Ziarul de Duminică

Cel mai cântat compozitor român/ de Ziarul de Duminică

Cel mai cântat compozitor român/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.06.2011, 23:18 168

Nina Cionca

Ciprian Porumbescu

Editura Anima

O excelentă biografie a marelui compozitor mort de tânăr şi carea devenit, cum spune autoarea, "cel mai cântat compozitor alnostru". Mai recent, Balada a cucerit publicul meloman depretutindeni, fiind îndrăgită până în ţări depărate precum China şiJaponia, unde i s-a publicat o monografie, însoţită de un disc.Unul dintre cântecele patriotice cu mare răspândire după moarteaautorului, Imnul Unirii, a deveni imnul naţional alAlbaniei. Iar Tricolorul, care a fost încă din timpul vieţiicompozitorului imnul tututor societăţilor studenţeşti române dinCernăuţi, îndrăgit mai apoi de regele Carol II, a devenit imn alStrăjeriei, organizaţie de elevi, înfiinţată de rege. Îl cântausoldaţii, sportivii, iar mai târziu a devenit imn naţional, cutextul schimbat.

Volumul cuprinde şi o cronologie şi bibliografie întocmite deCiprian Raţiu şi întregite de Nina Cionca. Nina Cionca estestrănepoata compozitorului CiprianPorumbescu (despre care a scris o serie de cărţi) şi fiicaprofesoarei şi pianistei AureliaCionca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO