Ziarul de Duminică

Charles Ogden şi Joyce/ de C. George Sandulescu & Lidia Vianu

Charles Ogden şi Joyce/ de C. George Sandulescu & Lidia...
12.12.2013, 23:51 34

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român şi Ambasada Republicii Irlanda, anunţǎ  publicarea  volumelor Theoretical Backup for the Lexicon of Finnegans Wake -Volumul 55: C. K. Ogden, The Meaning of Meaning;Volumul 56: C. K. Ogden, Opposition;Volumul 57: C. K. Ogden, Basic English. Editate de C. George Sandulescu

 

Charles Ogden (1889-1957) este cunoscut ca lingvist şi filosof al limbajului: cuvântul, pentru el, era o realitate concretă. Acest lucru l-a demonstrat atunci când a înregistrat pe disc vocea lui James Joyce însuşi. Înregistrarea a fost făcută în august 1929 la King’s College, Londra. Tot în primul sfert al secolului XX s-au mai petrecut o sumă de evenimente importante:

1. Înainte chiar de anul 1900 s-a inventat fonograful.

2. Tom Stoppard îşi construieşte piesa Travesties pe ideea că, în 1917 la Zürich, Joyce, Tzara şi Lenin s-au aflat împreună în aceeaşi încăpere.

3. În anul 1922 a luat fiinţă BBC.

4. În cursul aceluiaşi an Ogden a tradus în limba engleză Tractatus Logico-Philosophicus, pe care Wittgenstein îl publicase în germană cu un an înainte.

5. Tot în anul 1922 au apărut Ulysses  de Joyce şi The Waste Land de Eliot. Rămâne fără răspuns pentru moment întrebarea dacă Joyce l-a citit ori nu pe Wittgenstein.

6. Ogden a publicat The Meaning of Meaning  în 1923,  carte care anunţa că esenţa Modernismului era relaţia dintre sunet şi sens.

 7. În jurul anului 1930, Ogden mai publică două volume importante: Opposition şi Basic English. John Lyons, autor de manuale, considera Opposition a fi una dintre cele mai bune discuţii pe această temă.

Raţiunea pentru care publicăm în acest moment cărţile lui Ogden, ca fundament teoretic al seriei lexicografice Joyce, este aceea că Ogden a realizat două lucruri importante, care sunt strâns legate între ele. Primul este că a făcut cunoscută lumii vocea lui Joyce citind un fragment dintr-o carte în care se exprima în 40 de limbi străine diferite în acelaşi timp. Al doilea este Basic English: Ogden era încredinţat că limba engleză este singurul drum către o limbă unică internaţională. Ideile lui privind sensul, opoziţia şi Basic English duc drept la gândurile care trebuie că l-au obsedat pe Joyce în cei 17 ani cât a durat până ce a terminat de scris Finnegans Wake.

Nu este lipsit de interes faptul că Alexandru Graur, membru al aşa-zisei Academii a Republicii Socialiste România, a scris şi el o carte în care descria Basic English drept o „încercare imperialistă şi condamnabilă.”

Grupate în secţiunea de fundamentare teoretică, cele trei volume de Ogden ridică o sumă de probleme esenţiale pentru cerecetătorii operei lui Joyce: Ce anume l-a făcut pe lingvistul britanic Charles Ogden să-l înregistreze pe James Joyce citind un fragment dintr-o carte pe care nici măcar n-o terminase încă? Ce intenţie teoretică leagă oare volumele lui Ogden de înregistrarea vocii lui Joyce, singura înregistare, de altfel, a vocii lui Joyce până în ziua de azi? Şi, nu în ultimul rând, de ce oare a acceptat Joyce să fie înregistrat de Ogden?

Autorii acestei serii teoretice speră că cititorii atenţi vor dezlega aceste enigme, fiecare în felul lui, desigur.

Volumele Theoretical Backup for the Lexicon of Finnegans Wake. C. K. Ogden, editate de C. George Sandulescu,  s-au lansat la 10 decembrie 2013 şi pot fi consultate şi descărcate din acest moment la adresa de internet:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO