Ziarul de Duminică

Cinci motive ca să nu lăsaţi din mână „Revitalizarea corporaţiei”

Cinci motive ca să nu lăsaţi din mână „Revitalizarea corporaţiei”

Autor: Stelian Turlea

08.09.2010, 13:15 26

Sunt în vacanţă, n-au trecut nici zece zile de când mi-am propussă uit de toate problemele şi preocupările oraşului, retras înmunţi. Dar am făcut greşeala să-mi iau cu mine un laptop cu modemşi o dată pe zi sau la două zile mă uit să văd ce mesaje am maiprimit. Aşa am dat peste o nouă rugăminte a lui Bogdan Ungureanu,directorul Editurii Publica, pe care îl socotesc aproape prieten şinu-l pot refuza. Îmi solicita o nouă prefaţă pentru un volum alcolecţiei Leadership, care urma să apară în luna august. Primulimbold a fost să ignor mesajul ori să-i spun să caute pe altcineva,pentru că vreau să uit de cărţi, prefeţe, lansări. Ştiu că nu m-arcrede, în realitate merg în vacanţă să citesc mult şi de cele maimulte ori să scriu, în ultimul deceniu m-am întors mereu cu câte unmanuscris gata. Sunt şi foarte curios să văd ce carte îmi maipropune. Mi-a trimis-o, ca de obicei, pe email, o deschid, începs-o "frunzăresc", uit de mine, de vacanţă, degeaba cochetasem cugândul să-l refuz. Sunt convins că aşa se va întâmpla cu oricecititor al acestei cărţi: va uita de el, va fi captivat de ideilenoi, chiar dacă nu e priceput la problemele economiei, cum nici eunu sunt. Din mai multe motive.

În primul rând, autorii. Jonas Ridderstrale e un suedez născutîn 1966, doctor în business internaţional, profesor în Scandinaviaşi Marea Britanie celebru după ce, în 2001, împreună cu KjellNordstrom, a scos o carte de business de mare succes în lumeatoată, iar peste câţiva ani o alta, în ambele demolând tabuuri,punând întrebări în domenii în care totul era luat ca o axiomă,inventând cuvinte. Jonas Ridderstrale era o garanţie că se ocupă deaspecte ale conducerii organizaţiilor care nu le-au mai trecutnimănui prin cap. Câte ceva ştiam şi despre Mark Wilcox, anume că asemnat cel puţin două cărţi de referinţă pentru businessul modern.Am început să citesc.

În al doilea rând, tema. Revitalizarea corporaţiei şi producereaschimbării nu pot fi decât subiecte incitante pentru o vreme decriză - sau postcriză - chiar dacă volumul a fost publicat în2007.În al treilea rând, experienţa autorilor, explicată în primelepagini: "Ştiam că am descoperit ceva. De-a lungul următorilorcâţiva ani, am continuat să lucrăm împreună şi alături de mariorganizaţii, explorând interacţiunea dinamică şi revitalizantădintre «cum»-ul şi «de ce»-ul schimbării. «Revitalizareacorporaţiei» este rezultatul. Este o carte bazată pe experienţereale cu indivizi şi organizaţii." Aflaţi mai multe despre ea înZiarul de Duminică de vineri, 10 septembrie, la rubricaTRADUCERI.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: