Ziarul de Duminică

CINEFLASH / Intamplari din Jurassic-ul comunist

CINEFLASH / Intamplari din Jurassic-ul comunist
08.10.2009, 16:16 81
Pereche temporala si tematica (dar in registru comic) cuexceptionalul "4 luni, 3 saptamâni si 2 zile", prima parte agrupajului "Amintiri din Epocade Aur 1 - Tovarasi, frumoasa e viata!" reuseste, simultan,performanta de-a destinde si evoca, de-a povesti inteligent si de-adetalia expresiv o epoca, o tara si istoria ei.
Povestile puse laolalta aici (regizate de Ioana Uricaru,Constantin Popescu Jr., Hanno Hofer si Razvan Marculescu inperfecta rezonanta cu stilul binecunoscut al scenariilor luiCristian Mungiu), poate inegale ca densitate, dar excelente ca ton,redau intregul tablou al "iepocii" pe care generatii intregi ausimtit-o pe propria piele.
Tocmai când ma intrebam cum ar putea fi simtit si receptatfilmul de catre spectatorii care, in 1989, erau prea mici pentru apercepe ce se intâmpla sau nici nu se nascusera macar, o prietenaputin trecuta de douazeci de ani, debordând de umor, m-a lamurit inparte: pentru ei, epoca evocata in film rezoneaza cu meseriile pecale de disparitie despre care le povesteau bunicii: tocilar,incarcator de brichete, palarier, cojocar, blanar, modista, chiarcroitor. Pentru noi, insa, cei care am apucat regimul de pâna in'89, unele lucruri nu se vor sterge niciodata, iar talentul siinspiratia celor cinci regizori ni le reamintesc cu umornestavilit, dar si cu tristetea si absurdul incluse. "Legendaactivistului in inspectie", "Legenda fotografului oficial","Legenda politrucului zelos" si "Legenda militianului lacom" (vorurma si celelalte doua, grupate sub titlul "Amintiri din Epoca deAur 1 - Dragoste in timpul liber", care intra in cinematografe pe23 octombrie) sterg praful de pe imaginarul colectiv cu precizie,cu infinita (auto)ironie, dar si cu delicatete si duiosie.
"Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarasi, frumoasa e viata!"evoca frenezia incrâncenata din jurul vizitelor de lucru siabsurdul pregatirilor pe care acestea le impuneau, crisparilesecretarilor de partid si eforturile inumane (uneori platite cuviata si intotdeauna cu linistea) ale celor care incercau cudisperare sa anticipeze rastelile si teroarea cenzorilor,discursurile lemnoase si searbede ale politrucilor cu ochelari decal, precum si invârtelile practicate de tot românul obisnuitpentru a supravietui. Le stim cu totii si amintirea lor ne maiprovoaca stupoare si migrene. Remarcabil la filmul colectiv al luiMungiu si al colegilor lui este insa modul irezistibil de amuzant(si, mai ales, deloc ranchiunos sau rigid) in care sunt spuse toateaceste povesti si detaliile formidabile care le fac sincere si vii.Pentru ca "Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarasi, frumoasa eviata!" reinvie pentru o ora si jumatate pionierii care recitaupoezii patriotice cu aer tâmp si devotat, tiranii de birou careintunecau culoarele si asa sumbre ale Casei Scânteii, telefoanelecare semanau spaima in suflete, micii dictatori care vibrau infiecare secretar de partid aflat in inspectie fie si in cel maiamarât sat. Rând pe rând sunt descrise prapadul real de la sate, incontrast cu realizarile luminoase din statistici, drumuriledesfundate, cu noroaie preistorice, mutrele perplexe ale taraniloralfabetizati cu forta la batrânete si scepticismul ciobanului infata solutiilor scoase din carti de un activist tembel, lucruri cutotul diferite de planul cincinal sforait de la tribune in salilede congres. Nici orasele nu stau mai bine, cu sirurile deprimantede cutii cu gogosi de creveti din Alimentara, in contrast cu gândulutopic la o bucata de sorici sau la salamul de Sibiu consideratprodus de lux, cozile la butelii si hainele ponosite sauapartamentele inghesuite, cu mobila kitsch si oribile cuverturisintetice, in care se incercau, cu orice risc, actiuni temerareprecum pârlirea unui porc. Mai mult, Casa Scânteii, cu culoarele eiimbâcsite de praf si pavate cu linoleum, este teatrul unor solutiiincredibile gasite in tromba de fotografii terorizati la aparitiagrotesca a tovarasilor de la partid, totdeauna drastici si agresivicu cei care pregatesc editia urmatoare, vigilenti pentru ca nici odirectiva sa nu scape nereflectata in presa triumfalista. Si asas-ar putea continua la nesfârsit, pentru ca filmul lui Mungiu &Comp. deschide nenumarate usi ale memoriei si jongleaza cu starilenoastre sufletesti.
Un film destept si mai mult decât necesar, care cotrobaie prinlada amintirilor noastre cu curiozitate de copil neastâmparat, darsi cu tandrete de bunic ingaduitor, demonstrându-ne ca pâna siprivirea spre ceva atât de monstruos precum Jurassic-ul comunist eposibila, daca e filtrata de sensibilitate si intelegere. Asa cumne-a obisnuit deja stilul lui Mungiu - si cum se vede clar ca au(con)simtit toti colegii lui -, adica fara pic de stridente sivulgaritati, "Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarasi, frumoasa eviata!" ne stimuleaza imaginatia si zâmbetul, facându-ne saintelegem ca, in ciuda pesimismelor, cosmarul s-a terminat, totusi.Si sa rememoram, cu amuzament, dar si cu fiori reci, sensul(teribil in acest context) al unor versuri dintr-un "slagar"pionieresc evocat, de altfel, tot de Mungiu, tot cu umor teribil,in Occident: "Noi in anul 2000/ Când nu vom mai fi copii/ Vom facece-am vazut cândva…"
Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarasi, frumoasa e viata!Productie România, 2009. Regia: Ioana Uricaru, ConstantinPopescu Jr., Hanno Höfer, Razvan Marculescu. Cu: Teodor Corban, IonSapdaru, Virginia Mirea, Sorin Medeleni, Calin Chirila, AlexandruPotocean, Mihai Constantin, Madalina Ghitescu, Gabriel Spahiu,Emanuel Pârvu, Viorel Comanici, Marius Nanau, Alexandru Nedelcu,Avram Birau, Paul Dunca. Premiera: 25 septembrie. Distribuit de:Mobra Film

ANDREEA-LAURA CHIRIAC (n. 21 ianuarie 1970,Bucuresti), absolventa (1994) a Facultatii de Jurnalism siStiintele Comunicarii din Universitatea Bucuresti. A fost redactorcultural la "Tineretul Liber", "Cotidianul" si "Ziarul deDuminica", specializându-se in critica de film, semnând si inpublicatii de specialitate precum "Pro Cinema", "Re:publik","Apropo", "ProTV Magazin", "The One", "Playboy". A facut parte dinstaff-ul TIFF - editiile din 2007 si 2008 - ca redactor principalal caietului festivalului. Din 2009 colaboreaza tot la o rubrica defilm la Radio România Cultural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO