Ziarul de Duminică

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi
28.05.2009, 13:54 52

 

 

Un Brancusi marca Eliade

Coloana infinit, pies teatral scris de Mircea Eliade, tradus de Horia Corneliu Cicortaş, in regia Letteria Giuffre Pagano şi cu participarea actorului Tazio Torrini soseşte in aceste zile la Roma. Dup un recent debut la La Spezia, pe frontiera dintre regiunile Liguria şi Toscana, publicul roman va putea asista astazi, 29 mai şi sâmbt 30 mai, incepând cu orele 21.00, la reprezentaţia ce va avea loc la Acccademia di Romania, intr-un spaţiu special amenajat in cadrul manifestrii spazi aperti. Piesa are in centru figura sculptorului Constantin Brâncuşi, artistul care a revoluţionat sculptura secolului XX. Autorul piesei, Mircea Eliade, este de aceast dat propus publicului nu in binecunoscuta hain a istoricului religiilor, ci in una mai puţin cunoscut italienilor: cea a scriitorului şi mai ales a dramaturgului. Coloana infinit este pus in scen pentru prima dat in Italia, spectacolul fiind realizat de compania toscan Telluris Associati, in colaborare cu FIRI (Forumul Intelectualilor Români din Italia).
 

„Drumul la Zid…"

Marţi, 2 iunie 2009, de la ora 19.00, Teatrul Odeon din Bucuresti va gazdui spectacolul „Zidul de Theodora Herghelegiu, realizat de Teatrul „Toma Caragiu din Ploiesti. La propunerea Institutului Goethe Bucuresti şi a criticului Victor Scoradeţ, pe 17 decembrie 2008 a fost semnat protocolul de coproducţie a acestui spectacol intre Teatrul „Toma Caragiu şi Institutul Goethe Bucureşti. Spectacolul va reprezenta România in proiectul After the Fall demarat şi susţinut de Institutul Goethe Germania. Repetiţiile au inceput pe 4 martie 2009. Scenografia spectacolului este semnată de Dan Titza, iar distribuţia propune actori importanţi ai scenei ploieştene: Alin Teglaş, Cristi Popa, Roxana Ivanciu, Tudor Smoleanu, Raluca Zamfirescu, Cristina Moldoveanu, Karl Baker, Adrian Ancuţa, Mihaela Popa, Constantin Cojocaru, Ionuţ Burlan, Otilia Pătraşcu. In noiembrie 2009 festivalurile din Dresda şi Mulheim vor găzdui in Germania, in urma unei selecţii, producţii din proiectul After the Fall.
…si Drumuri spre Sud
O serie de filme româneşti, printre care Reconstituirea de Lucian Pintilie (foto), Nunta de piatră şi Concurs, in regia lui Dan Piţa, vor fi proiectate, in perioada 29-31 mai, la Cinematograful Luna din Varşovia, informează Institutul Cultural Român (ICR) din capitala Poloniei. ICR Varşovia prezintă un program dedicat unor antecedente ilustre ale noului val al cinematografiei româneşti, intitulat Drumuri spre Sud. Programul cuprinde proiecţiile peliculelor Reconstituirea, de Lucian Pintilie, Concurs (1982) şi Nunta de piatră 2 - La o piatră (1972), in regia lui Dan Piţa, Secvenţe (1982), de Alexandru Tatos, şi O lacrimă de fată 1980), de Iosif Demian.
 

Cu drag, din Tara Soarelui-Rasare

In perioada 20 mai – 4 iunie, orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu realizeaza un turneu extraordinar in Japonia. Muzicienii români sunt pentru a treia oară oaspeţi in această ţară, iar revenirea lor in faţa publicului nipon este o consecinţă frumoasă a succesului avut in turneele din anii 1993 şi 2002. Pana acum, orchestra noastra a concertat in oraşele Matsumoto (24 mai), Sendai (26 mai), Natoricity (28 mai). Urmeaza Yokohama (30 mai), Tokorazawa (31 mai), Tokyo (2 iunie in Suntory Hall şi 3 iunie la Opera City). Instrumentiştii români sunt conduşi de maestrii Cristian Mandeal si Ion Marin şi de dirijoarea japoneza Tomomi Nisimoto. Soliştii acestui turneu sunt pianista Fuyjko Hemming, soprana Sumi Jo şi baritonul Dmitri Hvorosrovsky. Din bogatul repertoriu pregătit pentru cele şapte concerte amintim Hecatomba de Dan Dediu, Dansurile româneşti de Bela Bartok, Simfonia nr. 5 de Ceaikovski, Simfonia clasică de Prokofiev, Simfonia nr. 1 de Brahms, Concertul nr. 5 in mi bemol major Imperialul de Beethoven, arii şi duete celebre din opere.
 

Premieră şi premiu pentru Opera Comică

Opera Comică pentru Copii prezintă in premieră, pe 1 si 2 iunie, de la orele 14.00 şi 16.00, la Sala Mică a Palatului Copiilor din Bucureşti, spectacolul Gianni Schicchi de Giacomo Puccini. In distribuţie pot fi reintâlniţi Vicenţiu Ţăranu, Andrei Lazăr, Valentin Racoveanu, Gabriela Daha, Raluca Oprea, Daniel Filipescu, Rodica Ocheşeanu, Alexandru Petrovici, Valentino Tiron, Ambrus Levente, Andy Ardeleanu şi Roberta. Iniţiată in urmă cu zece stagiuni, de Smaranda Oţeanu-Bunea, Opera Comică pentru Copii incearcă să familiarizeze elevii cu o capodoperă a repertoriului de gen.
După o stagiune densă, bogată in spectacole la sediu, in ţară şi in turnee pe trei continente (Israel, SUA, Canada, India), Opera Comică pentru Copii s-a intors in luna mai dintr-un turneu in Israel in timpul caruia a fost distinsă cu Premiul „Excelenţă in artă la sărbătoarea intitulata Centenarul oraşului Tel Aviv. In perioada următoare, Opera Comică este invitată in turnee in Croaţia şi Italia (25 iunie – 3 iulie), Tunisia (15-21 iulie), Canada şi India (in toamna).
 

Ninsoarea electrică incinge LiterNet-ul

Volumul Ninsoarea electrică de Traian T. Coşovei este cea mai nouă apariţie din colecţia de e-cărţi editată de LiterNet, Poezie 80. Volumul a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Debut, in 1979. In aceeaşi serie au mai apărut volumele Aduceţi verbele de Marta Petreu şi Cântece de trecut strada de Florin Iaru. Toate cărţile apărute la Editura LiterNet pot fi descărcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) de pe site-ul LiterNet, de la adresa http://editura.liternet.ro. Traian T. Coşovei este autorul a peste 20 de volume, printre care Cruciada intreruptă (Cartea Românească, 1982), Aer cu diamante (antologie colectivă, Litera 1982), Poemele siameze (Albatros, 1983), Mickey Mouse e mort (Cartea Românească, 1994) şi Greva căpşunelor (Libra, 2007). El a primit, pe lângă Premiul Uniunii Scriitorilor din România, distincţii din partea Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti şi din partea Academiei Române.
 

Despre traduceri in Cetatea Banilor

Craiova gazduieste, intre 28 si 29 mai, Colocviul Internaţional Teoria, practica şi didactica traducerii specializate. Personalităţi de renume mondial in domeniul traducerii din Italia, Franţa, Germania, Federaţia Rusă, Spania au prezentat/vor prezenta comunicări alături de specialişti români din Baia Mare, Bucureşti, Cluj, Craiova, Suceava, Târgu-Jiu, Timişoara.
Evenimentul este plasat sub inaltul patronaj al Academiei Române şi sub patronajul comisarului european pentru multilingvism, Leonard Orban, bucurandu-se de sprijinul financiar al Ambasadei Franţei in România.
 

Dans pe verticala

Grupul XtREme este singura prezenţă românească la Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă B-FIT in the Street, care are loc la Bucureşti, intre 28 şi 31 mai. XtREme e un grup format şi instruit de Dorel Moiş, medaliat cu aur la campionate europene şi mondiale de gimnastica aerobică. Din trupă mai fac parte Alina Ulmeanu, Andreea Dumitraşcu, Luminiţa Brad şi Casian Bădescu, toţi gimnaşti profesionişti. La graniţa dintre sport şi arte - dans, muzică, teatru -, XtREme imbină acrobaţia cu spectaculoase mişcări coregrafice. XtREme şi ArCuB, producătorul spectacolului, prezintă la B-FIT spectacolul Vertical, in care protagonistii vor dansa, pe verticală, pe exteriorul Universităţii de Arhitectură, suspendaţi la 12 metri. Faţada clădirii (partea dinspre Teatrul Naţional Bucureşti) va deveni in acelaşi timp ecran pentru o proiecţie de animaţie, a cărei poveste se impleteşte cu graţia şi performanţa dansatorilor. Efectele vizuale sunt realizate de Marilena Oprescu şi Sorin Olexiuc. B-FIT in the Street, aflat la a doua ediţie, reuneşte anul acesta 16 trupe din şase ţări - România, Germania, Spania, Italia, Franţa şi Argentina.
1,89 milioane de lei pentru proiecte editoriale, de la AFCN
Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) lansează cea de-a doua sesiune de finanţare pe 2009, pentru proiecte editoriale, bugetul alocat fiind de 1.895.000 lei. Editurile şi redacţiile publicaţiilor culturale işi pot inscrie in concurs proiectele, in vederea finanţării lor de catre AFCN, in intervalul 28 mai - 26 iunie. AFCN acordă finanţări nerambursabile pentru proiecte editoriale cu derulare in perioada cuprinsă intre data semnării contractului de finanţare, estimativ 1 septembrie 2009, şi data de 16 noiembrie 2009.
Din suma totală, 680.000 lei sunt alocati pentru reviste şi publicaţii culturale, iar 1.170.000 lei pentru carti. Documentele necesare inscrierii de proiecte editoriale in concurs sunt disponibile incepând cu data de 28 mai pe pagina www.afcn.ro, secţiunea Finanţări proiecte editoriale. AFCN a mai alocat 1,897 milioane de lei in prima sesiune de finanţare pe 2009, adresată proiectelor culturale.
Istoria se discuta la Berlin
Intre 28 si 30 mai 2009, se desfăşoara la Berlin Forumul de Istorie cu tema „Europa intre divizare şi efervescenţă revoluţionară („Geschichtsforum Berlin 2009. Europa zwischen Teilung und Aufbruch). Instituţii prestigioase, printre care Muzeul Naţional de Istorie (Deutsches Historisches Museum) şi Centrala Federală pentru Educaţie Politică (Bundeszentrale für politische Bildung), au iniţiat un program-cadru care cuprinde peste 100 de manifestări ce comemorează 20 de ani de la schimbările fundamentale din anul 1989 in Europa şi, in special, căderea Zidului Berlinului. Prin medierea Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu, România este reprezentată in acest program cadru cu trei manifestări: o expoziţie fotodocumentară a Memorialului Revoluţiei din Timişoara, cu titlul „Kilometrul zero al Revoluţiei române – Timişoara 89, prefaţată de conferinţa istoricului conf. dr. Vasile Docea (Timişoara) şi insoţită de prezentarea filmului documentar „Noi nu murim. Astazi, 29 mai, la Universitatea Humboldt, prof. dr. Mirela-Luminiţa Murgescu, insoţita de Matei Gheboianu şi Pompiliu-Nicolae Constantin, doi dintre premianţii Concursului Eustory, va susţine conferinţa cu titlul „The Past is a Foreign Contry – Romanian Youngsters on 1989, Twenty Years After. In ultima zi a Forumului, la cinematograful Zeughauskino din cadrul Muzeului Naţional de Istorie Berlin, va avea loc proiecţia filmului documentar „Videogramele unei revoluţii (Harun Farocki şi Andrei Ujică), urmată de o discuţie cu publicul, in prezenţa regizorului şi criticului de film prof. dr. Andrei Ujică (Karlsruhe).


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO