Ziarul de Duminică

Ce scrie Cioran în Babelia, cel mai important supliment de cultură din Spania

Ce scrie Cioran în Babelia, cel mai important supliment de cultură din Spania

Autor: Pop Ioan

11.04.2011, 15:04 60

Sâmbătă, 9 aprile, suplimentului Babelia alziarului El País dedică o pagină întreagă unei scrisori semnate deEmil Cioran pe când avea 21 de ani. Scrisoarea a fost trimisă cătreprietenul său din copilărie BucurŢincuşivorbeşte, printre altele, despretristeţea de a face gazetărie, de "a discuta teorii caredispar complet după 24 de ore"şi despre cum"toţi băieţiicultivaţi care intră în gazetărie încep prin a discutaprobleme detaşate deactualitate, cu o pasiune impresionantă, pentru asfârşi cu reportaje efemere" sau "Cu cât mai multăcultură, cu atât gazetăria este o primejdie maimare".

Scrisoarea a fostpropusă de Institutul Cultural Român de la Madrid suplimentuluiBabelia, la recomandarea lui FlorinŢurcanu, unuldintre participanţii laCentrenarul Cioran de la Madrid. Publicarea a fost posibilă prinamabilitatea Editurii Apostrofşi a editorilorMarta Petreuşi Ion Vartic.Traducerea în limba spaniolă le aparţine lui RafaelPisotşi Cristina Sava.

Suplimentul culturalBabelia este cea mai cunoscută publicaţie culturalădin Spania şi apare sâmbăta, împreună cu ziarul El Pais, într-untiraj de 412.000 de exemplare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO