Ziarul de Duminică

Cel mai mare jucător de baseball/ de Stelian Ţurlea

Cel mai mare jucător de baseball/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

20.03.2014, 23:56 188

 „Un roman surprinzător şi emoţionant despre taţi şi fii, despre iertare şi izbăvire în lumea baseballului profesionist american. În vara lui 1973, Joe Castle era băiatul-minune al baseballului, cel mai bun jucător începător pe care l-a văzut cineva. Puştiul din Calico Rock, Arkansas, i-a uimit pe fanii echipei Cubs reuşind home run după home run, salutând politicos publicul pe măsură ce spulbera toate recordurile debutanţilor. Calico Joe a devenit curând idolul tuturor iubitorilor de baseball din America, inclusiv a lui Paul Tracy, fiul unui jucător puternic, dar petrecăreţ de la Mets. În ziua în care Warren Tracey îl întâlneşte în sfârşit pe Calico Joe, Paul se află în tribune, susţinându-şi idolul, dar şi pe tatăl său. Apoi Warren aruncă o minge care avea să le schimbe vieţile pentru totdeauna.”

Warren e un jucător medicocru. Îşi loveşte dinadins adversarul pentru a-l scoate din joc, dacă se poate definitiv. Adică să dispară acele home run succesive. Calico Joe ajunge pe un pat de spital luni de zile, iar când revine printre ceilalţi, viaţa lui e încheiată, iar viaţa de sportiv definitiv distrusă.

Trei decenii mai târziu, diagnosticat cu cancer, cu numai câteva luni de trăit, Warren e convins de fiul lui, Paul, să se întâlnească cu Joe Castle şi să-i ceară iertare. Ceea ce se întâmplă, într-o scenă emoţionantă.

Printre americani, care îndrăgesc cel mai mult baseballul, romanul a avut un succes enorm. Dar nu numai printre americani. Sentimentele şi problemele de viaţă sunt aceleaşi pe orice meridian.

 

John Grisham - Calico Joe, Editura RAO

AFACERI DE LA ZERO