• Leu / EUR4.9417
  • Leu / GBP5.7906
  • Leu / USD4.6288
Ziarul de Duminică

Ce mai face Penelopa?/ de Radu Constantinescu

Ce mai face Penelopa?/ de Radu Constantinescu

Galerie foto

Autor: Radu Constantinescu

13.03.2014, 23:46 84

Ce să facă, draga de ea ? Toată ziua ţese, din mâinile ei neobosite ies fel de fel de minunăţii, ţese şi aşteaptă…Dar, de această dată, nu pe Ulise ci niscaiva negustori/ întreprinzători care să vină să-i preia produsele pentru a le desface dincolo de Ithaca.

Iar dacă doriţi să vedeţi concret ce mai lucrează celebrul personaj mitologic, vă invităm la Muzeul de Artă din Cluj unde veţi face cunoştinţă nu cu una, ci cu 27 de Penelope; una mai pricepută ca alta, pline de fantezie şi originalitate. Le veţi întâlni în cadrul expoziţiei trienale de tapiserie, sculptură şi artele focului, având ca titlu generic întrebarea de mai sus. Manifestarea, aflată la a treia ediţie, este organizată de Universitatea de Artă şi Design în parteneriat cu Muzeul de Artă.

Proiectul expoziţional Ce mai face Penelopa? porneşte de la ideea punerii în valoare a forţei creative feminine ascunse sub o aparentă fragilitate şi este gândit ca o expoziţie de arte textile şi sculptură în metal (cu extindere şi pentru alte zone de creaţie tridimensională) realizate de studente sau absolvente ale specializărilor Design textil şi Sculptură ale institutului de artă clujean, dar şi de tinere artiste care provin din alte universităţi de artă.

Lucrările aflate pe simezele Muzeului, de o admirabilă diversitate (tapiserii sugerând structuri vegetale, porţi cu alură totemică, portrete şi autoportrete pe structuri textile, tuneluri ale timpului etc) se potenţează reciproc prin contrastul evident – şi căutat –  între materialele specifice acestor genuri artistice.

Impresionând  atât  prin originalitatea concepţiei cât şi prin delicateţea şi fineţea transpunerii în materialele specifice, ele sunt realizate atât în perioada studenţiei, dar şi ca lucrări de licenţă sau după absolvire. Cele 27 de Penelope încântă prin formele de o rafinată expresivitate în care se structurează fie banalele fibre textile - Clopote de Andrea Iancu, Cupole de Kovacs Eniko, dar şi sticla -  Germinaţie de Alexandra Mureşan, sau metalul - Covorul roşu de  Elena Ilash.

Ideea acestui inedit proiect expoziţional şi punerea lui în practică aparţin soţilor Liliana şi Radu Moraru, cadre didactice la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Iată ce ne-a declarat prof. univ. dr. Radu Moraru, prorector al U.A.D: 

„Totul a început în 2008, atunci când am vrut să aratăm ce talente extraordinare are arta decorativă contemporană din România. Succesul primei ediţii ne-a încurajat să perseverăm. Şi iată-ne ajunşi la episodul trei al… Penelopei. Prin acest proiect, Universitatea noastră încearcă să ofere oportunităţi de vizibilitate pentru studenţii perfomanţi şi tinerii artişti. Dorim din toată inima să aducem activitatea lor de creaţie în atenţia opiniei publice, a unor posibili investitori în fenomenul artistic, pe plan local, naţional şi internaţional.„

Până pe 6 aprilie, Penelopele clujene aşteaptă la Muzeul de Artă din Cluj ca binomul artist – curator, funcţional în momentul de faţă, să devină trinom prin apariţia celor dispuşi să le valorifice creaţia. Cum prea bine se ştie, Penelopa este obişnuită să aştepte…

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9417
Diferență: -0,0809
Ieri: 4.9457
Azi: 4.6288
Diferență: 0,2556
Ieri: 4.6170
Azi: 5.7906
Diferență: 0,3988
Ieri: 5.7676
Azi: 4.8055
Diferență: 0,3466
Ieri: 4.7889