Ziarul de Duminică

Cel mai mare explorator al lumii contemporane/ de Any Hariga

Cel mai mare explorator al lumii contemporane/ de Any Hariga

Autor: Any Hariga

17.03.2016, 23:53 170

Ranulph Fiennes

Nebun, rău şi periculos

Autobiografia

Editura Polirom

Colecţia „Hexagon. Cartea de călătorie”. Traducere de Pavel Cazacu.

„Cel mai mare explorator al lumii contemporane” aşa a fost numit  în Guinness Book of Records. Ranulph Fiennes a călătorit în cele mai periculoase şi mai inaccesibile locuri de pe pământ. În timpul expediţiilor sale s-a aflat de multe ori la un pas de moarte, a fost nevoit să-şi amputeze parţial degetele de la o mână din cauza degerăturilor şi a strâns milioane de lire în scopuri caritabile.

Este primul om care a ajuns atât la Polul Nord, cât şi la Polul Sud folosind doar mijloace de transport de suprafaţă, a descoperit oraşul pierdut Ubar din Oman, a participat la şapte maratoane pe şapte continente în şapte zile consecutive şi a urcat pe Everest.

Ultima sa aventură a fost escaladarea feţei nordice a Eigerului – una dintre cele mai mari provocări pentru alpinişti. Iar aceasta este doar o parte din palmaresul său... Nebun, rău şi periculos este autobiografia pasionantă a unui aventurier autentic, care a acceptat orice provocare i-a ieşit în cale.

„Sir Ranulph Fiennes este arhetipul aventurierului în epoca noastră deloc eroică.” (The Guardian)

Sir Ranulph Fiennes a fost primul om care a atins ambii poli călătorind cu mijloace de transport de suprafaţă şi primul care a traversat Antarctica fără asistenţă tehnică. În anii 1960 a fost dat afară din Regimentul SAS pentru utilizarea improprie a explozibililor; s‑a alăturat armatei sultanului din Oman, iar în 1971 a primit medalia pentru curaj.

Este singura persoană, până în prezent, căreia i s‑a acordat de două ori Medalia Polară, pentru regiunile Arctica şi Antarctica. A condus peste 30 de expediţii, inclusiv primul înconjur al Pămîntului pe la poli, iar în 2003 a participat la şapte maratoane, în şapte zile, pe şapte continente ca să strângă fonduri pentru British Heart Foundation.

În 1993, regina Angliei i‑a acordat Ordinul Imperiului Britanic pentru „activităţi umanitare şi caritabile” deoarece, în încercarea de a doborî recorduri, a strâns peste zece milioane de lire sterline în scopuri nobile. În 2007 a fost câştigătorul categoriei „Cel mai bun sportiv” în cadrul premiilor Greatest Britons.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO