Ziarul de Duminică

Cel mai straniu personaj/ de Ziarul de duminică

Cel mai straniu personaj/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

16.06.2016, 23:59 105

Editura Pandora M se ocupă mai nou şi de literatura pentru copii. Vom prezenta în săptămânile ce urmează câteva din titlurile minunate destinate tuturor vârstelor. De această dată se oprim asupra unei remarcabile iniţiative.

Olga Gudynn – Aventurile râmei Oli, Editura Pandora M. Ilustraţii de Olga Gudynn

Începând din 16 iunie, cei mici vor avea un nou prieten bun, un personaj curios şi temerar creat de Olga Gudynn – Oli, un pui de râmă aiurit, dar curajos, care trece prin tot felul de peripeţii pentru a-şi urma visul de a vedea lumea. „Aventurile râmei Oli” este o poveste despre curaj şi ambiţie şi, nu în ultimul rând, despre puterea miraculoasă a fructelor şi legumelor.

Lansarea cărţii a avut loc ieri,16 iunie 2016, în Grădina Cărtureşti Verona, alături de Mirela Retegan, Mihai Morar, Iuliana Tudor, Ioana Moldovan, Anca Serea, Loredana Groza, Maria Lucia Hohan şi micuţii lor.

Fiecare carte vândută – spune comunicatul editurii – va ajuta la amenajarea unui  atelier de artă în Spitalul Marie Curie, pentru că ne dorim să înseninăm viaţa copiilor bolnavi de leucemie şi cancer. Olga Gudynn va dona jumătate din drepturile de autor pentru amenajarea acestui atelier. Cealaltă jumătate aparţine fiului ei, Andreas, care a fost coautor. Andreas este mare iubitor de animale şi îşi doreşte să facă voluntariat la ZOO în timpul său liber.

„Dragă cititorule mic sau mare – declară autoarea –, din orice colţ al lumii, înalt  sau scund, cu păr sau chel... de fapt, nici nu contează, de azi înainte eşti prietenul lui Oli. Te felicit că ai ales să citeşti această carte. Ştiu că sunt foarte multe cărţi şi e greu să-ţi găseşti timp pentru toate. Sper să nu se supere alte poveşti minunate care aşteaptă la rând să fie citite... le cer scuze pe această cale.

Dacă o râmă visează să zboare... atunci orice copil poate visa orice!
Aş vrea să vă spun câteva cuvinte despre CUM A APĂRUT OLI, pentru că mulţi m-au întrebat cum mi-a venit ideea să scriu o poveste despre o râmă.
Într-o zi de vară, eram la pescuit cu băieţelul meu la un lac din apropierea oraşului şi am lăsat puţin telefonul deoparte să privesc NATURA. Atunci s-a întâmplat ceva MAGIC: am călătorit cu gândul ca printr-un portal şi mi-am revăzut frumoasa COPILĂRIE de la ţară.
Trezită brusc de bucuria pescarilor, fericiţi că în sfârşit au prins un peşte (nu mai mare de 5 cm...), ochii mi s-au oprit pe borcanul cu râme. Săracele!
Erau invitate la petrecere, fără voia lor, pe post de momeală. Mi-a atras atenţia o râmă mică, neobosită, care încerca să scape din borcan, dar care, până la urmă, a ajuns în acul undiţei. Chiar şi aşa, nu s-a dat bătută! Rămasă fără coadă, după ce un peşte pofticios s-a înfruptat din ea, tot nu s-a dat bătută.
Şi soarta i-a zâmbit, ca oricărui luptător... O clipă de neatenţie din partea pescarilor şi dusă a fost! Sunt sigură că alte aventuri au pândit-o pe micuţa râmă, dar sunt şi mai sigură că nu s-a dat bătută!
La numai doi ani după această experienţă, după mai multe încercări şi poveşti scurte născocite cu fiul meu şi prietenii lui, S-A NĂSCUT OLI, care în scurt timp a devenit cel mai mic membru al familiei noastre.”

 

Olga Gudynn lucrează pentru copii şi împreună cu ei de mai bine de 16 ani. S-a implicat în campanii umanitare pentru ajutorarea copiilor bolnavi de leucemie, în campanii ecologice şi a organizat evenimente artistice pentru sprijinirea copiilor talentaţi. Pasionată de desen încă din copilărie, a reuşit să-şi exprime, prin ilustraţiile pline de culoare şi poveştile scrise într-o manieră jucăuşă, trăirile şi dorinţa de a face o lume mai frumoasă. 
Olga simte că generaţia actuală de copii suferă o mare transformare emoţională din cauza lipsei de timp petrecut la joacă sau în natură şi îşi doreşte să protejeze.
„Eu am fost un copil norocos şi fericit pentru că am copilărit la ţară, la bunici. M- am căţărat în copaci după cireşe, am fost la gârlă după mormoloci, am făcut boacăne cu prietenii, am avut multe animale de companie şi m-am jucat mult... Când pictez şi inventez personaje, călătoresc ca printr-un portal prin copilăria mea şi retrăiesc uimirea celor mai frumoase experienţe. Îmi doresc să am succes cu această carte şi să pot scrie în continuare poveşti pentru copii, pentru că asta mă face foarte fericită!”
Olga a urmat Facultatea de Drept, respectând dorinţa şi sfaturile tatălui său, apoi s-a specializat în managementul educaţional. Însă nu a renunţat niciodată la visul său, acela de a crea poveşti şi de a desena. Şi-a cultivat mai departe această pasiune, a studiat singură, s-a perfecţionat şi iată că acum a reuşit să-şi îndeplinească acest vis, dovedind că nu trebuie să renunţi niciodată la lucrurile care te definesc şi te fac fericit şi care, la un moment dat, vor prinde viaţă.
Pasionată de artă în general, de desen, literatură şi regie, Olga surprinde prin creativitate şi autenticitate, creând şi recreând lumea minunată a copilăriei, o lume de miracole şi uimire, oferind tuturor, copii şi adulţi, un tărâm magic al fanteziei şi bucuriei, ce le va rămâne mereu în suflet, indiferent de încercările prin care îi va purta viaţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO