Ziarul de Duminică

Cazul Mihaileanu

14.11.2002, 00:00 450

In noaptea de 22 spre 23 iulie 1900, pe strada Linistii din Bucuresti, este ucis profesorul Stefan Mihaileanu, editorul ziarului "Peninsula Balcanica". Mihaileanu, roman macedonean, a publicat o serie de articole impotriva revendicarilor bulgare in Macedonia, fapt care i-a atras condamnarea la moarte, dictata de cercurile de la Sofia. Asasinarea lui a dat nastere unui conflict deschis intre Romania si Bulgaria, care era cat pe ce sa degenereze intr-un razboi.
La granita dintre sec. al XIX-lea si al XX-lea, provincia otomana Macedonia devine o directie prioritara in politica externa a majoritatii statelor balcanice si se transforma intr-un "mar al discordiei". Avand interese diferite in regiune, diplomatia bulgara si cea romana au depus eforturi maxime pentru obtinerea unor pozitii cat mai solide in Macedonia, avantajul fiind insa de partea Sofiei. Rezultatele obtinute au dat curaj Bulgariei sa lupte mai activ pentru cauza sa si au determinat Bucurestiul sa analizeze foarte atent situatia din regiune, pentru a identifica noi oportunitati de satisfacere a intereselor sale nationale.
In ultimii ani ai secolului al XIX-lea, la Sofia a luat nastere o organizatie paramilitara - Comitetul Suprem Macedonean (VMOK) -, sprijinita indirect de autoritatile bulgare, care milita pentru includerea Macedoniei in granitele statului bulgar. Noul presedinte al acestui comitet, Boris Sarafov, era adeptul unei linii dure si recurgea frecvent la masuri de forta. Actiunile teroriste puse la cale de VMOK s-au mutat si pe teritoriul Romaniei, unde existau mai multe filiale ale acestei organizatii.
In acest context, la 23 ianuarie 1900 isi reia aparitia publicatia "Peninsula Balcanica". Aceasta va avea o rubrica speciala "Bulgaria", in care vor aparea numeroase stiri si comentarii ce vor da nastere unor virulente campanii de presa, de ambele maluri ale Dunarii. Iritat de politica editorului acestei reviste, Stefan Mihaileanu riposteaza. Boris Sarafov il condamna la moarte si insarcineaza un tanar bulgar cu indeplinirea acestei sentinte. Asasinul si-a justificat gestul prin indignarea provocata de tonul articolelor lui Mihaileanu la adresa miscarii bulgare de eliberare nationala.
In timp ce instrumentarea cazului continua, ministrul roman al Afacerilor Straine, Alexandru Marghiloman, trimite, la 25 iulie 1900, o violenta nota de protest impotriva acestor atentate savarsite pe teritoriul Romaniei de comitetul macedo-bulgar, text in care invinuia autoritatile bulgare de complicitate la actiunile VMOK. Schimbul de note intre cele doua guverne devine tot mai dur: Bucurestii insista pe un ton ferm pentru punerea sub acuzare a conducerii VMOK, iar Sofia solicita marturii compromitatoare. Autoritatile romane depun o si mai mare energie in acest caz, solicitand interventia marilor puteri.
Presa din ambele tari se dezlantuie intr-o campanie de descatusare pasionala. Intre timp, cazul merge din descoperire in descoperire si da la iveala itele unui vast complot, urzit vreme de ani de zile. Ziarele aduc stiri care maresc agitatia, iar miscarile din tara impotriva bulgarilor ajung la paroxism.
Tensiunea intre Sofia si Bucuresti devine atat de mare, incat un razboi pare inevitabil. In a doua jumatate a lunii august, sunt masate trupe de o parte si de alta a Dunarii, cele doua tari declarand mobilizare partiala. Din fericire, conflictul armat este evitat in ultimul moment. Sofia isi da seama ca se impun unele actiuni care sa tempereze situatia, in caz contrar riscand ca opinia publica internationala sa-si formeze o parere negativa despre cauza macedoneana si politica Bulgariei. Tribunalul din Sofia ii intenteaza proces lui Boris Sarafov, gest care tempereaza starea de spirit din Romania. La inceputul lunii noiembrie, la Bucuresti incepe procesul impotriva ucigasilor lui Mihaileanu. Mai multi bulgari sunt condamnati la inchisoare, in timp ce Sarafov este osandit, in contumacie, la detentie pe viata.
Dupa finalizarea acestui proces s-a trecut la o noua faza de atenuare a conflictului bulgaro-roman. Pentru lichidarea definitiva a problemelor pendinte, au mai fost necesare inca cateva luni de dialog diplomatic. Sarafov va fi inlaturat de la conducerea VMOK, iar cativa ani mai tarziu isi va gasi sfarsitul sub gloantele unui asasin macedonean.

Acest material apare in Ziarul de Duminica, suplimentul cultural al Ziarului Financiar



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO