Ziarul de Duminică

Cărţile lui George Banu la Festivalul Naţional de Teatru/ de Ziarul de duminică

Cărţile lui George Banu la Festivalul Naţional de Teatru/ de Ziarul de duminică

Cărţile lui George Banu la Festivalul Naţional de Teatru/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

04.11.2011, 00:00 44

La Festivalului Naţional de Teatru, care are loc în această săptămână (28 octombrie - 06 noiembrie), Editura Nemira lansează două titluri semnate de George Banu, apărute de curând în colecţia Yorick - Reformele teatrului în secolul reînnoirii şi Livada de vişini, teatrul nostru.

Volumul Reformele teatrului în secolul reînnoiriicare a fost prezentat ieri, joi, 3 noiembrie, chiar de autor, este o sinteză originală a marilor revoluţii estetice ale teatrului modern, panoramă a gândirii teatrale ce a transformat scena europeană în cursul secolului XX.

Astăzi, 4 noiembrie, ora 16.30, va fi lansată o nouă ediţie, revizuită, a cărţii Livada de vişini, teatrul nostru, în foaierul sălii Amfiteatru a Teatrului Naţional. Volumul conţine fotografii realizate de Mihaela Marin, ce restituie momentele esenţiale ale celebrei Livezi de vişini regizate de Felix Alexa. Evenimentul va beneficia de prezenţa Mihaelei Marin, a regizorului Felix Alexa şi a scriitorului George Banu. Această carte-album este rezultatul unei colaborări ce permite să recitim capodopera cehoviană din perspectiva prezentului şi să revizităm spectacolul memorabil de la Teatrul Naţional.

George Banueste profesor emerit de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris. Conduce revistaAlternatives théâtralesşi colecţiaLe Temps du théâtrela Editura Actes-Sud. Autor al unor volume de referinţă consacrate scenei contemporane şi principalelor sale figuri, lucrări traduse în numeroase limbi, dintre care menţionăm: Actorul nesupus, Repetiţiile, Spatele omului, apărute la Editura Nemira. A primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa; a obţinut Premiul de excelenţă UNITER şi Premiul Prometeu 2007. Este preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi preşedinte al Premiului Europa pentru teatru, Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO