Ziarul de Duminică

Cinci personaje în căutarea unui tragic adevăr/ de Radu Constantinescu

Cinci personaje în căutarea unui tragic adevăr/ de...

Autor: Radu Constantinescu

26.12.2014, 00:01 99

Încununat în acest an în Franţa cu Premiul pentru cea mai bună carte străină, „Azi-noapte am văzut-o”*) este povestea tragică a personajului central, Veronika Zarnik, prinsă în vârtejul neiertător al celui de al doilea război mondial. Romanul, semnat de Drago Jancar, unul din cei mai prolifici şi talentaţi prozatori, dramaturgi şi eseişti sloveni contemporani, are ca punct de plecare un fapt real: ridicarea şi lichidarea de partizanii sârbi, în iarna anului 1944, a soţilor Ksenjia şi Rado Hribar, reprezentanţi ai marii burghezii slovene interbelice. Însă, dincolo de faptul concret şi individual, Jancar propune o meditaţie asupra destinului tragic al omului confruntat cu istoria. Este vorba mai ales despre cei care au crezut în mod iluzoriu că se pot sustrage ororilor războiului, trăind cât mai izolaţi, alături doar de un grup de prieteni,  într-un conac din munţi.

Criticii au fost unanimi în a recunoaşte în roman o reuşită ilustrare a tehnicii epice moderne, în care autorul încetează să mai fie omniprezent şi omniscient, personajele preluând rolul acestuia. Compoziţia romanului a fost, de altfel, comparată cu aceea a filmului Rashmon de Akira Kurosawa sau cu a unei piese muzicale alcătuite din cinci mişcări, pentru că în roman povestea,de un dramatism cutremurător, este relatată cronologic de cinci personaje-narator, fiecare luminând destinul eroinei dintr-un unghi propriu, aducând noi detalii şi continuând relatarea de unde fusese lăsată de personajul precedent. Adevărul despre evenimentele petrecute între anii 1938 - 1944 nu îl ştie, însă, nici unul din ei. Cititorul îl va afla abia la sfârşitul cărţii, după ce ultimele piese ale acestui puzzle funest vor fi puse la locul lor.

„Azi-noapte am văzut-o”, apărut în 2010, s-a bucurat de un mare succes, primind în anul imediat următor Premiul Krasnik pentru proză, Jancar fiind singurul scriitor sloven recompensat de trei ori cu această distincţie. Între numeroasele alte premii obţinute de el, mai amintim Premiul European pentru proză scurtă (Augsburg, 1994) şi Premiul European pentru Literatură (2011).

 

*) Drago Jancar Azi-noapte am văzut-o, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO