Ziarul de Duminică

Ceaţă pe Someş/ de Ovidiu Pecican

 Ceaţă pe Someş/ de Ovidiu Pecican

Ceaţă pe Someş

Autor: Ovidiu Pecican

10.02.2011, 23:33 82

În mediile artistice clujene,Andor Kömives este cunoscut ca un neobosit promotor de proiecteartistice. El face parte dintre acei creatori cărora creaţia însolitudine a propriei suite de lucrări înşiruite de-a lungulstaţiunilor vieţii nu le ajunge.

Aş numi acest declic atitudinal"reflexul Noe", fiindcă cei care îl vădesc par să încerce săîmbarce pe arca lor cât mai mult din lumea pe care o îndrăgesc şicu care sunt solidari. Nu este deci de mirare că lectorul de laUniversitatea de Arte şi Design de pe Someş ia, nu o dată, cu sinepe destui dintre colegii de breaslă, mediind întâlniri fericite înlimbajele creativităţii arondate domeniului.

Cel mai recent proiect colectiv alcărui curator este Andor Kömives şi-a început traseul cu puţinînainte ca anul 2010 să se încheie, la Muzeul de Istorie şi Artădin Zalău, mai precis la Muzeul de Artă "Ioan Sima" (arondatprimului), rămânând la dispoziţia publicului sălăjean între 9noiembrie şi 5 decembrie.

În 3 februarie însă, expoziţiaaşezată sub genericul "Ceaţă/ Fog/ Brouillard"şi-adeschis porţile în faţa degustătorilor clujeni, urmând să rămână unmediu şi primitor, şi provocator, pentru cei cu privirea ascuţită,până în 6 martie.
Artistul organizator mărturiseşte căîntreaga punere la cale "…este o provocare adresată artiştilor dela Universitatea de Artă si Design din Cluj şi de la AsociaţiaArt in Situ din Franţa de a medita…" asupraceţii.
Fenomen legat de meteorologie, înaccepţiunea sa cea mai practică, ceaţa a devenit de multă vremesimbolul indeciziei, incertitudinii, al ezitării şi lipsei deacurateţe, al rătăcirii sau căutării, al obscurităţii şitranziţiilor de tot felul. În programul formulat ca provocare laadresa celor invitaţi să participe, se vorbeşte însă de "…valenţecomplexe între evidenţe şi ambiguităţile unor sensuri multiple,actuale… de la efectul poetic, vizual plastic, trecând prin timp şimemorie, până la fenomenul complex al poluării sau al manipulăriipolitico-ideologice".

Propunerea friza abordareamonografică, drept care nu trebuie să mire amploarea mobilizării:în total, cei 18 artişti din patru ţări care expuneau la Zalăuşi-au asociat noi nume, ajungând la o pleiadă de 36 de plasticienidin cinci state.
Este vorba despre Diana Bell (UK),Belinda Ellis (UK), Mireille Filiatre (FR), Helen Ganly (UK),Annegret Heinl (DE), Djamila Hanafi (FR), Brigitte Kohl (FR),Mirjia Koponen (UK), Carole Décary-Loukakis (FR), Jean-Paul Meiser(FR), Brigitte Mouchel (FR), Annabel Ralps (UK), Marie van Vuuren(NL), Eva Wal (DE), Ioana Antoniu, Ioan Horváth Bugnariu, AdinaComşa, Emil Dobriban, Dorel Găină, Mihaela Gorcea, Gheorghe Ilea,Mihaela Ilea, Károly Felki, Győngyi Károly-Zőld, Andor Kőmives,István Kudor, Mira Marincaş, Ioana Olahuţ, Radu Pulbere, IoanSbârciu, Radu Şerban, Radu Solovăstru, Florin Ştefan, LucianSzekely, Ovidiu Tarţa.
Defrişarea teritoriilor pâcloase cumijloacele imaginaţiei artistice şi ale profesionismului deplastician oferă privirii trasee spectaculare, de la reînvierea -prin amintirea încărcată de concreteţea pe care o conservă numai oafectivitate neintermitentă - a fratelui decedat (vezi tabloulexpus de Kömives), la contemplarea marelui sediu al puteriipostcomuniste din România prin laptele angoasant alincertitudinilor (Ioan Sbârciu) ori la autocontemplarea nesigură,dar sarcastică (Károly Feleky). Asemenea spicuiri nu evocă bogăţiade propuneri a expoziţiei puse în operă de colegii lui AndorKömives, dar au, cel puţin, darul că invită apăsat la privire şireflecţie.
În imagini: 1. Andor Komives - Ceaţăpeste casa somnului; 2. Ioan Sbârciu - Ceaţă; 3. Brigitte Kohl -Perdition

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO