Ziarul de Duminică

Cine ce şi-a tocit/ de Tudor Călin Zarojanu

Cine ce şi-a tocit/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

28.10.2011, 00:08 92

Am (re)văzut, zilele astea, primele trei producţii din seria "Piraţii din Caraibe". A treia era premieră pentru mine, pe celelalte le văzusem la vremea lor. Le-am urmărit, una după alta - nu chiar în aceeaşi zi, totuşi! - în condiţiile în care eram la curent cu cronicile din ce în ce mai dezastruoase şi pe alocuri miştocare care au fost dedicate seriei, culminând cu desfiinţarea aproape totală a celui de-al patrulea film, pe care nu l-am văzut încă.

Am urmărit întâmplările cu sufletul la gură - deşi în majoritate le ştiam deja -, vrăjit şi, cred, permament cu zâmbetul pe buze. Nu un zâmbet ironic, ci unul tandru. Toate cele trei filme sunt minunate. Dacă ar trebui totuşi să caut nod în papură, al doilea e ceva mai puţin reuşit, dar diferenţele sunt până la urmă nesemnificative.

Fireşte, am şi io o vârstă, orişicât, ba chiar şi pretenţii de nivel cultural, încât după fiecare vizionare mă autoanalizam sumar, punându-mi întrebări de genul "Am dat în mintea copiilor?" ori "Mi s-a tocit oare simţul critic?" Cel puţin prin comparaţie cu cronicarii ale căror articole despre piraţi le citisem.

La urmă am tras linie şi am spus: Nu. Li s-a tocit lor simţul ludic.

Nu numai vârsta, ci şi rutina, ca să nu mai vorbim despre preocuparea de a fi interesant şi/sau acid, pot provoca - nu spun că o fac întotdeauna - importante pierderi pe diverse planuri, printre care şi plăcerea de a trăi. Inclusiv plăcerea de a intra şi a ieşi (nevătămat, vă asigur) dintr-o convenţie, dintr-un joc. Acum câţiva ani m-am minunat cum de micii spectatori de la Ţăndărică, la intrarea lupului cel rău în casa bieţilor iezi, nu le strigau acestora unde să se ascundă, ci lui - unde s-au ascuns ei!! Iar la sfârşit năvăleau pe scenă şi-l mângâiau pe lup la fel ca pe toate celelalte personaje. Discutând cu realizatorii spectacolului, aceştia mi-au explicat: copiii înţeleg că e vorba de o convenţie, prin care trec netulburaţi.

A căuta fracturile logice din scenariile filmelor cu Piraţii din Caraibe, a observa neverosimilitatea (!) întâmplărilor, a strâmba din nas la excesul de efecte speciale - toate, observaţii corecte! - mi se pare de-a dreptul trist. Personal, rezerv asemenea demersuri filmelor şi cărţilor care în mod vizibil pretind că îţi comunică lucruri fundamentale şi adevărate. Un basm e un basm. Dacă te face să zâmbeşti, să te emoţionezi sau să tresari măcar de câteva ori, şi-a atins cu vârf şi îndesat raţiunea de a exista.

tczarojanu@yahoo.com

P.S. Abia aştept să-l reîntâlnesc pe Jack Sparrow în următorul film!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO