Ziarul de Duminică

Cărţile se plimbă cu taxiul/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

10.09.2015, 23:37 64

Biblioteca mobilă

Începând din 3 septembrie, a pornit la drum Biblioteca mobilă Meridian taxi şi Litera (foto 1). Călătorii urbani vor avea surpriza de a găsi în maşinile de taxi MERIDIAN cărţi ale editurii Litera, pe care le pot răsfoi pe durata cursei efectuate. Prea multă fericire de Alice Munro, Doamna cu căţelul de A.P. Cehov, Babbit de Sinclair Lewis, America de Frantz Kafka şi Maestrul şi Margareta de Mihail Bulgakov sunt o parte dintre titlurile ce vor face călătoria cu maşinile de taxi şi mai plăcută. Cărţile vor fi disponibile în zeci de maşini de taxi MERIDIAN şi vor fi înlocuite lunar cu alte titluri noi. Scopul campaniei este acela de a încuraja lectura, transformând orice moment şi loc într-o ocazie pentru a citi.

„Ne aflăm deja la a treia campanie realizată alături de editura Litera, dorind de fiecare dată să încurajăm lectura şi să le oferim clienţilor noştri un dar preţios: momente de relaxare în compania celor mai apreciate cărţi din literatura universală. Biblioteca mobilă este un concept inovativ, prin care călătorii au ocazia de a citi câteva pagini până la destinaţie. Sperăm ca iniţiativa noastră să fie bine primită de clienţii Meridian Taxi” – Lucian Marin, director executiv Meridian Taxi.

 

Campaniile soldatului

Joi 10 Septembrie 2015, la Crama de la Carul cu Bere, dr Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Arte „G.Oprescu” şi mare împătimit de reconstituiri istorice, a ţinut o conferinţă inedită: Campaniile mele (foto 2). Un excurs iconografic prin călătoriile in timp, întru investigarea Istoriei Moderne, întreprinse în ultimul deceniu.

Prin cuvinte potrivite şi imagini elocvente invitaţii au retrăit câteva episoade din Marea noastră Istorie si din istoriile a două continente: au mărşăluit, umăr la umăr, cu muscheta la spinare şi traista de merinde aninată la oblânc, de la Austerlitz, Jena si Waterloo, prin Gettysburg şi Antietam, cu oprire la Plevna, Shipka şi Smârdan, spre Passchandaele, Blosdorf, Terezin şi Fundata – repere ale câtorva mari războaie din secolul XIX si XX.

 

Balkanik Festival

Balkanik Festival, aflat la cea de-a 5-a ediţie, se desfăşoară în acest weekend la Grădina Uranus şi The Ark, unde reuneşte o serie de expoziţii de pictură, fotografie şi sculptură care exploatează atât diversitatea şi frumuseţea culturilor balcanice, cât şi problemele lor sociale actuale (foto 3).

Lucrările sunt realizate de artişti români renumiţi precum Paul Hitter, Eugen Raportoru, Daniel Brici, Cristian Munteanu, Silviu Gheţie.  Pe lângă concerte, la Balkanik Festival 2015 nu va lipsi nici târgul meşteşugăresc ce reuneşte meşteri din toate colţurile ţării.

Duminică, la Palatul Mogoşoaia

Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia (foto 4) vă invită duminica, 13 septembrie, la o serie de vernisaje, după cum urmează:

La ora 15, la Cuhnie Mădălina Papastere şi Venus Marian Mateescu: obiect – Camera Copilului. Conceptul expoziţiei este inspirat de analogia între lumea celestă şi cea pământeană. Cei doi artişti propun un asamblaj de spaţii interioare şi exterioare, ce conturează arhitecturi hibride şi consacră un loc al transformării.

La ora 16, la Foişor, Liviu Russu,  sculptor din generaţia ’80, ne propune o selecţie „din opera sa de expresie abstractă, care frecventează zona formelor simbolice din perspectiva arhitectului şi, ades, a eseistului ce operează cu concepte plastice şi nu verbale”, sub genericul Pastorale. Curator Doina Mândru

La ora 17, la Gheţărie, Titu Toncian, artist conceptual, ceramist, pictor şi experimentalist al generaţiei ’80, Profesor Universitar Doctor la secţia de ceramică-sticlă-metal, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca  prezintă la ceas aniversar expoziţia Călătoria 60. Curatoriată de Raluca Băloiu, expoziţia va fi deschisă publicului de doamna Doina Mândru: „ ş...ţ cu un apăsat angajament moral este şi impresionanta compoziţie aniversară, Călătoria 60. O primă procesiune de Centauri din porţelan, acefali, cizelaţi cu măiestrie, poartă glorioase figuri de prunc gol, adosate pe piept, nou născutul, speranţa. Mersul ei este organizat, optimist, cu ramuri de finic.”

La ora 18, în Palat, doamna Doina Mândru aduce pe generoasele simeze  lucrări ale pictorului Constantin Blendea, alături de instalaţii ale sculptorului Gh. Iliescu Călineşti,  unul dintre cei mai semnificativi artişti români ai lemnului, care a preluat şi dezvoltat de-a lungul întregii opere filonul ancestral, identificat mai întai de sculptorul Măiastrei, după expresia curatorului. Expoziţia se numeşte Ritm şi reverberaţie şi reuneşte lucrări din ultimele două decenii de viaţă ale autorilor lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO