Ziarul de Duminică

Cine eşti? Eşti Bucureşti!/ de Ziarul de duminică

Cine eşti? Eşti Bucureşti!/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

17.09.2015, 23:34 120

NARATIV Festivalul de lectură pentru copii

Asociaţia Curtea Veche organizează NARATIV – festivalul de lectură  pentru copii, proiect cultural finanţat de ARCUB în cadrul programului cultural  „Eşti Bucureşti” (foto 1). Evenimentul va avea loc la Librăria Cărtureşti Verona în perioada 21-27 septembrie şi va cuprinde o serie de activităţi gratuite susţinute de pedagogi non-formali, artişti, specialişti în educaţie şi psihologia copilului.

Destinat în principal copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani, programul festivalului propune atât ateliere interactive (printre care Teatrul Cititorilor, Roman Grafic, Storytelling, Rime şi Ghicitori pentru dezvoltarea fluenţei timpurii), spectacole lectură, cât şi conferinţe dedicate părinţilor şi cadrelor didactice prin care se prezintă tehnici de încurajare a lecturii în rândul celor mici. Toţi cei care doresc să participe la eveniment se pot înscrie gratuit pe site-ul www.narativ.ro de unde pot afla şi calendarul complet al activităţilor. 

„Numărul scăzut al cititorilor, rata de nepromovare a examinărilor naţionale şi lipsa gradului de înţelegere a textelor ne arată că trebuie să le demonstrăm tuturor elevilor din Bucureşti că cititul este distractiv. Cred că în noi, adulţii, stă responsabilitatea de a aduce lectura mai aproape de sufletul copiilor şi, în acest sens, am pregătit o adevărată sărbătoare dedicată actualilor şi viitorilor cititori” – declară Iren Arsene, preşedinte al Asociaţiei Curtea Veche.

Evenimentul are şi o componentă caritabilă prin strângerea de fonduri online  şi cutii de donaţii amplasate în Librăriile Cărtureşti. Fiecare sumă donată ajută la integrarea copiilor din mediul rural în programul naţional de lectură „Cărţile copilăriei” prin care Asociaţia Curtea Veche realizează donaţii de carte şi creează cluburi de lectură în comunităţi din medii defavorizate.

Mai multe detalii despre Asociaţia Curtea Veche şi programul naţional de lectură „Cărţile copilăriei” puteţi afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro  şi Facebook.com/AsociaţiaCurteaVeche.

 
 

„I am Bucharest”

Hai să personificăm Bucureştiul! În perioada 20 septembrie - 15 octombrie, Elite Art Gallery va desfăşura un nou proiect de popularizare a valorilor capitalei româneşti, intitulat I Am Bucharest (foto 2). În  acest sens, proiectul propune  o metodă inovatoare şi interactivă – expunerea unei instalaţii textile  cu două personaje ce întruchipează Bucureştiul personificat. Instalaţia va fi expusă în cinci locaţii emblematice pentru Bucureşti, locuri în care trecătorii vor fi invitaţi să se fotografieze, întruchipând astfel ideea de Bucureşti.  Fotografiile vor fi printate pe loc sau pot fi accesate pe pagina de Facebook a galeriei, unde vor fi încărcate ulterior.

Proiectul are la bază un concept marcat de eclectism, întocmai caracterului Bucureştiului, iar cele două personaje vor alătura mai multe simboluri şi elemente reprezentative pentru oraş, redate în tehnici textile.Participanţilor li se vor înmâna obiecte-suvenir, traiste şi broşe. Unul dintre obiectivele proiectului este  de a  facilita accesul la evenimente interactive inedite realizate prin tehnici neconvenţionale care reprezintă Bucureştiul, de a promova obiectivele culturale din Bucureşti, astfel publicul larg din Bucureşti şi din străinătate va conştientiza potenţialul cultural al oraşului.

Traseul itinerant este reprezentat de locuri emblematice ale Bucureştiului, după cum urmează: pe data de 18 septembrie la Festivalul de muzică alternativă desfăşurat la Gara Băneasa, începând cu ora 17:00; în zilele de 19 şi 20 septembrie în Piaţa George Enescu, între orele 16:00 şi 19:30, în cadrul Festivalului George Enescu; cu ocazia Nopţii Albe a Bucureştiului, pe 19 septembrie, în Centrul Vechi – la Hanul Gabroveni şi în faţa Băncii Naţionale, începând cu ora 21:00. În restul perioadei, între 21 septembrie şi 15 octombrie, instalaţia se va găsi în incinta Elite Art Gallery, disponibilă pentru fotografiere.

Proiectul denumit „I am Bucharest” încearcă în primul rând să revizuiască relaţia „artă-privitor/consumator/ spectator”, acesta din urmă devenind parte componentă a produsului artistic. Ca o variantă a evenimentelor de tipul happening-ului, performing, instalaţii supradimensionate sau alte genuri de exprimări în care vizitatorul participă la lucrarea de artă, aducând propriul aport în întregul concept regizat de către artistul vizionar, fiind parte a creaţiei,  I am Bucharest încearcă să depăşească barierele dintre opera de artă, produsul vizual şi spectator, instaurând o nouă posibilitate: fiecare poate fi Bucureşti. Proiectul pleacă de la motivaţia de implicare a publicului în procesul de conştientizare a ideii că un oraş este reprezentat înainte de toate de oamenii care fac parte din respectiva comunitate. Ne dorim să oferim oportunitatea de a stimula într-un mod creativ publicul, printr-o metodă care apelează la artă şi ludic, pentru a atrage atenţia asupra problematicii ridicate de asumarea aparteneţei la comunitatea bucureşteană, într-o notă pozitivă. (Corina Tudor)

 
 

Toamnă îmbelşugată la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Piaţa Ţărănească şi Meşter(Eşti)! organizează din 18până în 20 septembrie 2015,în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţaranului Român, din şos. Kiseleff nr 3 Târgul de Toamnă (foto 3). Programul este între orele 10.00 şi 18.00, iar intrarea este liberă.

Sunteţi aşteptaţi la târgul de toamnă de vineri până duminică de dimineţa până seara, cu fel de fel de bunatăti pentru toate gusturile: must şi grătare, bunătăţuri la ceaun, palincă şi vinuri de Panciu, brânzeturi, plăcinte, turtă dulce şi covrigi, dulceţuri şi zacuşti de la Tărtăşeşti, miere , ceaiuri şi plante aromate de gradină, prăjituri tradiţionale din Maramureş, legume şi fructe de sezon ca într-o piaţă ţărănească autentică.

Noutăţile acestei ediţii sunt: păstrăvul afumat de la Doftana, dulceţurile, siropurile şi zacuştile din Bunghea de jos, judeţul Argeş si legumele şi fructele proaspete de la Voineşti, judeţul Damboviţa.

Aşteptăm meşteri vestiţi de la Cluj, iconari cu icoane pe lemn şi pe sticlă care ne vor dezvălui din arta meşteşugului, ceramişti, meşteri olteni cu straie tradiţionale şi cioplitori în lemn, cusătorese şi încondeietoare din Moldova şi Bucovina, sticlari, căldărari de la Sibiu, meşteriţe cu ţesături de la Săpânţa şi Sighişoara.

Detalii suplimentare pe https://www.facebook.com/ptaraneasca

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO