Ziarul de Duminică

Cărţi pentru toate gusturile. Noutăţi la editurile Cartea românească, Leda, All, Vremea, Trei/ de Stelian Ţurlea

Cărţi pentru toate gusturile. Noutăţi la editurile Cartea românească, Leda, All, Vremea, Trei/ de Stelian Ţurlea

Cărţi pentru toate gusturile. Noutăţi la editurile Cartea românească, Leda, All, Vremea, Trei/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

11.11.2011, 00:02 622
Editura Cartea românească

pregăteşte romanul

Se respinge

de

Radu Jorgensen.

Este un roman al exilului. Un roman… suedez, gândit şi pus pe hârtie în româneşte. Un roman de o acută actualitate, având în vedere migraţia românească recentă, în special în interiorul Europei. Este vorba de o ediţie revăzută, adăugită şi definitivă a textului publicat în 1998, la Editura Nemira, sub titlul "Clovnul din lemn de gutui". "Cartea mea - spune autorul - conţine, în trei părţi şi un epilog, acest Descălecat. Conţine povestea intimă a conflictului trăit, a şocului psihologic avut de ei la ruperea de ţara, familia şi prietenii lor şi încercarea uneori disperată de a se adapta la aerul bine ozonat al Suediei de la sfârşitul secolului XX, dar şi la vicleniile unui alt fel de birocraţie... Personajele bat falezele Stockholmului şi străzile pietruite ale Uppsalei, cu gândul la haosul Bucureştilor şi tancul parcat pe Academiei, la fasoanele gazetăreşti de pe Calea Victoriei, la sondele de petrol ale Drăgăşanilor, la montările teatrale de la Craiova, la căminele universitare din Cluj şi Studioul studenţesc de radio. Altele visează la praful Algerului, la munţii Kurdistanului sau la nopţile albe ale Leningradului. Aceştia sunt imigranţii. Români, dar nu numai. Pentru oficialităţile suedeze ei sunt azilanţi, cazuri, dosare. Pentru Amnesty International sau pentru avocaţi, în schimb, sunt victime. Deşi mulţi nu ţin să aibă statutul ăsta. Romanul meu e povestea acestor oameni. Cutremurătoare, pe alocuri tragică, pe alocuri comică, precum tragi-comică e şi povestea luptei lor pentru a obţine VIZA."

Radu Jorgensen(Radu Georgescu) s-a născut în 1962, la Iaşi. Este absolvent al Facultăţilor de Inginerie Geologică şi Geofizică la Universitatea din Bucureşti (după studii la Cluj şi Bucureşti), Ziaristică la Universitatea din Goteborg şi Pedagogie Generală şi Matematică la Universitatea din Vaxjo. În perioada 1990-2003 a trăit în Suedia, iar din august 2003 în Statele Unite ale Americii.

Tot la Cartea românească se pregăteşte Daniel Bănulescu -Cine a câştigat războiul mondial al religiilor?

Patru slujitori religioşi - un călugăr budist, un imam, un preot catolic şi un preot ortodox - îşi dispută întâietatea într-un Campionat mondial al religiilor, organizat ad-hoc, într-un ospiciu, de către minţile tulburate ale pacienţilor. Fiecare competitor are dreptul de a pune trei întrebări, prin care atacă religia rivalului său. Atât întrebările, cât şi răspunsurile durează doar câte un minut, iar combatanţii nu au ca armă decât cuvântul, fiindcă nu se pot refugia în labirinturile lor ceremoniale. Totul se desfăşoară sub ochii "spectatorilor". Ei pot judeca şi judecă aspru, fără milă. Şi ca întotdeauna, războiul de vorbe se transformă într-o baie de sânge, dar rămâne întrebarea: Până la urmă, Cine a câştigat războiul mondial al religiilor? Moartea sau o nouă religie, care primeşte numele de Sfânta Psihiatrie?

Daniel Bănulescu s-a născut la 31 august 1960, în Bucureşti. A urmat studii de inginerie dar a lucrat doar ca jurnalist şi scriitor. Debutează cu un volum de versuri, Te voi iubi pân' la sfârşitul patului, publicat în 1993, urmat de un roman, Te pup în fund, Conducător Iubit!, publicat în 1994. În anul 2000, îi apare o carte de balade, Baladele lui Daniel Bănulescu, romanul Cei şapte regi ai oraşului Bucureşti)şi antologia de poezie Republica Federală Daniel Bănulescu. În anul 2008, Editura Cartea Românească deschide seria de autor Daniel Bănulescu cu Cel mai bun roman al tuturor timpurilor, urmat de Fugi din viaţa ta, revoltătoare şi slută, în cartea mea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO