Ziarul de Duminică

Chipuri ale Europei de langa noi

Chipuri ale Europei de langa noi
11.04.2008, 17:15 25

O surprinzatoare simultaneitate de evenimente expozitionale cosmopolite in cele doua sali ale Galeriei bucurestene "Caminul Artei" ne-a prilejuit ocazia, in preajma echinoctiului de primavara, sa descoperim ca in lumea artelor prejudecatile "shengheniste" nu au nici o relevanta.
Cele cateva zeci de miniaturi crom-litografiate si colectia de pulovere tricotate si ornamentate cu fascinante imagini pictografice lucrate in varf de ac ale polonezei Malgorzata Dmitruk, de la parterul galeriei amintite, ca si acuarelele si picturile in ulei ale franco-kirghizului Kader Bekov (vezi numarul trecut din ZD), de la etajul aceleiasi galerii, ne-au facut sa intelegem ca in orice directie ne-am roti privirea, in nemarginitul univers al artelor, Europa e inca necunoscutul continent de langa noi!
Malgorzata Dmitruk este, probabil intruchiparea perfecta a unei astfel de realitati prin chiar biografia ei artistica. Nascuta cu aproape 35 de ani in urma intr-o provincie din Nordul Poloniei, cu o copilarie si o adolescenta marcate sever de o maladie congenitala, ce i-a amplificat sensibilitatea si spiritul reflexiv, sesizabile in intreaga creatie, a urmat mai intai cursurile Academiei de Arte Frumoase din Minsk (Bielorusia), apoi pe cele ale Facultatii de grafica din Varsovia, unde s-a distins prin excelenta performantelor artistice si unde activeaza din 2002 ca asistent universitar. Dar face naveta la Minsk, unde lucreaza, inca din 1995, cu maestrul gravor Dmitri Malatcov, in cadrul unui atelier experimental, de activitatea si atmosfera caruia este foarte atasat.
Colinda cu diferite proiecte artistice si pedagogice prin mai toata zona centrala si sud-est-europeana, cu care se invecineaza, si care ii starneste o curiozitate artistica, culturala si antropologica. Este o prezenta familiala in mai toate orasele Poloniei natale, dar si in nordul scandinav, in Tarile Baltice, la Sankt Petersburg, dar si la Kiev, la Sofia si Sarajevo, ca si la Bratislava, Hamburg, Berlin sau Dublin. Recent, prin mijlocirea Institutului Polonez din Bucuresti, a ajuns si in Romania, dar si peste Prut - la Chisinau si Comrat, unde i-au fost inlesnite intalniri cu artisti, profesori si studenti in arte, dar si cu expozitii de grafica mica, tesaturi unicate si design vestimentar. Expozitia de la "Caminul Artei" face parte dintr-o astfel de suita de evenimente artistice migratoare si periodice.
Expozitia Malgorzatei Dmitruk este o mostra de arta cu un continut evident si profund autobiografic. Indiferent in ce tehnici lucreaza, artista nu urmareste tinte estetice, ci doar memorialistice si intru catva terapeutice. Motiv pentru care litografiile ei par mai mult un exercitiu de amuzament inocent, circumscris unui rost comunicational, informal, ceea ce confera discursului sau plastic un caracter narativ, aproape reportericesc, presarat din cand in cand cu imagini simbolice semnificative, ce puncteaza metaforic sau alegoric fabulatia. De aceea, artista elaboreaza cicluri dense si sugestiv articulate tematic, in care cuvintele sunt inlocuite de un cod de semne imagistice, ce induc un limbaj expresiv, in ciuda adoptarii unei notatii de factura naivista, epurat de orice artificiu sau infatuare stilistica.
Artista ni se adreseaza direct si transant: "Albastru - poveste in 36 de cadre despre o coloana bolnava. Este un roman autobiografic. O amintire din copilarie, din spital. Vorbeste despre suferinta, durere, speranta...; De-ai locului - este o poveste in 36 de cadre despre bunicii mei; Combinatula este o poveste despre maestrul meu, despre un pasionat, despre iubirea pentru propria munca" s.a.m.d. Trimiterile la experiente personale si la evenimente cruciale si caracteristice ale vietii comunitare din regiunea de origine, care i-au marcat personalitatea si memoria culturala. Cele cateva piese de tesaturi unicat, mici capodopere ale tricotarii manuale si broderiei in varf de ac, amplifica cu alte mijloace de expresie si in spiritul artefactelor traditionale locale, patosul narativ si memorialistic al intregii sale creatii plastice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO