Ziarul de Duminică

Celebritatea personajelor întruchipate de cei mai anonimi actori/ de Lucian Vasilescu

Celebritatea personajelor întruchipate de cei mai...

Autor: Lucian Vasilescu

19.08.2016, 00:08 404

Paradoxal, dar adevărat: sunt personaje celebre şi iubite, care au fost întruchipate de actori cu desăvârşire anonimi. De actori pe care nu-i cunoaşte mai nimeni şi a căror dispariţie a trecut aproape neobservată, spre deosebire de moartea lui David Bowie sau a lui Prince (două tragice exemple ale anului 2016) care au ţinut prima pagină a presei din toată lumea.

În luna iunie a anului curent a murit Mihaly Meszaros. Aţi auzit de el? Pariez că nu. Dar de personajul Alf, din serialul de comedie difuzat, cu ani în urmă, şi în România?

Serialul s-a bucurat de un frumos succes vreme de patru sezoane şi a avut particularitatea că era urmărit atât de copii cât şi de adulţi cu aceeaşi plăcere.

Mai puţin cunoscut este faptul că păpuşa care-l întruchipa pe Alf, simpaticul extraterestru rătăcit pe Pământ, nu era o animaţie, ci era „locuită” de un actor în carne şi oase, doar că foarte mic de statură: Mihaly Meszaros (foto 1).

Deunăzi, „cel mai mic om din lume”, cum i se spunea (avea doar 83 de centimetri), a încetat din viaţă, la vârsta de 76 de ani.

Mihaly Meszaros s-a născut în Ungaria, în 1939, şi a început să lucreze la circ de la vârsta de 14 ani. Din 1986, actorul a fost cooptat în echipa care realiza serialul „Alf”, ocazie cu care a intrat, la propriu, în pielea personajului pe care-l interpreta.

După ce filmările la „Alf” s-au încheiat, Mihaly Meszaros a mai primit câteva roluri în filme şi seriale de televiziune, dar şi în filme pentru cinema. A fost prieten cu Michael Jackson, a apărut pe coperta albumului „Dangerous” (lansat în 1991), şi a jucat un mic rol într-o reclamă la o băutură răcoritoare alături de megastar.

 

Acum câteva zile, a murit Kenny Baker. Pun iarăşi pariu că nici de el n-aţi auzit.

După dispariţia lui Kenny, „familia” Star Wars este în doliu, pentru că acesta este cel care „i-a dat viaţă” celebrului robot R2-D2 din la fel de celebra saga (foto 2).

Baker, care a avut puţin peste un metru în înălţime, s-a strecurat în „pielea” robotului R2-D2 în şase dintre filmele seriei şi a fost consultant pentru acelaşi rol în cel de-al şaptelea film al lui George Lucas, lansat în 2015.

Kenny Baker a murit sâmbătă, 13 august, la vârsta de 81 de ani, după o lungă şi grea suferinţă.

Anthony Daniels, actorul care l-a „întrupat” pe androidul C-3P0, tovarăşul nedespărţit al lui R2-D2, a scris pe pagina sa de Twitter: „Am aflat cu tristeţe despre moartea lui Kenny. El făcea parte din distribuţia originală şi a devenit celebru datorită rolului iconic al lui R2. Fanii nu-l vor uita niciodată.”

Pe site-ul oficial Star Wars, George Lucas, creatorul seriei, i-a adus, la rândul său, un tandru omagiu actorului dispărut.

Iată că, din păcate şi iarăşi din păcate, în 2016 am pierdut doi „uriaşi” ai muzicii, dar şi pe doi dintre cei mai iubiţi pitici din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO