Ziarul de Duminică

Cei mai scumpi artişti din lume cu vârsta sub 30 de ani

Locul 1

Cei mai scumpi artişti din lume cu vârsta sub 30 de ani

Autor: Daniel Nicolescu

27.02.2012, 13:18 654

Mai în glumă, mai în serios, se spune că un artist, ca să-şi vândă opera la preţuri astronomice, trebuie mai întâi să moară. În ultimul deceniu, cei care au izbutit să facă preţurile să decoleze încă din timpul vieţii pot fi număraţi pe degete. Pe aceştia i-am mai pomenit în bilanţurile noastre: Jeff Koons, Damien Hirst, Richard Prince, Peter Doig... alături de un pluton compact de chinezi (Liu Xiaodong, Zeng Fanghzi etc.). Toţi săriţi de 40 de ani... Pentru ca Jean-Michel Basquiat să ajungă la prima adjudecare "milionară", a fost nevoie de o supradoză. Administrată la numai 28 de ani.

Emergenţii (termen care vrea să înlocuiască tristul "necunoscuţi" sau vagul "tineri") care vând bine sunt şi mai rari. Anul trecut, cele mai ridicate 10 adjudecări ale unor lucrări produse de artişti în viaţă sub 30 de ani, oscilează între 240.000 şi 80.000 de dolari. Plaja este mică şi invită la visare doar în comparaţie, să zicem, cu recordurile înregistrate pe piaţa de licitaţii românească, unde cel mai scump tablou (un Tonitza) a atins la finele anului trecut suma de 290.000 de euro (record absolut pe piaţa noastră internă). Raportate la preţurile care ating sume de zeci de milioane de dolari (pentru clasici), sau la cele de ordinul milioanelor de dolari (pentru clasici în viaţă), acestea par, în schimb, ridicole.

Încă un detaliu: în acest top 10 al celor mai vânduţi artişti sub 30 de ani, primele şase locuri, dimpreună cu locul nouă, sunt ocupate de un singur artist. Vedeta se cheamă Jacob Kassay (absolvent al universităţii de stat Buffalo în 2005) un pictor de care, până în 2009, nimeni nu auzise. A avut o ascensiune fulgurantă, rod al unui marketing deştept pus la cale de galeria americană Eleven Rivington, care i-a organizat un solo show unde micuţul Jacob şi-a vândut toate lucrările (la preţuri până 10.000 USD) înainte ca expoziţia să se deschidă oficial. În anul următor, Kassay ajunge la Phillipp's de Pury (locul 3 ca vânzări în SUA, după Christie's şi Sotheby's), unde cea mai optimistă estimare pentru lucrarea Untitled 2009 atinge pragul de 8.000 de dolari. Uluitor, tabloul cade sub ciocan la... 70.000 de dolari. Un salt fabulos, care face ca ochii specialiştilor să se fixeze insistent pe tânăr. Se zice că Galeria Pace, interesată să beneficieze de serviciile lui Kassay, a "lucrat" serios la creşterea preţurilor de licitare. Una peste alta, artistul a intrat şi la Christie's şi Sotheby's, unde a realizat vânzări (pentru o singură piesă) de peste 150.000 de dolari.

Stilul lui, un abstracţionism venit din zona monocromiilor lui Soulages sau Robert Ryman, se autointitulează "shiny object-ivity" şi pune în scenă un soi de oglinzi opace, în fapt tuşe alburii aplicate peste canavaua unor plăci argintii, reflectorizante. Contemplarea unui tablou semnat Kassay este şi o auto-contemplare (vezi foto 1-4), câtă vreme spectatorul se regăseşte proiectat fizic în operă. Facil, desigur, dar miza artistului este în altă parte.

Rămâne de văzut dacă junele meteor va şti să-şi menţină şi să-şi crească cota (sau dacă va fi bine ajutat în acest sens). Piaţa de artă este capricioasă, încurajează ascensiuni bruşte şi cauzează căderi dramatice: atunci când Kassay rupea gura târgului la New York, la aceeaşi vânzare publică o lucrare a lui Damien Hirst nu înregista nici măcar o licitare!!!

Revenind la topul nostru, celelalte trei nume care se cuvin menţionate pentru anul 2011 sunt Flore Sigrist (97.495 USD, pentru lucrarea Diptic, 2010) o artistă cu un vocabular care nu este exclusiv abstract, Yu Kao (96.348 USD - Five hundred years of solitude), un plastician cu tentaţii cartoon şi Qing Li (80.340 USD, Find discrepancies No. 9, foto 5).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO