CARTEA DE ARTĂ

Cel mai cântat compozitor român/ de Ziarul de Duminică

8 iun 2011 Autor: Ziarul de Duminica

Nina Cionca

Ciprian Porumbescu

Editura Anima

O excelentă biografie a marelui compozitor mort de tânăr şi care a devenit, cum spune autoarea, "cel mai cântat compozitor al nostru". Mai recent, Balada a cucerit publicul meloman de pretutindeni, fiind îndrăgită până în ţări depărate precum China şi Japonia, unde i s-a publicat o monografie, însoţită de un disc. Unul dintre cântecele patriotice cu mare răspândire după moartea autorului, Imnul Unirii, a deveni imnul naţional al Albaniei. Iar Tricolorul, care a fost încă din timpul vieţii compozitorului imnul tututor societăţilor studenţeşti române din Cernăuţi, îndrăgit mai apoi de regele Carol II, a devenit imn al Străjeriei, organizaţie de elevi, înfiinţată de rege. Îl cântau soldaţii, sportivii, iar mai târziu a devenit imn naţional, cu textul schimbat.

Volumul cuprinde şi o cronologie şi bibliografie întocmite de Ciprian Raţiu şi întregite de Nina Cionca. Nina Cionca este strănepoata compozitorului Ciprian Porumbescu (despre care a scris o serie de cărţi) şi fiica profesoarei şi pianistei Aurelia Cionca.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.06.2011

 
Cuvinte cheie:
muzică
, compozitor
, Ciprian Porumbescu
, Nina Cionca

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide