Ziarul de Duminică

Ce preşedinţi americani şi-au înşelat soţiile/ de Stelian Ţurlea

Ce preşedinţi americani şi-au înşelat soţiile/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

02.12.2011, 00:03 398

Domnul X

Patrick Pesnot

Spionii ruşi de la Stalin la Putin

Editura Litera

Traducere din limba franceză de Cristina Ardelean. Cum a fost cu adevărat ucis Troţki? Cum a ajuns în Occident conţinutul raportului secret al lui Hruşciov despre crimele lui Stalin? Ce rol au jucat serviciile secrete în reprimarea mişcărilor de eliberare din Ungaria şi Cehoslovacia? Cât de implicat a fost Elţîn în înlăturarea lui Gorbaciov de la putere? Ce legătură există între ascensiunea lui Putin, obscur colonel KGB, şi războiul din Cecenia? Iată câteva întrebări la care Domnul X şi Patrick Pesnot încearcă să găsească răspunsuri, antrenând cititorul într-un labirint de intrigi şi maşinaţiuni politice. De la epurările staliniste la falsele atentate orchestrate de Putin, constatăm că, în pofida prăbuşirii sistemului sovietic, guvernul rus continuă să încurajeze corupţia, manipularea şi violenţa. Cartea prezintă raspunsuri argumentate şi informaţii detaliate despre unele dintre cele mai provocatoare dosare ale istoriei: asasinarea lui Troţki, rolul KGB-ului în înăbuşirea mişcărilor de eliberare din Ungaria şi Slovacia,căderea lui Gorbaciov,trucajele revoluţiei romane,zboiul din Cecenia, asasinarea lacomandă a jurnalisteiAnna Politkovskaiasau otrăvirea luiAleksandr Litvinenko. Volumul se distinge prin abordarea argumentată şi logică, urmărind pas cu pas activitatea serviciilor de informaţii şi a agenţilor secreţi ruşi. Războiul Rece, care a marcat în chip tragic secolul XX, este analizat astfel din perspectiva misiunilor plănuite de serviciile secrete, în lupta pentru supremaţie economică şi militară. De la Stalin la Putin, de la CEKA la FSB, asistăm la metamorfozele poliţiei politice din Rusia, ce a mers în paralel cu transformarea URSS de-a lungul anilor, şi la modul în care aceasta a reuşit să influenţeze direct evoluţia "statelor vecine şi prietene". "Istoria revoluţiilor eşuate este presărată de acţiuni secrete şi manevre obscure", iar "un război poate oricând să ascundă un alt război", susţine Patrick Pesnot. "Fenomenul violenţei este însoţit de dominaţia fostelor structuri ale KGB şi ale avatarului său actual, FSB. (...)Puţin câte puţin, foştii kaghebişti sau cekişti ajung să deţină toate pârghiile puterii politice, dar şi cele ce ţin de sfera economică. Libertatea presei este îngrădită, iar ziarele independente care mai pot da dovadă de spirit critic faţă de instituţiile statului sunt rare".

Cine este Domnul X? Nimeni nu ştie. Dar, de mai bine de zece ani, în fiecare săptămână, el dezvăluie secrete teribile pe France Inter, în legătură cu cele mai arzătoare evenimente contemporane. Scriitor, jurnalist şi om de radio, Patrick Pesnot moderează pe France Inter, încă din 1997, emisiunea "Întâlnire cu Domnul X". A mai publicat, printre altele, La terrorisme islamique (2008) şi Morts suspectes sous la Ve République (2008).



Cormac O'Brien

Vieţile secrete ale preşedinţilor americani

Ceea ce nu v-au spus la şcoală despre bărbaţii de la Casa Albă

Editura Litera

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO