Ziarul de Duminică

Ce se mai pregăteşte la Cununi de stele/ de Stelian Ţurlea

Ce se mai pregăteşte la Cununi de stele/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

04.11.2010, 23:38 27

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, oenormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorulintrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului deDuminică", care au ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghidpentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajungeîntr-o librărie, să se poată orienta mai uşor. La "Cartea deliteratură" sunt semnalate cărţi aflate deja pe rafturi, între carefacem, fireşte, o selecţie. La fel se întâmplă cu cartea deistorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le sunt destinatecronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim mai mult, dindiverse motive, explicate de cei doi cronicari literari aiziarului. Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unui titlutradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul de volumeîn curs de apariţie sau în pregătire alegem câte unul pe care îlprezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica"Avanpremieră". În sfârşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitatediturile să ne semnaleze câte o carte aflată în pregătire, să neprezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fiecumpărată şi citită.

La Editura Cununi de stele
Carmen Muşat-Coman: Cum s-a făcut de-am rămas la cratiţă

"Cartea de faţă - mărturiseşte autoarea - cu acest titlu aparentjucăuş, ascunde o realitate cumva amară: orice-am face, oricâtetitluri academice am avea nu vom reuşi să fim egale cu bărbaţiiatâta timp cât sarcinile gospodăreşti, educaţia copiilor,îngrijirea părinţilor rămân tot în sarcina noastră. Adunate subcondei autoironic mai degrabă decât ironic, eseurile publicate înrevista Femeia între anii 2000-2003 (şi în almanahul omonim, 2002)la rubrica "Picătura de venin", nu au deloc pretenţia - Doamnefereşte! - de a da lecţii sau de a deţine adevărul absolut. Suntînsă la fel de actuale ca în urmă cu un deceniu şi reunirea loraici sper să ne scuture puţin şi să ne dea de gândit, spre a neopri un pic din competiţia cu noi însene din care tot noi ieşimînvinse dacă nu învăţăm să şi delegăm, nu numai să preluăm sarcini,dacă nu învăţăm să ne educăm la fel fetele şi băieţii, pentru ca şibărbaţii să ajungă la "cratiţa" rezervată nouă aşa cum şi noi amajuns la "scaunul" rezervat lor. Fără acest schimb echitabil, înspiritul real al unei egalităţi de şanse - nu numai pe planprofesional ci şi al schimbării mentalităţii cum că numai femeiatrebuie să se ocupe de gospodărie, creşterea copiilor, gătit etc.,îndeletniciri reunite sub titlul generic "cratiţă", toatecuceririle noastre, toate drepturile câştigate sunt anulate,egalitatea de şanse e doar un concept utopic iar vorba tatălui meu,filozof anonim, "Ce-ţi trebuie facultate, tot la cratiţă ajungi!"va deveni ea adevăr absolut."
"Cum s-a făcut..." va fi lansată la Târgul de carte Gaudeamus, la20 noiembrie, ora 13.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO