Ziarul de Duminică

Cele zece porunci ale educaţiei/ de Stelian Ţurlea

Cele zece porunci ale educaţiei/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

11.03.2016, 00:02 179

Tatiana Mărgescu

Confesiuni. Amintiri. Nostalgii

Editura Vremea

„Încă din copilărie mi-au plăcut obiectele de artă lucrate manual: mic mobilier marchetat sau sculptat, vaze, casete, tablouri sau covoare de preţ. Îmi aduc aminte că, plimbându-mă cu mama pe Calea Victoriei, într-un ajun de Mărţişor, pe o vreme însorită şi relativ caldă pentru acel anotimp, m-am oprit în faţa unui magazin în care se vindeau obiecte mici din porţelan de Meissen, Saxa, Limoges, Herend, Pforzheim sau Rosenthal, admirând obiectele de care erau legate şnururi alb-roşii. Aveam în jur de 8-9 ani şi am rugat-o pe mama să intrăm în magazin. Dorinţa mi-a fost satisfăcută, iar mama a crezut că o să mă îndrept spre un mic bibelou (foarte la modă în acea vreme) reprezentând un pisoiaş sau un căţeluş. Am ştiut imediat ce-mi doream şi anume o mică garnitură formată din două piese: o mică vază însoţită de o bombonieră, ambele de culoare ivoire, pe care erau delicat pictate mici floricele rosé, respectiv bleu-pal. Am rămas mută de admiraţie în faţa lor.” Din păcate, editura nu spune nicăieri cine este autoarea, pentru majoritatea cititorilor apărută de nicăieri.

 

Doina Jela

Villa Margareta

Editura Polirom

„Când Doina Jela se hotărăşte să scrie un «jurnal de lăsare la vatră», în haosul şi agitaţia din redacţia editurii unde lucrează îşi face apariţia Rafael, o veche cunoştinţă a ei, şi îi lasă un manuscris misterios în vederea publicării. Din acest moment, pe masură ce îl citeşte pentru a-i face un referat, paginile din jurnalul ei se împletesc cu cele din manuscrisul lui Relu-Rafaelu, iar ceea ce era iniţial o obligaţie, personală şi de serviciu deopotrivă, devine o veritabilă provocare pe măsură ce descoperă că personajele sunt reale şi, mai mult, că le cunoaşte.” Acţiunea se petrece într-un sat de pe malul Dunării, nu cu mult timp înainte de revoluţie şi are în centru Villa Margareta, un loc al pasiunii înflăcărate. O contopire de ficţiune şi realitate.

 

O.G. Arion

Ultimul viking

Editura Lider

Primul din cele cinci volume ale seriei „Nemuritor”, „un roman care abundă în   creaturi fantastice, dar care, în acelaşi timp, este presărat cu date şi fapte istorice reale. Nu lipsesc situaţiile amuzante şi o poveste de iubire cum nu s-a mai văzut. Cititorul are totodată ocazia de a afla lucruri interesante despre credinţele şi zeităţile vikingilor, precum şi despre creaturile mitologice întâlnite în legendele diferitelor culturi. Victoria Grey, o tânără pragmatică şi bine ancorată în real, se trezeşte prinsă într-o aventură periculoasă având ca miză un străvechi tezaur viking, asupra căruia planează un blestem îngrozitor. Pornind într-o călătorie extraordinară către o lume ascunsă şi întunecată, sceptica Victoria este obligată să înţeleagă şi să accepte regulile acestei noi lumi. Va reuşi acest lucru? Oare de-a lungul drumului se va regăsi pe sine, cea de odinioară?”(editorii)

 

Solomon Marcus

şi comentatorii săi

Zece nevoi umane

Editura Spandugino

Cele trei articole incluse în volum („Zece nevoi umane de care educaţia ar trebui să  ţină seama”, „Aceşti adolescenţi care strigă, dar nimeni nu stă să-i asculte” şi „Cu   ochii pe şcoală”) au fost publicate iniţial în Hotnews Contributors.ro, la 24 noiembrie 2014, 20 martie 2015 şi 15 iunie 2015. Comentariile au apărut în săptămânile imediat următoare, o parte dintre ele fiind incluse în acest volum. „Avem cele zece porunci. În complementaritate cu ele, propun zece nevoi umane.  Ele îşi au rădăcinile în copilărie. Ar fi trebuit să facă obiectul educaţiei şi al învăţării la toate vârstele. Dar nu prea se întâmplă acest lucru. ş…ţ Nu sunt acestea singurele nevoi umane. Dar sunt dintre cele mai importante şi dintre cele mai neglijate. Trăim acum un moment al unui nou început.”

 

Jhumpa Lahiri

Distanţa dintre noi

Editura Nemira

Traducere din limba engleză şi note de Adriana Voicu. „Doi fraţi, o singură  tragedie. Două civilizaţii, o singură viaţă. Un trecut de coşmar, o revoluţie, o iubire ce trece dincolo de moarte, un roman despre distanţa dintre oameni şi lumi şi despre imposibila apropiere. Din anii ’60 şi până în prezent, din India în America, de la o generaţie la alta, povestea unei familii se scrie într-o carte ce poartă amprenta inconfundabilă a scriitoarei Jhumpa Lahiri. Explorând conflictele între civilizaţii şi generaţii, angoasele omului contemporan, rupt între identităţile din care este alcătuit, precum şi efectele globalizării, proza semnată de Jhumpa Lahiri se axează pe viaţa în exil, pe traumă, inadaptare şi alienare, cercetând cu fineţe vieţile frânte ale unor personaje aflate în căutarea fericirii, care este niciodată acasă.”

 

David Ebershoff

Daneza

Editura RAO

Traducere de Adania Ioana Fulea. Un subiect foarte dificil, tratat cu măiestrie: povestea primului bărbat din lume, Einar Wegener, care a trecut printr-o operaţie de schimbare de sex. Era danez, căsătorit cu o pictoriţă (ca şi el), operaţia a avut loc în Germania la începutul anilor 30 ai secolului trecut, a fost o reuşită. Medicul descoperă că bărbatul avea un uter embrionar, decide să-i transplanteze un uter şi de aici lucrurile se complică. O luptă între loialitatea faţă de mariaj şi propriile dorinţe. După acest roman s-a făcut un film de succes, prezentat anul trecut la festivalul de la Veneţia, în regia lui Tom Hooper, cu Eddie Redmayne în rolul lui Einar Wegener / Lili Elbe şi Alicia Vikander în rolul Gerdei Wegener. Pentru interpretarea sa, Eddie Redmayne este nominalizat la „The Golden Globes” 2016 şi la „The Screen Actors Guild Award” 2016 pentru cel mai bun actor într-un rol principal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO