Ziarul de Duminică

Cât mai costă un kilogram de aur?/ de Daniel Nicolescu

Cât mai costă un kilogram de aur?/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

02.12.2010, 23:29 51
Cea mai cea minune a lumii noi(potrivit unui sondaj mondial din 2007), a opta minune a lumii pestil vechi + nou, izbânda arhitecturală care a stârnit cele maistraşnice fantasme în ultimele trei sute de ani, a revenit puternicîn atenţia mileniului III, graţie unui neobişnuit rapel, făcut denoul director al Monetăriei pariziene, domnul ChristopheBeaux.
Imaginea faimosului palat indiandin Agra - altarul alb al iubirii, comandat de Shah Djahan spre acinsti memoria soţiei sale Mumtaz şi ridicat între 1630-1653 - afost inscripţionată pe ultima creaţie a instituţiei pe care oconduce: o monedă de aur cântărind un kilogram. Ca să scoată dinserie evenimentul baterii unei monede pe Quai Conti şi să seapropie de superlativul în domeniu, dl. Beaux (care, potrivitpropriilor declaraţii, e în stare să meargă "la SmithonianInstitute ca să ia bucăţi de rocă lunară" pentru a da chipextraordinarului) a negociat cu Cartier, bijutierul tradiţional almaharajilor, realizând astfel cupola monumentului de pe monedădintr-o plasă fină de diamante. În plus, obiectul va fi introdusîntr-o casetă cu solzi metalici şi interior din piele, marcaGoyard. Printr-o hotărâre a ministrului Economiei din Franţa,Christine Lagarde, tirajul maxim al unei astfel de monede este de29 exemplare. Deci nu mai mult de 29, dar nu obligatoriu 29. Aşaîncât, pentru că raritatea este un semn al valorii, Monetăria s-aîncumetat să scoată doar 15 exemplare.
Fiecare dintre ele costă, atenţie,100.000 de euro! Asta în condiţiile în care un kilogram de aur lapreţul oficial costă în prezent în Franţa 39.000 de euro. Chiardacă se adaugă valoarea diamantelor şi preţul casetei dedepozitare, tot suntem foarte departe de suma de achiziţie. Anultrecut, moneda similară de un kilogram avea inscripţionată imagineaKremlinului, însă costa "doar", 50.000 de euro.
Cine ar cumpăra aşa ceva? Dl. Beauxare răspuns la toate: "Moneda e ca un portchei Ferrari, pentru ceicare nu au mijloacele să-şi cumpere maşina." Sigur, comparaţia evioaie, dar se poticneşte de o evidenţă descumpănitoare: vă daţiseama că acest "portchei" costă aproape cât o maşină Ferrari?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO