Ziarul de Duminică

Ce este taekwondo şi cine e tatăl celei mai practicate arte marţiale de pe glob

Ce este taekwondo şi cine e tatăl celei mai practicate arte marţiale de pe glob

Autor: Alexandru Ciolan

14.03.2011, 13:25 3334

Generalul Choi Hong Hi, creatorul artei marţiale cu cei maimulţi practicanţi din lume, taekwondo, s-a născut în 1918 într-ozonă muntoasă aflată astăzi pe teritoriul Coreei de Nord.
Pe atunci ţara era ocupată de japonezi, care interziseserăpracticarea artelor marţiale tradiţionale coreene.

Pe cât de firav tot pe atât de rebel, pe cât de bolnăvicios tot peatât de voluntar, Choi a fost exmatriculat la vârsta de 12 anipentru că îndemna la revoltă împotriva japonezilor.
În 1937, Choi a plecat în Japonia să-şi continue studiile.

În 1942 s-a întors în Coreea şi, ca să evite înrolarea în armatajaponeză (începuse al doilea război mondial), s-a ascuns. A fostprins şi dus sub arme, a încercat să dezerteze ca să se alătureArmatei Coreene de Eliberare, dar a fost arestat şi trimis înînchisoare la Phenian, sub acuzaţia de trădare. Urma să fieexecutat pe 18 august 1945, dar, când mai erau numai trei zile pânăla soroc, Coreea a fost eliberată şi a scăpat cu viaţă.

În celula din Phenian, ca să nu se urce pe pereţi de plictiseală şisă nu-şi piardă condiţia fizică, a început să dezvolte un nou stilde lupte rezultat din combinaţia între taekyon şi karate.
În 1953, la semnarea armistiţiului care punea capăt Războiului dinCoreea, Choi era general de brigadă, comandant al unei divizii deinfanterie şi scrisese primul manual de spionaj militar apărut înCoreea.

În 1959 a început cariera internaţională a taekwondo, odată cuturneul echipei alcătuite din Choi şi 19 deţinători ai centuriinegre de taekwondo prin ţări din Orientul Îndepărtat. În acelaşi ans-a născut şi Asociaţia Coreeană de Taekwondo, al cărei preşedintenu putea fi altcineva decât generalul Choi. În 1960, Generalul avizitat Statele Unite, unde a pus sămânţa noului sport. Laîntoarcerea în ţară a fost numit şeful serviciilor secrete alearmatei sud-coreene, apoi comandantul unui Corp de Armată.

Cu un părinte atât de celebru şi de puternic, taekwondo s-a extinscu viteza fulgerului atât printre sud-coreeni, cât şi printremilitarii americani.

Generalul Choi a decedat în iunie 2002, la Phenian, de cancer lastomac. Cu numai o lună în urmă apăruse într-o demonstraţie detaekwondo. Pe pagina de internet a FIT, declara, plin de mândrie:"Eu sunt omul cu cei mai mulţi discipoli din lume". Se gândea lacei peste 50 de milioane de practicanţi de taekwondo din peste 100de ţări.
Citiţi întreaga poveste în Ziarul de Duminică de vineri, 18 martie,la rubrica MISTERELE CUVINTELOR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO