Ziarul de Duminică

Cercetari transdisciplinare

Cercetari transdisciplinare
09.11.2007, 23:53 84

Colectia "Stiinta si religie" a Editurii Curtea Veche se adreseaza tuturor celor care doresc sa exploreze potentialitatea unui nou sistem de valori fundat pe dialogul transdisciplinar intre stiinta si religie. Este coordonata de Basarab Nicolescu si Magda Stavinschi. Dupa volumele lansate la Targul de carte de la inceputul verii, noi titluri imbogatesc colectia.

Thierry Magnin - A deveni tu insuti in lumina stiintei si a Bibliei. Prefata de Cardinal Philippe Barbarin. Traducere din limba franceza de Alexandra Corina Stavinschi. Autorul are doua doctorate, atat in stiinte, cat si in teologie, este membru al Centrului International de Studii si Cercetari Transdisciplinare din Paris si laureat al Academiei de Stiinte Franceze (1991). Este profesor de fizica solidelor la Ecole Nationale Superieure des Mines din St. Etienne (Franta). Este, de asemenea, preot catolic si vicar general al diocezei din St. Etienne. Atat teza, cat si cartile si articolele pe care le-a publicat in domeniul teologiei abordeaza, in principal, relatia dintre stiinta si religie, astazi. In cartea de fata, Thierry Magnin incearca sa-si ajute cititorii sa devina ei insisi. Este desigur o menire fundamentala a unui preot, doar ca el are marele avantaj de a se folosi in acest demers de solidele sale cunostinte stiintifice. Modul in care comenteaza, de pilda, Biblia, intr-o lume puternic marcata de stiinta, este exact rodul imbinarii credintei si al cunoasterii cu care, din pacate, putini se pot lauda. Isi incepe pledoaria cu discutii simple, de la om la om, cu persoane de diverse varste, fiecare cu problemele si intrebarile sale. Este impresionant sa vezi cat de mult poate intelege un preot pe cel de langa el, pana si unele rezerve la adresa Bisericii azi, si cate eforturi poate face el pentru a le fi util, pentru a-i ajuta sa devina ei insisi, de la alegerea muncii, a partenerului, pana la cautarea adevarului in viata sau pana la a intelege ce se intampla dincolo de ultima bataie de inima. Dar autorul incearca sa-si ajute cititorii cu explicatii care nu pot fi gasite usor in literatura si care nici nu sunt la indemana oricui. As spune ca, in momentul in care el ne spune ce ne invata fizica si biologia moderna despre noi insine, indrazneste nu numai sa abordeze tematici extrem de actuale, cum sunt cele ale complexitatii sau ecologiei, dar sa gaseasca chiar modalitatile prin care stiinta ne poate ajuta sa devenim noi insine. Poate cele mai profunde capitole, in care preotul are cu adevarat un cuvant de spus, sunt cele in care apare omul, asa cum este el privit in Biblie, pacatos, iertat, chip al lui Dumnezeu.

Niels Henrik Gregersen - Dumnezeu intr-o lume evolutionista. Traducere din limba engleza de Titela Vilceanu. Editie ingrijita de Gelu Calina. Niels Henrik Gregersen este profesor de teologie sistematica la Universitatea din Copenhaga, principalul sau domeniu de cercetare fiind teologia contemporana si dialogul dintre stiinte si religie. A publicat mai multe carti si cateva sute de articole. Cartea de fata (conceputa special pentru publicul roman, din articole publicate anterior prin reviste, dar si texte inedite) incearca sa lamureasca implicatiile teroriei evolutioniste asupra modului cum intelegem noi viata si rolul omenirii in evolutie. "Este de asteptat ca creatia ordinii sa includa experienta obstacolelor si a mortii ca parte din calea aleasa de Dumnezeu spre a da nastere unor noi creatii. Sacrificiul de sine, ca si autoproductivitatea sunt zidite in structura lumii: o lume proiectata pentru a se reorganiza."

Transdisciplinarity in science and religion nr. 1/2007. Este o noua revista, condusa de Basarab Nicolescu si Magdalena Stavinschi, care isi propune sa publice texte despre dialogul dintre stiinte si religie. In acest prim numar apar Teologie, transdisciplinaritate si fizica (Gilbraz S. Aragao); Energii necreate si energii create (Ion Simaciu); Schimbarea de paradigma in cosmologie (Pr. Tudor Paraschiv); Problemea cunoasterii naturale a lui Dumnezeu si argumentele rationale (Pr. Adrian Niculcea); Medicina crestina si eficienta simbolica (Lidia Trusan-Matu). Mai apar studii semnate de Corin Braga, Dana Jolbeanu, Pr. Gheorghe Istodor, Ioan Macri, Basarab Nicolescu s.a. Editorii revistei, Basarab Nicolescu si Magda Stavinschi precizeaza: "Dialogul transdisciplinar intre stiinta si religie nu poate fi conceput izolat de alte domenii ale cunoasterii, precum artele, poezia, arhitectura, mass-media, stiintele economice, viata sociala si politica, atat de cruciale in dezbaterea stiinta-religie. Din acest motiv, revista va fi deschisa contributiilor privind si alte domenii de cunoastere". Comparativ cu revistele similare din domeniu, "cea de fata este focusata pe metodologia transdisciplinara a dialogului". TSR cuprinde patru sectii: studii, lucrari de cercetare, recenzii, evenimente. Nu va exista o periodicitate, dar vor aparea cel putin doua numere anual. Contributiile vor fi prezentate in trei limbi - engleza, franceza si romana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO