Ziarul de Duminică

Cine a scris „La carte et le territoire”? Houellebecq - plagiator?/ de Daniel Nicolescu

Cine a scris „La carte et le territoire”? Houellebecq - plagiator?/ de Daniel Nicolescu
23.12.2010, 23:45 46

Michel Houellebecq suscită antipatii violente. La fel de intenseca desfăşurările de entuziasm apreciativ care-i înconjoară cărţile.Nu vreau să pomenesc aici cârtelile criticii literare (al cărorcampion constant, la toate categoriile, de cinci ani încoace, afost animatorul de televiziune şi criticul Eric Naulleau - cuprecădere prin volumul său de culoarea fierii "Au secours,Houellebecq revient"), ci reacţiile stranii, de tip lovitură subcentură, venite din zone periferice.

Încă din luna septembrie, site-ul Slate.fr îi reproşa luiHouellebecq faptul că a copiat cu neruşinare, în "La carte et leterritoire", articole întregi din enciclopedia participativăWikipedia. De vină e, probabil, stilul alb, rece, "enciclopedic",al multora dintre pasajele cărţii, care se referă fie la lumeaartistică, fie la cea antreprenorială, fie la tehnica fotograficăsau la cea picturală (eroul romanului, Jed Martin, este artistplastic). Sigur, acuza este o năzbâtie malvolentă, lipsită de oricetemei, căreia nişte băieţi hâtri, de la şcoala "Le canardenchainé", îi demontau mecanismul într-o manieră adorabilă: "Cumdomnul Houellebecq scrie de mai multă vreme decât există Wikipedia,este logic că plagiatul se află de partea enciclopediei online. Laaceastă oră nu există încă nicio reacţie la sediul american alWikipedia, dar avocatul lui M. Houellebecq a anunţat prinintermediul presei, că autorul doreşte să depună plângere pentruplagiat şi degradare a pesroanei sale morale."

Mult mai mult tam-tam mediatic a făcut o altă acuză, cât sepoate de serioasă de astă dată, venită din partea unui neica Nîmes(locuitor al oraşului francez cu acest nume), domnul Michel Lévy.El a scos, în 1999 (deci cu 11 ani înainte de apariţia romanuluipremiat al lui Houellebecq), un volum (autoediţie) cu titlul... "Lacarte et le territoire" (vezi foto). Îl cităm pe dl. Lévy: "Hartaşi teritoriul apar în filigran pe culegerea mea de nuvele. Eleevocă diferenţa între ceea ne imaginăm că vom găsi în existenţă şiceea se află cu adevărat în ea. Exact ca ideea pe care ne-o facemdespre un anumit loc pe o hartă şi realitatea terenului". Sigur,asta vrea să spună Houellebecq în romanul său (de fapt asta şispune), atât doar că domnul Lévy furnizează lămurirea nu în 1999,ci după apariţia cărţii confratelui său. Rămâne, deci, coincidenţatitlurilor. Înarmat cu acest argument şi acuzând încălcareadreptului de proprietate intelectuală, Michel Lévy s-a adresateditorului (Flammarion): "Dacă, astăzi, un autor ar scrie o cartepe care ar intitula-o «Particulele elementare» sau «Extindereadomeniului luptei», nu cred că editorul i-ar publica-o. Folosireatitlului cărţii mele de către Houellebecq este o uzurpare."

Editorul a ridicat din umeri şi a alungat o muscă imaginară depe căciulă, replicând: "Asocierea a două cuvinte ale limbii curentenu este originală în sensul dreptului de autor şi nu poate, prinurmare, să se bucure de protecţie juridică."

Desigur, argumentul cel mai solid în favoarea inocenţei luiHouellebecq se referă la cvasiimposibilitatea sa de a fi fost lacurent cu titlul unei cărţi scoase în regie de autor, în câtevazeci de exemplare. Michel Lévy parează, aiuritor, afirmând căpropria sa soră (pe nume Michelle) îl cunoaşte pe marele romancier,nu de alta, dar este preşedinta "Asociaţiei Prietenilor luiHouellebecq". Prin urmare, scriitorul ar fi putut să se afle înprezenţa volumului "La carte et le territoire", în 1999, lamomentul apariţiei lui. Preşedinta Michelle, sora sa, îi dă însăpeste nas, vorbind despre prespunerile lui ca despre nişte"alegaţii improbabile".

Cum o dai, romanele lui Houellebecq se vând straşnic şi nu aunevoie de Premiul Goncourt ca să se vândă şi nici de bătăliilemediatice pro şi contra numelui său. La doar o săptămână dupăapariţia volumului "La carte et le territoire", se epuizaseră dejacele două sute de mii de exemplare ale primului tiraj. Până înmomentul anunţării premiului, editorul mai scosese deja douătiraje. Cifra de vânzări estimată în Franţa până la începutul luiianuarie este de 400.000 de exemplare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO