Ziarul de Duminică

Casa-fantomă şi trei poveşti de iubire

Casa-fantomă şi trei poveşti de iubire
03.06.2010, 15:52 89

Realismul magic continuă să ademenească pe cititorii de la noicu alte ţinuturi fermecate, ivite pe hărţile ficţiunii. Dupăcreatori uriaşi, ca Juan Rulfo şi Gabriel Garcia Marquez, a venitrândul scriitoarelor să cucerească publicul larg.

Şirul l-a deschis Isabel Allende, căreia Editura Humanitasfiction i-a dedicat o serie de autor. Aceeaşi editură lansează incăo scriitoare din aceeaşi familie spirituală: Daina Chaviano(născută in Cuba, stabilită de mulţi ani la Miami), cu romanul"Insula iubirilor nesfârşite"* apărut in 2006,ajuns deja la şase ediţii in spaniolă şi tradus in douăzecide ţări.

Unde aş situa acest roman? Aproape atât de "Casaspiritelor" de Isabel Allende, cât şi de "Umbravântului" de Carlos Ruiz Zafon: toate aparţin fantasticului,ce revine spectaculos in secolul XXI. Daina Chavaino scrie povesteaunei jurnaliste cubaneze, cu sufletul pustiit de singurătate şidor, pornită să investigheze un subiect straniu: casa-fantomă cebântuie prin Miami. Cecilia işi face investigaţia la lumina zilei,dar curând se trezeşte acaparată de intâlnirile nocturne din colţulunui bar cu Amalia, o bătrână ciudată care ii spune trei poveşti deiubire incepute in locuri diferite ale lumii.

Prin intermediul lor se recuperează cele trei origini alecubanezilor şi o istorie in care se topesc moşteniri diferite:spanioli veniţi in insulă, valuri de chinezi şi sclavii negri aduşidin Africa, purtând cu ei credinţe religioase şi practici magice,mentalităţi şi gastronomii, muzică şi dansuri, toate dând naştereunei culturi noi, de o pasionalitate unică. Poveştile de dragostese intrepătrund cu drama din prezent: exilaţii au părăsit Cuba, daro târăsc cu ei pretutindeni, intr-un amestec de ataşament durerospentru insula pierdută şi de ură viscerală faţă de regimul luiFidel Castro.

Iar poveştile spuse de Amalia in intunericul unui bar, coboarăin timp la momentul când destine feminine deapănă firulintâmplării: o tânără şi frumoasă chinezoaică se sinucide laCanton, in 1919, blestemul alungă o familie dintr-un sat spaniol demunte in 1886, iar o sclava neagră este vândută in 1876, ajungândpe o plantaţie din Havana. Istoriile celor trei familii se totimpletesc, pe parcursul a trei generaţii, intr-un oraş fabulos,vechea Havana. Şi in paralel cu acest puzzle mişcător, vedelegătura secreta intre date şi locuri marcând apariţiilecasei-fantomă.

Poveştile auzite de Cecilia traversează mai mult de un secol,cuprinzând evenimente care au zguduit istoria, de la eliberareanegrilor din sclavie la revoluţia cubaneză şi regimul lui FidelCastro. Tot prin poveşti se topeşte graniţa dintre cele două oraşe,o Havană magică şi un Miami plin de secrete, intre lumea vizibilă(cu prietenii şi iubiri, cu slujbe şi griji) şi alta invizibilă (cuspiriduşi terorizând femei la toate vârstele, cu peştera unde şi-auaflat refugiul zeii bătrâni, cu digul de unde se pot zăriinterferând trecutul şi viitorul).

Daina Chaviano scrie un roman acaparator, care te ţine cusufletul la gură de la prima la ultima pagină. Havana cu vrăjile şimisterele ei concurează Barcelona magică a lui Carlos Ruiz Zafon,iar casa-fantomă imblânzeşte şi mai mult cronotopul reinventatstrălucit de Isabel Allende. Ficţiunea magică nu ascunde romanulpolitic: clarvăzătoare, ghicitoare şi vrăjitoare fac casă bună cubărbaţi inzestraţi cu simţul aventurii şi al libertăţii. Şi pestetot domneşte muzica: fiecare episod şi personaj are tema luimuzicală, cu versuri din cântece cubaneze, cu frânturi puse catitluri de capitole. Ameţitor roman, demonic şi angelic in acelaşitimp!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO