1872). Albumul conţine un CD cu înregistrarea Radio România din 1964. Din distribuţie fac parte: Alexandru Matei, George Oancea, Jeni Moruzan, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Căciulescu. Ţugulea pare înrudit cu Harap Alb. Fiul cel mic al unui moş şi al unei babe, Ţugulea, deşi e isteţ şi curajos, are o mare problemă: la naştere, Zmeoaica pământului i-a furat vinele de la picioare. Drept care numai călare se simte în largul lui. Visul ciudat pe care îl are într-o noapte – cu o zână frumoasă şi bună care îi dă un chimiraş fermecat – îi schimbă radical viaţa şi declanşează un şir lung de peripeţii. Nota bene: fata de împărat cucerită cu greu nu lipseşte din poveste.

 

Primele cuvinte în limba engleză

Dicţionar ilustrat

Editura Corint junior

Conţinut furnizat de Oxford University Press. Selecţia cuvintelor de Clare Kirtley. Ilustraţii de Georgie Birkett. Traducere din limba engleză de Magda Trandafir.

Bottom of Form

Acest prim dicţionar ordonat alfabetic, cu peste 300 de cuvinte în limba engleză şi o mulţime de imagini frumos colorate, ajută copiii să folosească în mod corespunzător atât alfabetul, cât şi diverse cuvinte uzuale în limba engleză. Dicţionarul poate fi utilizat de la 3 ani în sus. Cuvintele sunt ordonate alfabetic, fiecare cuvânt e însoţit de o imagine explicativă, precum şi de traducerea sa şi de o definiţie simplă în limba română.

 

Chris Grabenstein

Evadare din biblioteca domnului Lemoncello

Editura Corint junior

Traducere din limba engleză de Meropi Papagheorghe. „Pe Kyle Keeley şi pe fraţii săi mai mari îi uneşte un singur lucru: jocurile născocite de domnul Lemoncello, jocuri care i-au cucerit pe toţi copiii din Alexandriaville. Când Kyle află că domnul Lemoncello a proiectat noua bibliotecă din oraş şi, cu ocazia deschiderii, oferă invitaţii pentru o noapte petrecută în clădire, cu jocuri la discreţie, băiatul este hotărât să facă parte dintre cei doisprezece norocoşi acceptaţi la inaugurare.
Dar, până la urmă, se dovedeşte că miza este cu mult mai mare decât să intre în bibliotecă: adevărata provocare este să iasă din clădirea ultrasecurizată şi plină de mistere.”

 

Gillian Cross

Nesfârşita goană după elefant

Editura Corint junior

Traducere din limba engleză de Lili Danilescu. Când doi copii şi un elefant pornesc într-o călătorie epică prin America, nu ne putem aştepta decât la cele mai grozave aventuri şi primejdii, care pândesc la tot pasul. Din Pennsylvania până în Nebraska, Tad şi Cissie străbat râuri învolburate cu o plută, merg cu trenul şi cu vaporul cu aburi, în căutarea unui adăpost sigur pentru ei şi pentru elefantul Khush. În drumul lor către Nebraska, unde locuieşte cea mai bună prietenă a lui Cissie, cei trei sunt urmăriţi de un negustor şi de soţia acestuia, care vor să pună mâna cu orice preţ pe elefant. Pentru acest roman, Gillian Cross a primit prestigioasele premii Whitbread Children’s Novel Award şi Smarties Prize, acordate celor mai talentaţi autori de literatură pentru copii din Marea Britanie şi din Irlanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO